Máte plný záhon máty, na zimu na čaj už nasušeno a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste mátový sirup. V létě si ho dáte do vychlazené vody, v zimě do čaje při nastydnutí, bude vám určitě chutnat.
![Recept na mátový sirup](https://img.primadoma.cz/w_10/32/86/column/32861066ed94c4709cd6f8bf78022b6b_69282-20130622-095005.jpg)
Podle vědců má máta dezinfekční a antibakteriální účinky. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Nálev z máty se doporučuje při migréně nebo při bolestech břicha (někdy spolu se šalvějí). V zimě stejně poslouží mátový sirup, musíte jej jenom dobře uskladnit v chladu a raději v temnu.
Použití mátového sirupu
![Použití mátového sirupu](https://img.primadoma.cz/r/43/e5/column/43e5f985959ab5803f50fe997b2b2e84_69285-20130622-102102.jpg)
![Použití mátového sirupu](https://img.primadoma.cz/r/f7/ac/column/f7ac0e05f52e6735c2bf2bc82c3a580f_69286-mata-caj.jpg)
Mátový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů, na přislazení čajů i výrobu domácí limonády. Rozředíme sirup vodou podle chuti, přidáme šťávu z citronu, pomeranče nebo grepu, v létě pár lístků čerstvé máty nebo pár kousků nakrájeného vychlazeného ovoce, fantazii se meze nekladou.
Skvělý sirup je i z šalvěje. Vyrobte si domácí sirup podle našeho receptu.
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Připravte si:
- velký svazek máty (cca 20rostlin 40cm vysokých, plně olsitěných nebo odpovídající množství menších rostlin)
- 1 kg krystalového cukru
- 1 sáček (20g) kyseliny citrónové
- asi 2 litry převařené vody
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/b5/d6/column/b5d6bfbdef47a8f1f2ef9066ece6677e_69281-20130622-094944.jpg)
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/00/da/column/00da5947923b0d14bba4986c2d638af2_69287-p1160716.jpg)
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/61/d7/column/61d717ad557459751d93ec661f6ff808_69290-p1160720.jpg)
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/5d/88/column/5d88fb929ca3209f7dc8791e3960e4a9_69288-p1160718.jpg)
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/47/1e/column/471ec6c704dcbcf3eb0e0a5afc48a972_69289-p1160719.jpg)
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/r/00/e2/column/00e25c2f04100d7ba8f8456939b4954a_69280-p1160722.jpg)
Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.
Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.
Nebo:
Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.
Výborný a osvěžující drink nemusí být nutně s mátou. Podívejte se i na další recepty.
![Recept na sirup není složitý, zkuste to také](https://img.primadoma.cz/w_10/43/c0/column/43c0971b1fc39b7296fd53488681a5bd_69283-20130622-095745.jpg)
Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj. S mátovým sirupem nejlépe chutná čaj z mateřídoušky, yzopu nebo oregana.
Tak dobrou chuť!
TIP
Vyzkoušejte i další osvěžující drinky. Vybrali jsme pro vás 5 nejoblíbenějších. Nebo se osvěžte ovocnými nanuky.
Publikováno: 24. 6. 2015, Autor: Hanka, Petra (text a foto), Profil autora: Redakce