Na farmářských trzích budí zájem ale i zvědavost drobné ovoce, které dřív na naše stoly neodmyslitelně patřilo: rybíz červený, žlutý i větší černý a samozřejmě i srstka – angrešt. Je škoda, že z řady zahrad je vyhnaly krásné trávníky. Keříky potřebovaly totiž minimum péče – prořezat, pohnojit a sklidit. Dobré je ale také chránit je před chorobou, která nám radost ze sklizně umí pokazit. Naštěstí účinné prostředky na americké padlí nabízí společnost Lovela.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/5a/c0/column/5ac073ad2ba5d4092cce4e40c527bfd0_13420-angrest-am-padli-1.jpg)
Hnědé padlí angreštu, jak se jmenuje plným jménem, pochází z Ameriky a odsud je i jméno, které je rozšířené mezi zahrádkáři. Angrešt (ale může napadnout i rybíz) potrápí především v deštivých letech anebo tam, kde máme keře vysazené hustě nebo ve stínu. Také může keře postihnout, pokud jsme je přehnojili dusíkem. Mladé výhony na takových keřích odumírají, a protože se angrešt vytvářením stále nových vyčerpává, do zimy nastupuje v oslabené kondici, takže snáz podlehne zimním mrazům. Napadené plody se samozřejmě jíst nedají.
Jen tak k „zobání“ i do kuchyně
Angrešt býval považovaný za vděčný keř, který nezabírá mnoho místa a obvykle byl někde u plotu, kůlny anebo na cestě ke garáži. Trochu protivnou sklizeň z ostnatých větví vyvažovala neopakovatelná chuť chlupatých kuliček konzumovaných jako čerstvé, v kompotu nebo zpracované na marmeládu. I třeba k pečenému masu chutnaly výborně. V čerstvé podobě je samozřejmě veškeré drobné ovoce vydatným zdrojem vitamínů především C, A a skupiny B, bohatě jsou v něm zastoupeny minerální látky, hlavně železo, fosfor a vápník. V této přirozené podobě naší imunitě svědčí určitě víc, než nejpestrobarevnější pilulky.
![Hnědé padlí angreštu je hospodářsky nejvýznamnějším houbovým onemocněním angreštu](https://img.primadoma.cz/w_10/04/2a/column/042a62165bbe9be7e538b2b16fa69308_372-angrest-am-padli-9.jpg)
Pěstování je jednoduché
K pěstování angreštu budeme potřebovat především nůžky. Už při výsadbě zkrátíme výhony na jeden až dva pupeny. Zjara v druhém roce vybereme asi šest nejsilnějších prutů a zkrátíme je o třetinu, pokud se na nich již vytvořil obrost, zkrátíme ho na dva pupeny. V dalších letech na počátku léta odstraňujeme nové výmladky. V předjaří postranní obrost zkracujeme až o dvě třetiny a prodloužení větví asi o polovinu. Keře by neměly přehoustnout. Zhruba po deseti letech keře zmladíme – staré větve odřízneme až u země a necháme jen šest nejsilnějších mladých výhonů.
Ochrana před padlím
Nejdříve se objevují typické bílé vatovité povlaky na špičkách výhonků angreštu. Po odkvětu se mohou rozšířit i na plody. Nejrychleji se šíří za vlhkého počasí s teplotou okolo 20 °C. Bílá „vata“ postupně hnědne a listy zasychají. Protože nemoc přezimuje na špičkách letorostů, které vypadají jako šedostříbrné, je dobré je již při zimním řezu odstřihnout. Nemělo by nás ani napadnout větvičky dávat do kompostu – nejlépe uděláme, když je spálíme.
![Bobule angreštu napadené padlím](https://img.primadoma.cz/w_10/89/40/column/894008e5271c103559ed87cbc43331f8_13419-angrest-am-padli-4.jpg)
I přes tato opatření bývá nutné použít i chemickou ochranu. Čas na první ošetření se blíží. Měli bychom začít angrešt (stejně jako rybíz – především černý) chránit již při rašení. A další ošetření aplikujeme těsně po odkvětu angreštu a pro jistotu znovu zopakujeme po deseti dnech až dvou týdnech. Osvědčenými přípravky pro boj s hnědým padlím jsou Discus nebo Sulikol 750 SC.
Zdroj informací: Jiří Jan, Lovela Terezín s.r.o.
Publikováno: 2. 3. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce