Při vysévání semínek a sázení sazeniček zeleného koření, kterým můžete po celou sezónu ochucovat své pokrmy, byste neměli zapomenout ani na rozmarýn a řeřichu. Obě tyto byliny lze pěstovat v okenním truhlíku i na zahradě, řeřichu dokonce jen na misce s vatičkou namočenou ve vodě.
![Rozmarýn a řeřicha](https://img.primadoma.cz/r/4a/9a/column/4a9a9d55a26671fa0d9a28da0e9738ad_38270-xp2086108.jpg)
![Rozmarýn a řeřicha](https://img.primadoma.cz/r/e2/be/column/e2be42d5f4472f533f39f25f1caf31e3_38269-xp2086106.jpg)
Rozmarýn (někdy rozmarýna) je i na pohled pěkná bylina, která podmanivě voní po pryskyřici. Využijete ji v kuchyni k dochucení jídel, k přípravě léčivého čaje, který zlepšuje prokrvení, podporuje činnost jater, povzbuzuje oběhový systém, posiluje paměť a usnadňuje soustředění. Pěstování řeřichy seté zvládne i úplný začátečník – prostě nasypete její semínka na navlhčenou vatu a do týdne sklízíte. Řeřicha je skvělá na chlebu s máslem a třeba i s vařeným vajíčkem pokrájená jako pažitka. Posiluje imunitu, léčí infekce a prospívá trávení a odstraňuje z organismu toxické látky – je tedy vhodnou bylinou pro jarní detoxikační kúru.
Publikováno: 14. 4. 2013, Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto), Profil autora: Redakce