reklama

Pihy na kráse rajčat, paprik i jablek a co s nimi

Pěstitelé paprik a rajčat se při sklizni mohou setkat s tím, že plody mají na sobě nejprve vodnaté světle hnědé skvrny, které za sucha zasychají a tmavnou. Jsou ostře ohraničené a vycházejí od špičky plodů. Jablka pod takovými piham hořknou. Účinnou „kosmetiku“ proti nim přináší Lovela.

Pihy na kráse rajčat, paprik i jablek a co s nimi

Samozřejmě se nejedná jen o vzhled, tyto skvrny plody do značné míry znehodnocují. Nejde přitom o na první pohled blízkou plíseň bramborovou, s níž si své užívají pěstitelé rajčat. Ta ale napadá celou plochu plodu. Zmíněné pěstitelské problémy signalizují, že rostliny mají nedostatek vápníku.

Proč rajče vápník nepřijímá

Jak je to ale možné, řeknete si. Všechny rozbory přece ukazují, že půda na naší zahrádce je na tom s vápníkem docela dobře… Jenže rostlina ho prostě nechce: její schopnost ho přijmout totiž blokuje nadbytek dusíku či draslíku, případně ale také moc a nebo málo vláhy.

Proč rajče vápník nepřijímá
Proč rajče vápník nepřijímá
Proč rajče vápník nepřijímá
Proč rajče vápník nepřijímá

Nezbývá tedy než zálivku našich rajských a nebo papriky vyrovnat a rozhodně kulturu dalším dusíkem a draslíkem nepřehnojovat. Jestli se ale již skvrny objevily, opakovaně na záhony aplikujeme listové hnojivo Wuxal SUS Kalcium.

I jablka mohou mít vápníku málo

Když se na jablkách objeví tři až pět milimetrů velké, lehce propadlé tmavé skvrny, nemusí jít sice o obávanou strupovitost, ale jablka hořknou, protože je postihla tzv. hořká pihovitost. Také v tomto případě nemoc pochází z neschopnosti stromu přijímat vápník.

I jablka mohou mít vápníku málo
I jablka mohou mít vápníku málo
I jablka mohou mít vápníku málo
I jablka mohou mít vápníku málo

Opět použijeme Wuxal SUS Kalcium, jímž stříkáme od července až šestkrát po deseti až čtrnácti dnech. Výhodné pro nás je, že toto hnojivo se dá dobře míchat s dalšími prostředky na ochranu rostlin.

Více na www.lovela.cz.

Publikováno: 10. 9. 2010, Autor: Jiří Jan a Lovela (text), Lovela a Jiří Jan (foto), Profil autora: Redakce