Pořídili jste si gril a rádi byste se dozvěděli, čím v něm topit, aby bylo grilované maso co nejlahodnější? Nejrozšířenější grily jsou na dřevěné uhlí a dřevěné brikety. Jsou běžně dostupné a jejich cena je vcelku příznivá. Chuť masa je dobrá a nezaměnitelná. Zajímavou kokosovou chuť dodají masu brikety z kokosových slupek, výhřevné jsou brikety z rašeliny a levné z lisovaného papíru.
![Na čem grilovat?](https://img.primadoma.cz/r/78/51/column/7851c9747903042675e64473e852b20f_851-xp3117223.jpg)
![Na čem grilovat?](https://img.primadoma.cz/r/c3/c7/column/c3c757bd227d7a37728bb7e9d36a4b1c_850-xp3117216.jpg)
Nelze pochybovat o tom, že kvalita paliva přímo ovlivňuje chuť grilovaných potravin. Klasické dřevěné uhlí vychází v testech velmi dobře, dřevěné brikety hoří čistě a zůstává po nich méně popela, což je ale u grilování na škodu. Optimální kus dřevěného uhlíku má velikost od dvou do osmi centimetrů. Kokosové brikety kromě toho, že po nich maso pěkně voní, dlouho hoří (čtyři hodiny vydávají žár) a během grilování se nemusí přikládat. Pelety ze sušených pilin bez jakékoliv chemie také provoní připravované jídlo. Brikety z rašeliny mají dlouhou dobu hoření a vysokou výhřevnost. Papírové brikety jsou levné, dobře hoří, ale jejich využití je spíše do kamen a kotlů než do grilu.
![Na čem grilovat?](https://img.primadoma.cz/r/ac/48/column/ac48d0f04fdfcf11e5e78e9eae2576be_849-xp3117212.jpg)
![Na čem grilovat?](https://img.primadoma.cz/r/3b/8d/column/3b8db752c3489c8c7c231f4a69f630dd_848-xp3117187.jpg)
Aby se palivo dobře rozhořelo, je vhodné použít některý z podpalovačů. Výhodný je například tuhý podpalovač se škrtátkem, kterým škrtnete o druhé škrtátko tak, jako běžnou zápalkou, a oheň se rozhoří. K rozdmýchání žáru si můžete pořídit měch na rozdmychávání žhavého uhlí – skoro jako někde u kováře.
Publikováno: 3. 5. 2016, Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto), Profil autora: Redakce