Hlíva ústřičná patří mezi dřevokazné houby. Díky významnému obsahu glukanů, ale i jiných látek posiluje imunitu lidského organismu, a tím přímo předchází a léčí civilizační choroby. Využívání hub třeba proti rakovině, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce apod. je známo a prokázáno. Obliba pěstování hlívy v domácích podmínkách proto stále roste, přestože se houba vyskytuje i v přírodě. Jak si tedy hlívu vypěstovat v domácích podmínkách?
Plodnice je možné nalézt nejčastěji v říjnu a listopadu, někdy i v dubnu, podle vývoje počasí. Z toho vyplývá, že jde o houbu chladnomilnou. Při domácím pěstování je možné opatřit si vynikající plodnice po dobu téměř celého roku. V letních měsících je možné hlívu ústřičnou nahradit hlívou plicní či miskovitou.Pěstování hlívy je poměrně jednoduché a zvládne ho jistě každý. Vždyť i základní pomůcky pro pěstování jsou pro většinu pěstitelů snadno dostupné.

Potřeby pro pěstování
- řezaná pšeničná nebo žitná sláma
- polyetylénový pytel
- sadba hlívy
- horká voda až 80 ºC
Postup
- 1. Řezanou čerstvou slámu napěchujeme do silného igelitového pytle a důkladně stlačíme.
- 2. Prolijeme horkou vodou tak, aby veškerá sláma byla ponořená, pytel uzavřeme provázkem. Vodu v pytli ponecháme 12 hodin, aby se sláma důkladně nasákla vodou a došlo k likvidaci škodlivých patogenních činitelů, kteří by mohly v průběhu dalšího pěstování proces vývoje hlívy znehodnotit.


- 3. Po asi 12 hodinách odstřihneme rohy a vodu z pytle necháme vytéct. Vyplatí se pro zvýšení kvality substrátu umístit pytel po vypuštění vody na jeden den do teplé místnosti, aby se teplota slámy udržela po dobu 24 hodin asi na 45 ºC.


- 4. Vychladlou slámu nasypeme do prostorné nádoby a promícháme se sadbou. Vše vrátíme zpět do pytle a obsah smáčkneme tlakem ruky. Naočkovaný pytel opět zavážeme provázkem. Jedním litrem sadby je možné naočkovat asi 25 kg mokré slámy, tedy asi 2 pytle o průměru 30 cm a výšce 70 cm. Na barvě pytle nezáleží, je možné využít nejen průsvitné, ale i černé.


- 5. Pytel s naočkovaným substrátem umístíme do místnosti s teplotou nad 20 ºC. V této fázi nezáleží na tom, zda je v místnosti světlo či tma. Podhoubí prorůstá substrátem nejlépe při teplotě 27 ºC, kdy prorůstání trvá asi 14 dnů. Při nižší teplotě je proces prorůstání mnohem pomalejší. Dobře prorostlý substrát poznáme podle bílého zabarvení a intenzívní houbové vůně.
-
6. V okamžiku, kdy substrát dobře proroste podhoubím, uděláme po obvodu pytle otvory ve tvaru kříže, kterými později budou růst plodnice.

- 7. Pro růst plodnic je výhodné provést zchlazení substrátu tak, že pytle umístíme na jeden až dva dny do chladné místnosti či ven při teplotě 6-12 ºC. Po schlazení přeneseme pytle opět do teplé místnosti, tentokrát je ale podmínkou alespoň rozptýlené světlo. Otvory po několika dnech začínají prorůstat plodnice. Ty rostou v trsech v několika sklizňových vlnách.

V domácích podmínkách bývají 3-4 velmi silné sklizňové vlny, které probíhají po dobu asi 3 měsíců. Pěstební prostor se vyplatí větrat a vzdušnou vlhkost je možné regulovat nádobami s vodou. Trsy plodnic sbíráme vždy celé, bez ohledu na to že jsou v trsu i malé plodničky. Sklizené trsy rozdělíme na jednotlivé plodnice a třeně odřízneme. Plodnice není vhodné nechat přerůst, protože uvolňují bílé výtrusy, a především v uzavřených prostorách mohou pro vnímavé jedince představovat vznik alergických projevů.

Náš tip
V současné době je možné zakoupit již celou připravenou naočkovanou sadbu v obalu slisovaném do tvaru kostky tak, jako jsme zvyklí při pěstování žampionů. Odpadá tak celý proces přípravy substrátu a pokud si zakoupíme již připravený, je nutné umístit jej do místnosti s rozptýleným světlem a teplotou v rozmezí 10-18 ºC.
Plodnice začnou vyrůstat z otvorů, které jsou již v obalu provedeny. Hlívu začneme sklízet v době, kdy střední kloboučky v trsu začínají narovnávat podvinuté okraje do roviny. V této době vykroutíme celý trs. Substrát plodí do doby, než jeho obsah změkne a začne se rozkládat. Z jedné kostky o váze cca 5 kg sklidíme okolo 6 kg kvalitních plodnic.

Autorem, výrobcem a současně distributorem „hlívových kostek“ je Jiří Václavík, který současně doporučuje: „Hlíva je vynikajícím potravinovým doplňkem vzhledem k celé řadě cenných látek pro lidský organismus. Naočkovaný substrát v kostkách tak nabízí možnost vyzkoušet pěstování hlívy všem zájemcům, třeba i v podmínkách panelových bytů.“

Publikováno: 16. 3. 2019, Autor: Ludmila Dušková (text a foto), Depositphotos (foto), Profil autora: Redakce