Máte plný záhon máty, na zimu na čaj už nasušeno a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste mátový sirup. V létě si ho dáte do vychlazené vody, v zimě do čaje při nastydnutí, bude vám určitě chutnat.
Podle vědců má máta dezinfekční a antibakteriální účinky. Zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím pomáhá lépe trávit. Používá se na osvěžení dechu i při zánětech horních cest dýchacích jako kloktadlo. Nálev z máty se doporučuje při migréně nebo při bolestech břicha (někdy spolu se šalvějí). V zimě stejně poslouží mátový sirup, musíte jej jenom dobře uskladnit v chladu a raději v temnu.
Použití mátového sirupu
Mátový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojů, na přislazení čajů i výrobu domácí limonády. Rozředíme sirup vodou podle chuti, přidáme šťávu z citronu, pomeranče nebo grepu, v létě pár lístků čerstvé máty nebo pár kousků nakrájeného vychlazeného ovoce, fantazii se meze nekladou.
Skvělý sirup je i z šalvěje. Vyrobte si domácí sirup podle našeho receptu.
Recept na sirup není složitý, zkuste to také
Připravte si:
- velký svazek máty (cca 20rostlin 40cm vysokých, plně olsitěných nebo odpovídající množství menších rostlin)
- 1 kg krystalového cukru
- 1 sáček (20g) kyseliny citrónové
- asi 2 litry převařené vody
Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.
Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.
Nebo:
Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.
Výborný a osvěžující drink nemusí být nutně s mátou. Podívejte se i na další recepty.
Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj. S mátovým sirupem nejlépe chutná čaj z mateřídoušky, yzopu nebo oregana.
Tak dobrou chuť!
TIP
Vyzkoušejte i další osvěžující drinky. Vybrali jsme pro vás 5 nejoblíbenějších. Nebo se osvěžte ovocnými nanuky.
Publikováno: 24. 6. 2015, Autor: Hanka, Petra (text a foto), Profil autora: Redakce