reklama

Griluju, griluješ, grilujeme…

Jakmile se rtuť teploměru začne zvedat vysoko nad nulu, ve vzduchu se line vůně grilovaného masa. A nejlepší je to, které si připravíte nejen podle vlastní fantazie, ale především na vlastním grilu. V tuzemsku se griluje především na plynových grilech. Připravovat maso na nich lze téměř okamžitě a výsledek je vynikající. Jaké typy grilů však lze na trhu najít a s jakými funkcemi se u nich můžete setkat?

Griluju, griluješ, grilujeme…

Základní rozdělení zahradních grilů je na plynové, na dřevěné uhlí a na grily elektrické. V tuzemsku jsou přitom nejoblíbenější grily plynové. Řada funkcí, kterými disponují, dělají z grilování opravdovou gurmánskou událost a navíc zcela odpadá trápení s dlouhavým rozpalováním. Kvalitní plynový gril, na který se můžete spolehnout, by měl být vybaven několika hořáky i samostatným bočním hořákem. Ten využijete například při návštěvě větší společnosti, kdy potřebujete připravit třeba omáčku nebo polévku. Samozřejmostí je teploměr na víku pro kontrolu teploty a elektronické zapalování.

Masivní gril s 2dveřovým odkládacím prostorem, koly s brzdným systémem, rošty z litiny potaženými porcelánovou vrstvou i bočním hořákem pro ohřev polévek a omáček. Díky velké grilovací ploše ugriluje maso pro velkou společnost.
Masivní gril s 2dveřovým odkládacím prostorem, koly s brzdným systémem, rošty z litiny potaženými porcelánovou vrstvou i bočním hořákem pro ohřev polévek a omáček. Díky velké grilovací ploše ugriluje maso pro velkou společnost.

Nadstandardem jsou pak samostatné teploměry pro každý hořák. Boční prostor poskytuje možnost odložení ingrediencí, grilovacího nářadí a dalšího nádobí. Užitečná jsou kola pro snadný přesun grilu z místa na místo i miska pro odkapávání tuku. Zadní mřížku využijete pro oblíbené rozpékání pečiva. Praktickou funkci plní poklop,pod kterým cirkuluje horký vzduch a vysoká teplota stahuje vlákna v mase, a to si tak ponechává všechnu lahodnou šťávu uvnitř. Steaky pak mají výrazně lepší chuť, jsou rovnoměrně propečené, šťavnatější a aromatičtější.

Plynový gril se 2 výkonnými hořáky, odkapávací miskou na tuk i zadní mřížka pro rozpečení pečiva. Snadný pohyb s grilem zajišťují velká kola.
Plynový gril se 2 výkonnými hořáky, odkapávací miskou na tuk i zadní mřížka pro rozpečení pečiva. Snadný pohyb s grilem zajišťují velká kola.

Na zdejším trhu lze nově sehnat i dlouho očekávané plynové grily s unikátním systémem TRU-Infrared, které zaručují šťavnatější maso i rovnoměrné rozložení tepla po celé grilovací ploše. Významná je o 30 % nižší spotřeba plynu oproti tradičním plynovým grilům i rychlejší příprava grilovaných pokrmů. Na americkém kontinentu patří tyto grily americké značky Char-Broil mezi nejprodávanější, jsou známy využíváním moderních technologií a vysokým hodnocení specialistů na grilované pokrmy.

Grily na dřevěné uhlí, na balkon i do kempu

Grilování na uhlových grilech zase úžasně „voní“. Dřevěné uhlí totiž vydává specifickou vůni, bez které si někteří milovníci steaků neumí gril party vůbec představit. Svou výbavou nedosahují tyto grily úrovně plynových grilů, i přesto se však na trhu najdou modely s vynikající výbavou v podobě systémů Quick Start pro rychlé rozpálení a Qucik Stop pro bezpečné a okamžité zhašení žhavého uhlí. Některé grily na dřevěné uhlí jsou dokonce vybaveny speciálním ventilačním systémem, umístěným v noze grilu, pro regulaci intenzity hoření. Díky němu je zajištěna perfektní cirkulace vzduchu pro dosažení ideální teploty uhlíků pro grilování 600 – 800 °C. Praktická je také větrná clona, madlo pro přenášení nebo rošt nastavitelný do několika poloh.

Někdo má grilování spojené s vůní dřevěného uhlí a přípravu masa na jiných grilech si neumí představit. Na trhu najdete modely, které umožňují velice rychlé zapálení i zhašení dřevěného uhlí.
Někdo má grilování spojené s vůní dřevěného uhlí a přípravu masa na jiných grilech si neumí představit. Na trhu najdete modely, které umožňují velice rychlé zapálení i zhašení dřevěného uhlí.

Máte-li menší terasu či balkon, pak vybírejte mezi elektrickými grily. Některé z nich mají zadní mřížku pro rozpékání pečiva, teploměr pro kontrolu teploty grilování, kola pro snadný přesun i odkládací část například pro grilovací nářadí.

Elektrické grily jsou vhodné především na balkony a terasy. Najdete i modely s koly, teploměrem na víku a odkládací plochou pro grilovací nářadí.
Elektrické grily jsou vhodné především na balkony a terasy. Najdete i modely s koly, teploměrem na víku a odkládací plochou pro grilovací nářadí.
Grily na plynovou kartuš můžete vzít s sebou k vodě nebo třeba na návštěvu. Výborné pro grilování na balkoně.
Grily na plynovou kartuš můžete vzít s sebou k vodě nebo třeba na návštěvu. Výborné pro grilování na balkoně.

Vhodné na malý balkon, k vodě nebo třeba do kempu jsou kompaktní přenosné grily na plynovou kartuš, které v přípravě steaků za ostatními grily rozhodně nezaostávají. Na trhu lze najít i velmi stylové kousky dokonce s výbavou TRU-Infrared.

Více info získáte na www.mountfield.cz.

Publikováno: 5. 6. 2015, Autor: Mountfield (text a foto), Profil autora: Redakce