Plynové grily v současnosti nabývají na popularitě a není divu – příprava jídla na lávových kamenech plynového grilu je velmi snadná a rychlá, což ocení všichni, kdo věří, že čas jsou peníze. Možná jste si právě koupili plynový gril Madeira od výrobce Meva a.s., a máte krabici plnou součástek, o nichž si nejste jistí, že stoprocentně víte, kam patří. Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá – s naším návodem by vám sestavení celého grilu nemělo zabrat více než hodinu práce.
Plynový lávový gril Madeira
Plynový gril můžete používat nejen na zahradě, ale i na balkoně nebo terase, neboť plyn rozpaluje lávové kameny, které na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí nekouří. Model 2012 grilu Madeira patří mezi nejoblíbenější. Jeho základem je kvalitní ocel opatřená epoxidovým nátěrem. Má pohodlně velkou grilovací plochu s pochromovaným žáruvzdorným roštem, piezoelektrické zapalování, dvě boční sklápěcí police, ocelové víko s nepřilnavým povrchem a dřevěnou rukojetí a dvouventilovou plynulou regulaci výkonu. Manipulaci s grilem usnadní pojezdová kolečka. Dodává se s regulátorem tlaku a hadicí. Součásti balení jsou také lávové kameny. Gril má spirálu pro skapávání omastku, omastek se tedy nepřepaluje a jídlo je zdravější.
Recept na grilovanou krkovici
Plátky krkovice jemně naklepejte, nasolte a marinujte nejméně dvě, lépe však šest hodin v následující směsi:100 ml olivového (případně slunečnicového) oleje, 3 polévkové lžíce worcesteru, 2 lžíce červeného vína nebo vonného octa, 1 lžičku francouzské hořčice, 1 lžičku mleté sladké papriky, ½ lžičky ostré papriky nebo chilli, ½ lžičky drcených pepřů, ½ lžičky provensálského koření nebo tymiánu a 2 utřené stroužky česneku.Tuto marinádu pečlivě rozmíchejte a potřete jí plátky masa z obou stran. Naskládejte je na sebe do misky a zbytek marinády na ně nalijte. Důkladně odleželé vkládejte na rozpálený rošt a grilujte po obou stranách.
Jednotlivé díly
Nohy a boční vzpěry.
Ovládací panel, kolečka
Dvě dlouhé a dvě krátké nohy, dvě kolečka, boční vzpěra, dvě bočnice, spodní plošina, grilovací rošt, rošt na lávové kameny, hořák, kryt hořáku, víko, rukojeť, ovládací panel, ovládací knoflík, plynový ventil, piezoelektrické zapalování, lávové kameny, spirála odkapávače, bezpečnostní ventil a příslušný spojovací materiál. PB bombu si budete muset opatřit zvlášť.
Montáž grilu
Rozbalte krabici s rozloženým grilem a jednotlivé díly rozložte vedle sebe. Nejprve krátkými šrouby připevněte všem čtyřem nohám držáky vzpěr.
Boční vzpěry vložte vždy mezi dvě stejně dlouhé nohy a připevněte středně dlouhými šrouby.
Na každou ze dvou krátkých nohou nasaďte kolečka, nasaďte čep a podložku a celé zajistěte závlačkou. Na kolečka pak nasaďte krytky disků.
Všechny nohy připevněte středně velkými šrouby a maticemi ke spodní plošině.
Ovládací panel připevněte k nohám bez koleček středně dlouhými šrouby a příslušnými maticemi.
Do zapalovací svíčky pak nasaďte drátek tak, aby svíčka byla ve správné pozici.
Středními šrouby a maticemi připevněte kryt a hořák na boční vzpěry.
Na kryt hořáku zavěste spirálu odkapávače.
Do krytu hořáku vložte rošt na lávové kameny a grilovací rošt.
Dlouhými šrouby pak připevněte rukojeť k víku grilu. Použijte také distanční kostičky, ozubené podložky a příslušné matice.
Víko zafixujte čepem a zajišťovací sponou neboli závlačkou.
Z obou stran na nohy grilu zavěste bočnice, které slouží jako odkládací plocha.
Nakonec připojte plynovou bombu. Lahvový ventil musí být uzavřen. Z připojovacího závitu lahvového ventilu vyšroubujte zátku, připojte hadici s regulačním ventilem a dotáhněte klíčem. PB bombu umístěte vedle spotřebiče. Tento typ grilu má i bezpečnostní ventil.
Gril zapálíte tak, že otevřete ventil PB bombě, otočíte regulačním knoflíkem a několikrát stiskněte piezoelektrický zapalovač. Pak nastavíte zvolenou teplotu. Vypnete tak, že knoflík otočíte na nulu. A zastavíte přívod plynu.
Více na www.meva.cz
Publikováno: 23. 7. 2012, Autor: Med (text), Pavel Zeman a Stanislav Knotek (foto), Profil autora: Redakce