reklama

Rozmarýn a řeřicha

Při vysévání semínek a sázení sazeniček zeleného koření, kterým můžete po celou sezónu ochucovat své pokrmy, byste neměli zapomenout ani na rozmarýn a řeřichu. Obě tyto byliny lze pěstovat v okenním truhlíku i na zahradě, řeřichu dokonce jen na misce s vatičkou namočenou ve vodě.

Rozmarýn a řeřicha
Rozmarýn a řeřicha
Rozmarýn a řeřicha
Rozmarýn a řeřicha
Rozmarýn a řeřicha

Rozmarýn (někdy rozmarýna) je i na pohled pěkná bylina, která podmanivě voní po pryskyřici. Využijete ji v kuchyni k dochucení jídel, k přípravě léčivého čaje, který zlepšuje prokrvení, podporuje činnost jater, povzbuzuje oběhový systém, posiluje paměť a usnadňuje soustředění. Pěstování řeřichy seté zvládne i úplný začátečník – prostě nasypete její semínka na navlhčenou vatu a do týdne sklízíte. Řeřicha je skvělá na chlebu s máslem a třeba i s vařeným vajíčkem pokrájená jako pažitka. Posiluje imunitu, léčí infekce a prospívá trávení a odstraňuje z organismu toxické látky – je tedy vhodnou bylinou pro jarní detoxikační kúru.

Publikováno: 14. 4. 2013, Autor: JARA (text), Pavel Zeman (foto), Profil autora: Redakce