reklama

Japonský tomel: Kouzlo sladkého exotického ovoce

Tomel japonský je stromovitá rostlina pocházející z východní Asie, která zaujala svět svými výjimečně chutnými plody a exotickým vzhledem. Tento strom náleží do čeledi ebenovitých a vyniká svou schopností produkovat plody, které jsou nejen chutné, ale také plné výživných látek.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tomel japonský (kaki) je subtropický strom pěstovaný pro chutné ovoce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tomel japonský patří k nejmrazuvzdornějším subtropickým dřevinám. V létě mu vyhovují naše teplotní podmínky a v zimě vydrží mrazy do -16°C. Je vhodný pro pěstování v nevytápěném skleníku nebo zimní zahradě. Pokud je zasazený přímo do země - nejde přenášet a necháte ho přes zimu volně venku (hrozí-li u vás v zimě větší mrazy) - je vhodné ho obalit zateplovací textilií, která se dá koupit v jakémkoliv zahradnictví

Pěstuje se v Chorvatsku, Itálii, Japonsku, Rusku v běžném substrátu. Rostlina má tu výhodu, že na zimu opadává, takže ji můžeme zimovat podobně jako fíkovník – ve tmě. Zimujeme ji při teplotách mezi –3 °C až + 10 °C.Existuje řada odrůd tomelu. Pro nás jsou nejideálnější ty odrůdy, které jsou samosprašné, jako například Zengi maru, Costata, Hachiya, Hyakume, Dunaj a podobně. Tomel kvete v našich podmínkách v květnu a plody, které jsou většinou bezsemenné, dozrávají podle odrůd během září až listopadu.

Jeho plody, u nás známé jako kaki, mají sametově hladkou kůži a lahodně sladkou chuť, mají charakteristický kulatý nebo oválný tvar a mohou dosahovat velikosti podobné jablku. Plody jsou zpravidla sladké, někdy s lehkou astringencí, která může být přítomná, zejména pokud jsou plody konzumovány příliš brzy. Tato astringence je důsledkem přítomnosti tříslovin, které se v průběhu dozrávání postupně rozkládají a plody se stávají sladšími a měkčími.

Plody kaki dozrávají na konci podzimu, obvykle až po opadu listů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Plody kaki dozrávají na konci podzimu, obvykle až po opadu listů

Toto ovoce, si rychle získalo srdce mnoha milovníků exotických plodů. Zaujímá významné místo v japonské kuchyni i kultuře, a díky svému lahodnému a osvěžujícímu profilu chutí si získává stále větší popularitu i v ostatních částech světa.

Zdroj informací: Stanislav Rek; tropichukvaldy.cz; Gabriela Svobodová Rezková

Publikováno: 3. 9. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce