Možná jste i vy zazimovali balkónové květiny, nejčastěji se z balkónovek zazimují muškáty. Teď je doba, kdy bychom je měli pomyslně probudit ze zimního spánku a připravit na další sezónu. Pokud byly muškáty zazimované správně a nyní se jim dostane vhodné péče, budou nám i tuto sezónu dělat radost záplavou bohatých květů. Jak na přípravu zazimovaných muškátů na další sezónu vám poradí zkušená pěstitelka paní Ludmila Dušková.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/f3/a4/column/f3a419c6233de12dcb92898a27d07cb3_pro_9448.jpg)
Základem je správné zazimování balkonových rostlin
Balkónové rostliny zazimováváme a uchováváme při teplotě okolo 10 °C. Také to v době vegetačního klidu nepřeháníme se zálivkou a květiny nepřihnojujeme.
O správném přezimování balkónovek nám napoví právě jejich aktuální stav. Ten také rozhodne o tom, zda nám budou dělat radost bohatým kvetením i tuto sezónu. Nebo zda bude vhodnější raději pořídit sazenice nové a do záchrany těch stávajících se nepouštět.
![přezimované muškáty](https://img.primadoma.cz/w_10/a9/d3/column/a9d3b9f9de4d70f9695bf56f245f5135_pro_9586.jpg)
- Substrát – nesmí být během zazimování přemokřený. To zjistíme pohmatem nebo zarýpnutím sadební lopatky nebo malých sadebních vidlí do substrátu. Přemokřené rostliny jsou paradoxně povadlé, nemají žádné výhony a mohou také zahnívat.
- Škůdci – prohlédneme pečlivě listy muškátů. Ty musí být v dobré kondici, neměli by být napadené škůdci a chorobami. K častým chorobám patří například rzivost muškátů. Jedná se o houbové onemocnění, které napadá listy. Poznáme ji podle soustředných výtrusových kruhů, které jsou patrné na spodní straně listů. Takto napadené rostliny nebudou prospívat, a navíc se nákaza může dále šířit.
Pokud tedy u přezimovaných muškátů zjistíme tyto nedostatky, bude lépe pořídit novou sadbu, než se pouštět do marné záchrany stávajících rostlinek.
Jak připravit zazimované balkónové rostliny na další sezónu
Pokud jsou tedy rostliny v pořádku, je nyní ideální doba pro jejich přípravu na další sezónu.
1. Sestřih – nejprve rostliny sestříháme, střihu se nebojíme, měl by být poměrně razantní. Ideální je využít dvoučepelové zahradnické nůžky, které jsou určené pro střih čerstvých rostlin. Zaručí, že střih bude přesný, rovný a bez otřepů. Výhony sestřiháváme nad kolínkem, tedy nad místem, kde se budou vytvářet nové listy a následně výhony.
2. Přesazení – rostliny určitě přesadíme, nenecháme je v původní vyčerpané zemině. Rostliny opatrně vyjmeme ze stávajícího truhlíku nebo květináče. Po vyjmutí z rostlin odstraníme všechny suché listy a zahradnickými nůžkami zakrátíme kořeny.
![zastřižení kořínků](https://img.primadoma.cz/w_10/c2/78/column/c2783bdc41bcf7c7cbc0944078ca4852_pro_9513.jpg)
3. Pěstební nádoba – z truhlíku či květináče odstraníme veškerý starý substrát. Pokud budeme rostliny sázet do stejné nádoby, určitě není od věci ji vydezinfikovat. Postačí na to octová voda. Roztokem vody a octa v poměru 1:1 nádobu dokonale vytřeme. Případně, pokud již stará nádoba nevyhovuje – je popraskaná nebo jinak poničená, nemá vhodnou velikost apod., tak pořídíme nádobu novou.
![přesazovací lopatka](https://img.primadoma.cz/w_10/a1/b7/column/a1b744480cd519152cc1103160d367f1_pro_9457.jpg)
4. Substrát – nový pěstební substrát nesypeme do nádoby přímo. Na dno vždy vložíme drenážní vrstvu, ideální je použít známý keramzit. Drenážní vrstva by měla být vysoká 3 – 4 centimetry a zajistí, aby rostliny nebyly přemokřené. Aby substrát nepropadal přímo do drenáže, položíme na ni pruh černé netkané textilie. Teprve potom dáme vrstvu substrátu, do které zasadíme připravené rostliny.
![přesazování muškátů](https://img.primadoma.cz/w_10/31/84/column/318427a0ed5099f2abfd844d551fa881_pro_9480.jpg)
5. Zálivka - nakonec rostliny zalijeme. S přihnojením ještě počkáme až do doby, kdy se přesazené květiny dobře ujmou.
![muškáty před sezónou](https://img.primadoma.cz/w_10/5a/cd/column/5acd6326d855858c82352cadaee2368a_pro_9581.jpg)
Takto do další sezóny připravené přezimované balkónovky se nám odmění bohatým kvetením po celé léto.
Publikováno: 11. 3. 2021, Autor: Andrea Drobílková, Profil autora: Andrea Drobílková