Srpen je jednoznačně obdobím sklizně. Sklízíme poslední zbytky jahod a malin, i rybíz a ostružiny jsou už zralé a nastupuje sklizeň meruněk, broskví a raných druhů peckovin – jablek a hrušek. Přestože již sklízíme plody, musíme stromům a keřům dopřát další péči, protože to potřebují.
Větve s bohatou úrodou podpíráme, aby se pod tíhou ovoce nerozlámaly - zejména u peckovin, které mají dřevo křehčí. Za sucha stromy vydatně zavlažujeme, zejména jabloně a broskvoně, které potřebují pro úplné dozrání velké množství vody.

Spadané a hnijící ovoce pravidelně sbíráme, a pokud můžeme, pak se jej zbavujeme do asanační jámy a prosypáváme vápnem, abychom zabránili šíření chorob a škůdců. Do konce srpna provádíme letní řez peckovin a jádrovin - při pozdějším řezu se rány hůře zacelují a stromy mohou trpět klejotokem
Po sklizni provedeme také prostřih angreštu a rybízu a odřežeme i odplozené výhony maliníku těsně nad zemí.

Dozrávají hrozny révy vinné a musíme je ochránit před ptactvem a vosami - pomůže obalení hroznů do síťoviny nebo obyčejných papírových pytlíků. Vinaři nad vinice natahují sítě proti ptactvu. V srpnu je poslední doba na výsadbu jahodníků, aby v příštím roce měly slušnou úrodu. V neposlední řadě dokončujeme očkování hrušní, jabloní, třešní, višní, slivoní, broskvoní a meruněk

Za trvalejšího deštivého počasí mohou být hrozny napadeny plísní šedou, proto je chráníme vhodnými přípravky.
Zdroj informací: Agro CS
Publikováno: 9. 8. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce