Chystáte se pořádat grilovací party, ale váš gril je spíš historickým artefaktem než funkčním modelem, na kterém se dá plnohodnotně grilovat? Nastal čas pořídit si nový…
Milovníci grilování na zahradě vybírají především mezi grily na dřevěné uhlí a plyn. V posledních letech se u grilů klade důraz na snadné ovládání, funkčnost a moderní design. Řada plynových grilů je již vybavena elektronickým zapalováním, díky kterému gril zažehnete stisknutím jednoho tlačítka. Nemusíte tedy řešit častý problém se složitým rozpalováním grilu, které obtěžuje nejen vás, ale i vaše hosty, kterým se už zbíhají chutě na grilované delikatesy.

Výhody plynového grilu
Samozřejmostí u plynových grilů je nerezový poklop, pod kterým rovnoměrně cirkuluje horký vzduch. Vysoká teplota stahuje vlákna v mase a šťáva z něj tak nevytéká ven. Potraviny pak mají výrazně lepší chuť, jsou rovnoměrně propečené, šťavnaté a výrazně aromatické. Mezi gurmány je velmi oblíbené používání tzv. smoker boxu – plechového zásobníku, který naplněný dřevěnými chipsy dle vašeho výběru dodá masu na grilovacím roštu ještě výraznější chuť a vůni.
Moderní technologie pak vnášejí např. TRU-Infrared systém, který do pokrmu na roštu rovnoměrně sálá infračervené teplo a maso se díky tomu nevznítí ani nepřipaluje. Další užitečnou výbavou plynových grilů jsou odkládací plochy a zejména zadní ohřev, na kterém si můžete do křupava rozpéct pečivo nebo odložit již ugrilované maso, které tak nevychladne.

Vůně dřevěného uhlí láká aneb Grily na dřevěné uhlí
Vedle plynových grilů je mezi zákazníky velký zájem o grily na dřevěné uhlí. Láká je hlavně nezaměnitelná vůně šťavnatého masa, která se mísí s aromatem dřeva, a romantický rituál rozpalování dřevěných briket (snadný díky rozpalovače briket) a udržování tepla ze žhnoucích uhlíků. Pod bytelným odklápěcím víkem s průduchy je kruhový rošt, jehož průměr před koupí zvažte v souvislosti s rozsahem plánovaného užívání grilu.

Hybridní grily
Revoluční novinkou na trhu jsou grily, které kombinují výhody grilování na plynu a na dřevěných briketách. Změna režimu přípravy masa na hybridním grilu nezabere ani minutu a pořídit si ho tedy mohou právě i ti, kteří se ještě pevně pro některé topivo nerozhodli.

Ať už si pořídíte jakýkoli gril, základem skvělého zážitku z grilování jsou kvalitní suroviny, vhodná kombinace nápojů a samozřejmě dobrá společnost. Dobrou chuť a příjemnou zábavu!
Publikováno: 20. 5. 2018, Autor: Mountfield (text a foto), Profil autora: Redakce