reklama

Grilovací sezóna může začít!

Aktuální počasí přímo vybízí ke grilování. Mnozí z nás již oprášili své uskladněné pomocníky, další se poohlíží po novém typu, protože ten starý již dosloužil. Každý uživatel si chce v každém případě především připravit chutné grilované jídlo s co nejmenšími provozními náklady. A jako každý rok, i letos se jistě rozhoří spory, zda je lepší gril plynový, lávový, popř. klasický gril na dřevěné uhlí. Proto se v našem článku zaměříme na to, co je na trhu s grily nového a jaké trendy přináší nová sezóna v grilování.

Grilovací sezóna může začít!

Jaké grily teď takříkajíc "frčí"?

Především z důvodů zdravější přípravy pokrmů a velké úspory času lidé v poslední době často vyhledávají moderní grily s možností nepřímého grilování, které stále častěji nahrazují klasické grily na dřevěné uhlí.

Jaká kritéria jsou tedy důležitá při výběru grilu?

Velmi důležitými otázkami při výběru nejvhodnějšího grilu jsou kam a k jakým účelům gril vybíráte. Jiný gril je vhodný pro zákazníka, který má zahradu, kde bude chtít vytvořit příjemné posezení se zákoutím pro grilování, jiný gril využije na občasné grilování na balkóně či terase.Dobré je promyslet, jaký zdroj energie vám bude nejvíce vyhovovat, zda plyn, dřevěné uhlí či elektřina. Dalším důležitým kritériem je, pro kolik osob budete nejčasteji grilovat nebo časová náročnost uvedení grilu do provozu. Při koupi grilu může rozhodovat i jeho mobilita či skladnost.

Jaká kritéria jsou tedy důležitá při výběru grilu?
Jaká kritéria jsou tedy důležitá při výběru grilu?

Jaké přednosti nebo naopak nedostatky jednotlivých typů grilů je potřeba zdůraznit?

Předností grilu na dřevěné uhlí je obvykle nízká pořizovací cena a vyjma betonových grilů většinou také hmotnost, snadná manipulace a skladnost. Gril na dřevěné uhlí si s sebou můžete vzít na cesty nebo do přírody. Kromě dřeva nebo dřevěného uhlí nepotřebujete žádný další zdroj energie. Roztopení grilu i samotná příprava jídla ovšem trvá déle než u grilů elektrických či plynových. Navíc odkapávající tuk z masa do ohně uvolňuje škodlivé látky.Grilování na plynovém grilu je snadné a rychlé. Grily se snadno udržují a celá příprava jídla se obejde bez štiplavého kouře a zápachu. Teplotu na nich můžete regulovat a maso je šťavnaté a nevysušené. Plynové grily mívají obvykle spoustu tzv. vychytávek, jako je např. otvírák na lahve.Elektrické grily nebo kontaktní grily s nepřilnavým povrchem jsou nenáročné na obsluhu a údržbu. Můžete s nimi grilovat i v uzavřených místnostech mimo sezónu, třeba i na balkóně bytu nebo na terase. Grilujete zdravě a můžete libovolně regulovat teplotu, abyste dosáhli nejlepšího výsledku. Elektrické grily lze snadno přemisťovat, snad jedinou nevýhodou je nutnost přívodu elektřiny.

Jaké přednosti nebo naopak nedostatky jednotlivých typů grilů je potřeba zdůraznit?
Jaké přednosti nebo naopak nedostatky jednotlivých typů grilů je potřeba zdůraznit?

Jaký je rozdíl mezi přímým a nepřímým grilováním?

Při nepřímém způsobu grilování potraviny připravujeme podobně jako v horkovzdušné troubě. Jídlo se peče pomalu, šetrně a po všech stranách rovnoměrně. Můžete tak grilovat i vetší kusy masa, jako jsou například kuřata, kolena nebo žebra.

U popisu některých grilů je i funkce Gril - Smart systém, co to znamená?

Jsou to speciálně tvarované varné plochy zajišťující odvod přebytečného tuku a olejů z grilovacího prostoru, zabraňují tak vzplanutí. Jídlo je díky tomu zdravější a přitom si zachová svou barbecue chuť. Tímto systémem plotýnek jsou vybaveny především některé druhy plynových grilů.

U popisu některých grilů je i funkce Gril - Smart systém, co to znamená?
U popisu některých grilů je i funkce Gril - Smart systém, co to znamená?

Potřebujeme ke grilování kromě samotného grilu ještě něco dalšího?

Doporučujeme dle vybraného druhu grilu vybrat současně i grilovací náčiní, obracečky, kleště, rožeň anebo například grilovací rukavice, podpalovače, uhlí a podobně. Pokud se budete chtít inspirovat, podívejte se na internetové stránky BAUHAUS, kde je umístěn nový katalog grilů a ve specializovaných BAUHAUS centrech, kde právě probíhají různé předváděcí akce spojené i s ochutnávkami grilovaného masa.

Publikováno: 23. 5. 2015, Autor: BAUHAUS (text a foto), Pavla (text), Profil autora: Redakce