Dýně, švestky a hrušky - co mají společného? Spoustu věcí, jako například že dozrávají na podzim, najdete je v mnoha zahradách, mají spoustu vitamínů a také se z nich dělá marmeláda.
Kromě buchet, koláčů a povidel a samozřejmě dýňových strašáků a hruškových křížal jsem se rozhodla vyzkoušet i recept od pratety. Bude to premiéra v naší kuchyni, ale z dětství se pamatuji, že nám tahle marmeláda moc chutnala. Pokud máte na zahradě také bohatou úrodu dýní a přemýšlíte, co kromě tradičních zavařenin udělat, vyzkoušejte ji také.
![Tohle bude pořádný bubák a spousta dužiny na zpracování.](https://img.primadoma.cz/r/07/06/column/070666bb61c7a54cb599401c695ff13d_82309-2008-p1250155.jpg)
![Podle druhu hrušky zpracujte se slupkou nebo bez.](https://img.primadoma.cz/r/fc/33/column/fc33e4da928615ffb1e5aad6b879f710_82310-dsc03485.jpg)
Recept je jednoduchý:
Dužina dýně bez pecek se smíchá s vypeckovanými švestkami a hruškami nakrájenými na kousky (můžete je nechat se slupkou i bez, podle toho, zda máte rádi v marmeládě kousky).
Poměr jednotlivých složek je 2 díly švestek, jeden díl dýně a jeden díl hrušek, ale určitě by to šlo i jinak. Pokud by převažovaly dýně, je dobré přidat jablka nebo jablečný pektin. Pak cukr – podle toho, jak jsou hrušky a švestky sladké, 1/5 – 1/3 váhy ovoce a vařit a míchat, dokud marmeláda nezhoustne tak, že se za vařečkou dělají cestičky.
Pokud používáte želírovací cukr a děláte marmeládu v domácí pekárně, zachovejte poměr cukru a ovoce podle doporučení výrobce. Nezapomeňte přidat trošku kyseliny citronové a do hotové marmelády můžete dát lžíci rumu na ovonění. Pak už jen zbývá popřát dobrou chuť!
![Většina skončí v buchtách a povidlech, kdyby zbylo, bude slivovice.](https://img.primadoma.cz/r/fd/59/column/fd594a72149b9752db03e1f2c836eda3_82313-dsc03502.jpg)
![Při vyřezávání strašidel dužinu nevyhazujte.](https://img.primadoma.cz/r/42/44/column/4244ff308bff85493f90723cd55acfe0_82312-dscf0082.jpg)
A co vy, máte taky v zásobě recept na netradiční marmeládu nebo jinou podzimní specialitu? Pochlubte se nám, rádi se podělíme i s ostatními čtenáři.
A už můžete přemýšlet, jaké bubáky vyrobíte letos.Barevná úrodaBubák i dekoracePublikováno: 8. 10. 2017, Autor: Petra, HobbyPRstudio (text a foto), Profil autora: Redakce