Plynový gril BERBECUE DE LUXE od společnosti Meva jsme tu již jednou představili. Na konci dnešního článku ještě ukážeme, jak se napojuje redukce k propanbutanové bombě, ale začneme tím příjemnějším. Neboť grilovací sezona s prázdninami nekončí, ba právě naopak, přinášíme několik oblíbených i netradičních receptů na úpravu pokrmů grilováním.
Předem si připravíme marinádu a maso do ní na pár hodin naložíme. Recept je jednoduchý, záleží na naší chuti, co má kdo rád. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zapište si:
- 1 - 1 ½ šálku kečupu
- ¼ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce hořčice
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky drceného zázvoru
Česnek rozetřeme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Použít můžete k marinování kuřete, vepřových žebírek, kotlet, plátků a karbanátků. Polijeme maso a necháme v klidu asi 2 hodiny. Maso poléváme také při grilování. Mletá masa potíráme během rožnění.
Maso se marinuje, můžeme si očistit zeleninu. Papriky rozpůlíme a vydlabeme, rajčata nakrájíme na půlky, klasy kukuřice vyloupeme ze šustí, mlaďounké cukety nakrájíme na kolečka.


Posledním krokem je příprava kus-kusu. Tyto netradiční těstoviny pochází ze severoafrické kuchyně, ale zabydlely se již i u nás. Kus-kus je vyzdvihován odborníky na zdravou výživu pro jeho vlastnosti. Je to vlastně tvrdozrnná pšenice zpracovaná na maličké kuličky. Osahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor. Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký.
Příprava není náročná. Zalijeme jej vařící vodou v poměru 1:2 (kuskus:voda). Promícháme a necháme 10 minut odstát. Pro potřeby grilování promícháme hotový kuskus s olejem (nejlépe olivovým), přidáme nastrouhaný plísňový sýr, solit není potřeba, sýr je slaný dostatečně, můžeme trochu opepřit. Prolisujeme stroužek česneku a přidáme do směsi. Důkladně promícháme.


Na rozpálený gril položíme plátky masa. Je dobré marinádu trochu otřít papírovou utěrkou, aby šťáva neodkapávala do ohně či na topnou část plynového grilu. Takto spálená uvolňuje nepříjemné čpavé páry, někdy až ohňové jazýčky, které jsou nežádoucí, neboť mění chuť grilovaného pokrmu. Maso znovu potíráme až těsně před podáváním. Obecně platí, že čím je maso tenčí, tím musí být blíž ke zdroji tepla. Naopak silnější kousky musí být dál od ohně, aby měly čas se teplým vzduchem dobře propéct.
Na gril nasadíme mřížky, tím vzniknou patra, na která pokládáme zeleninu. Jakmile ji ogrilujeme z jedné strany, otočíme a můžeme např. plátky cukety, papriky a kukuřici potřít zbylou marinádou, lze je také jen pokapat olejem a trochu posypat vegetou či je osolit. Na rajčata, cukety i část paprik lžičkou navršíme směs kuskusu. Maso grilujeme z každé strany cca 5 - 7 minut. Poté sundáme z plotny a dáme pod pokličku na 10 minut odpočinout. Maso zkřehne a pustí krásně šťávu. Lze je také zabalit do alobalu.


Pokud máte nějaký oblíbený či zajímavý recept na grilování, pošlete nám jej spolu s fotografií hotového jídla na pavlina.wagnerova@ceskykutil.cz. Ty nejzajímavější rádi zveřejníme v některém dalším článku.
Postup

Gril BARBECUE DE LUXE je potřeba napojit k PB lahvi, k čemuž potřebujeme redukci. Ta je součástí balení. Samotnou bombu si musíte pořídit zvlášť. Pokud si budete na www.meva.cz objednávat gril, můžete rovnou přikoupit i 2kg plynovou lahev.

Nejprve sejmete uzávěr plynu a nasadíte jednocestný uzavírací ventil. Nemusíte se toho bát, zvládne to lehce i žena. Při instalaci to jen jemně zasyčí, a pokud budete pracovat rychle, je to otázka několika málo vteřin.

Nyní přišroubujete k ventilu regulátor tlaku. Ten zajišťuje průtok plynu 1,5 kg.

Na regulátor nasadíme hadici. Je lepší ji nechat delší, nikdy nevíme, k čemu dalšímu můžeme bombu využít. Pokud bude bomba sloužit také k pájení či opalování, možnost postavit zdroj dál od hořáku jen uvítáme.

Jakmile je hadice nasazená, musíme ji zajistit. K tomu slouží hadicová spona, na které je utahovací šroub. Tím hadici pevně přichytíme a nemůže se stát, že by při neopatrném pohybu hadice vyletěla a plyn unikl.

Druhý konec hadice připevníme k vývodu na grilu. Opět jej zabezpečíme sponou proti vypadnutí a šroub důkladně dotáhneme.
Publikováno: 26. 7. 2013, Autor: Pavel (foto), Pavla (text), Profil autora: Redakce