Tato vytrvalá rostlina patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae) a pochází z vysokohorských oblastí And, kde roste až do výšky 2000 m. n. m. Pěstuje se na plantážích pod obchodním názvem Tamarillo, a to v Austrálii a na Novém Zélandě. Plody se občas objeví i u nás.
Rajčenka je nízký, stálezelený strom s bylinnými větvemi. V květináči dorůstá do výšky 2 m, na plantážích až do 5 m. V tropech kvete rajčenka po celý rok, takže má najednou květy, nezralé i zralé plody. Plody, které mají červenou barvu, jsou velké asi jako slepičí vejce. Rostou ve shlucích po 3 až 12 kusech a dozrávají postupně od září až do jarních měsíců. Plod je sladkokyselé chuti, něco mezi jahodami a ananasem s příchutí černého rybízu. Plody sklízíme, až když jsou nejenom vybarvené, ale už začínají měknout. Plod je nejlepší rozříznout a dužinu vybrat lžičkou. Dužinu můžeme také podávat se šlehačkou, čímž získáme atraktivní pohoštění vynikající chuti.
Rajčenku pěstujeme v lehké humózní půdě. Velikost nádoby pro dospělou rostlinu by měla být minimálně 10 l. Rajčenka roste v dobrých podmínkách velmi rychle, začíná plodit už ve stáří dvou let a při první úrodě (pokud je nádoba dostatečně veliká) můžeme sklízet až 40 plodů. Rajčenku můžeme pěstovat od jara do podzimu venku na zahradě, kde je opylována hmyzem, při pěstování v bytě musíme květy opylovat sami.

Během vegetace dostatečně zaléváme a jedenkrát za 14 dnů přihnojujeme běžnými tekutými hnojivy, popřípadě vykvašeným kravincem ředěným před zálivkou v poměru 1:10. Rajčenka je velmi odolná nízkým teplotám. Můžeme ji tedy nechat venku tak dlouho, dokud nehrozí první mrazíky. Rajčenku zimujeme nejlépe ve světlé, chladné místnosti, při teplotě 5 až 15 °C. Pokud tuto možnost nemáme, umístíme ji těsně u okna, aby nerovnováha světla a tepla nezpůsobila opad listů.
Rajčenka se dá velmi dobře upravovat řezem, který dobře snáší. Na rajčenku můžeme naroubovat rajče, které se tímto stává trvalou rostlinou.
Zdroj informací: Stanislav Rek, www.tropichukvaldy.cz
Publikováno: 9. 7. 2022, Autor: Tropic Hukvaldy (text a foto), Profil autora: Redakce