Maliny, ostružiny nebo rybízy většinou kupujeme jako samostatné rostliny. Věděli jste ale, že si je můžete doma sami namnožit? Máme tak šanci zbavit se starých a málo plodících keříků a na jejich místo postupně přesázíme nové rostliny, které jsme si sami vlastnoručně namnožili. A jak se taková metoda množení drobného ovoce nazývá? No přeci řízkování. Je to snadná a jednoduchá metoda, kterou zvládnou i úplní začátečníci.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/05/fb/column/05fbb8a826a54d6ada25d3e5e48b12f6_depositphotos_76929107_l-2015.jpg)
Množení drobného ovoce pomocí řízkování
Naše drobné ovoce - rybízy, maliny či ostružiny nejsou zvlášť dlouhověké. Po pár letech se jejich úrodnost začne snižovat a rostliny stárnou. Než dojde k jejich úplnému úhynu, měli bychom si pořídit nové. Máme v podstatě dvě možnosti - buď si zajedeme do zahradnického centra a koupíme nové rostliny nebo využijeme ty naše stávající a vytvoříme si dceřiné odnože. Jednou z metod, jak toho docílit je metoda řízkování.
![Množení](https://img.primadoma.cz/w_10/d5/ab/column/d5abe2ae12c0108e822373f256a50c7a_depositphotos_128668212_l-2015.jpg)
Než se do samotného řízkování pustíme, musíme odstranit staré výhony. To děláme zhruba každé 4 roky, protože pak se jejich výtěžnost postupně snižuje. Sestřih rybízů se doporučuje na podzim. Pro jarní řízkování se hodí si řízky z rybízu připravit v období od listopadu do února v době, kdy nemrzne. Se stejným úspěchem ale můžeme tyto řízky připravit již v září a po patřičné přípravě je ihned vysazovat do půdy. Nejlepší na vytvoření řízků jsou jednoleté výhony se zdřevnatělou strukturou pletiva.
![Odnože](https://img.primadoma.cz/w_10/b6/79/column/b679cfe9d4902567d4428d93db5302d6_c4b0cade9da8025a153eef9db3186a5b.jpg)
Vytvoření řízků
Vybereme si rovné a dlouhé jednoleté výhony, které mají nasazené pupeny. Nastříháme z nich řízky v délce 15-20 cm a na každém takovém řízku by mělo být alespoň 5 oček. Pod posledním očkem dole uděláme šikmý řez/ střih pod úhlem 45 °. Pak odpočítáme daných 5 oček, šetrně odstraníme narostlé listy a nad posledním pátým očkem provedeme mírný šikmý sestřih. Střih nebo řez provádíme velmi šetrně, aby nedošlo k poškození pupenů. Ty by jinak zaschly a celý řízek by byl k množení nevhodný. Ideální je k zastřihování používat kvalitní zahradní nůžky, které nám rostlinu zastřihnou jedním stisknutím rukojetí a nedojde tak k rozdrcení pletiva rostliny.
![Výhon](https://img.primadoma.cz/w_10/21/90/column/2190a9499b77c53b1b79d365f4de8fa0_depositphotos_255687546_l-2015.jpg)
Aby nám připravené řízky snadněji zakořenily, použijeme stimulátor a v něm spodní konec řízku omočíme. Řízky můžeme vysazovat přímo do země (při jarním řízkování), ale na podzim použijeme pěstební nádobu, do které řízky zasadíme a vytvoříme jim vhodnější prostředí k růstu.
![Nůžky](https://img.primadoma.cz/w_10/6f/c6/column/6fc6299dc2603a3609a308b606f4d41d_powergear-x-pruner-l-bypass-px94-1023628_productimage.jpg)
Půda pro vysazování řízků rybízu by měla být dostatečně dopředu připravená. Rybíz má raději lehčí a propustnější půdu, v těžkých půdách zakořeňuje hůř a déle. Záhon přeryjeme, je-li to potřeba, prokypříme a upravíme do roviny. Pak již můžeme začít vysazovat samotné řízky. Vysazujeme je asi 20 cm od sebe, mírně šikmo asi 3 cm do hloubky. Pokud jsme na řízky použili stimulátor, připravíme si sázecím kolíkem jamku, abychom zasunováním řízku do půdy stimulátor nesetřeli z povrchu řízku. Okolo řízků pak jemně upěchujeme půdu a důkladně zalijeme. Zálivku pak opakujeme každý den. Doba kořenění je zhruba 14 dní, což nám zaručí, že na jaře již budeme mít rostliny, schopné samostatného růstu.
![Řízky](https://img.primadoma.cz/w_10/60/9d/column/609d109c209f5919d64d2a88ea5bb758_103ec4ce2793dc361526724cdf201d6d.jpg)
Tímto způsobem můžeme množit všechno drobné ovoce, okrasné květiny i skalničky. Provádíme tak vegetativní množení rostlin, které díky tomuto způsobu získají stejné vlastnosti jako jejich mateřské rostliny. V podstatě bychom mohli říci, že jde o klonování. Právě rybízy a další drobné ovoce jsou pro podzimní řízkování velmi vhodné. Neřízkujeme pouze černý rybíz odrůdy Silvergieter - na podzim by nedošlo k dobrému zakořenění, proto si tuto proceduru necháme až na jaro.
![Výhony](https://img.primadoma.cz/w_10/a5/e4/column/a5e4ec76a358beaa2267623e9719f68e_depositphotos_67750633_l-2015.jpg)
Problémy při řízkování
- Pokud se nám nepovede ihned po odběru a přípravě řízky zasadit do substrátu, uchováme je raději ve vlhkém sáčku, protože řez na odnožích nesmí zaschnout.
- Máme-li obavu, že při sázení řízků do venkovního záhonu nestihnou zakořenit, můžeme je zasadit do studeného pařeniště nebo do skleníku. Také lze použít metodu zahřívání substrátu zespodu na teplotu 20 °C.
![Zápichy](https://img.primadoma.cz/w_10/0f/0f/column/0f0f8b16017eb8bae1dd3800b258867f_5b1533a0220c1c9a8a7e94c3b481ba2e.jpg)
- V případě, že hrozí napadení řízků houbovými chorobami, ošetříme je vhodným fungicidem ve formě postřiku nebo řízky vykoupeme ve slabém roztoku hypermanganu. Osvědčilo se také prostříkání substrátu dezinfekcí a časté a dobré větrání.
- Ačkoliv má spousta rostlin dobrou schopnost zakořenit ve vhodném substrátu a za ideálních povětrnostních podmínek, neuškodí používání stimulátoru, který v sobě obsahuje růstové hormony, které podporují tvorbu kořenového systému.
- Pokud zjistíme, že konce řízků černají, musíme takto poškozené odnože odstranit. Černání stonků bylo nejspíš zapříčiněno nesterilizovaným substrátem a nadměrnou zálivkou.
![Sázení](https://img.primadoma.cz/w_10/99/5c/column/995c73a42a9a72e3486c2aae7223333c_cf74f1973ac114921ce693a112b34c31.jpg)
- Problémem pro dobrý vývoj řízků mohou být také smutnice, respektive jejich larvy. Ty se z vajíček líhnou ve špatně ošetřeném substrátu a jako potrava jim slouží především mladé narůstající kořínky i stonky řízků. Jakmile dojde k přemnožení larev, může dojít k nenapravitelnému poškození řízků. V případě, že je již zamořený substrát, použijeme jednak lepové desky na odchyt dospělých mušek a za druhé do půdy aplikujeme parazitické hlístice, které larvy smutnic bezpečně zlikvidují.
Publikováno: 19. 9. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová