reklama

Česnek se hlásí! Kdo chce v červenci sklízet, musí v listopadu sázet

Česnek se pěstuje pro svou výraznou vůni, vynikající chuť a léčivé účinky. Česnek kuchyňský (Allium sativum) je jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků, příznivě působí proti chorobám z nachlazení, pomáhá při detoxikaci organizmu, posiluje imunitu a prodlužuje život. A dovedete si představit (nejen) českou kuchyni bez česneku? Asi ne! Prozradíme vám, kdy, jak a jaké odrůdy česneku sázet.

Česnek kuchyňský  (Allium sativum) vysazujte výhradně na slunné, suché a vzdušné stanoviště, s propustnou půdou s dostatkem živin. Před výsadbou pohnojte záhon cereritem. Palice rozeberte až těsně před výsadbou. Vysazujte zásadně jen nepoškozené a chorobami nenapadené stroužky. Sadbu ošetřete mořením bezprostředně před výsadbou. Za základ se považuje přípravek Sulka proti vlnovníku česnekovému (Aceria Tulise). Česnek mořte 6-12hodin v 4% roztoku Sulky (dodržujte informace uvedené na balení přípravku.) Mořicí roztok nepoužívejte opakovaně. Proti háďátku zhoubnému (Ditylenchus dipsaci) téměř neúčinkuje, ale originální sadba je testovaná na jeho přítomnost a háďátko nesmí mít. V poslední době se osvědčilo moření přípravkem Gliorex, který obsahuje spory hub (konidie hub rodů Clonostachys a Trichoderma) přirozeně se vyskytujících v půdě, které mají schopnost pro rostlinu rozkládat organické zbytky a tím zvyšovat příjem živin z půdy. Přípravek lze aplikovat na povrch půdy s následným zapravením do hloubky 5–10 cm před výsadbou, nejlépe společně s anorganickými hnojivy nebo mořením sadby. Doporučuje se ještě po výsadbě ošetřit povrch záhonu zálivkou a opakovat ještě i na jaře po rozmrznutí půdy.

Příprava česneku na moření
Příprava česneku na moření (Zdroj: archiv redakce)

Nejlepší čas na výsadbu česneku

Termín by měl být co nejpozdnější, aby stroužky ještě zakořenily, ale již nevyrostly. Teplota půdy by měla trvale klesnout pod 8°C. Omezíte tím i napadání stroužků plísněmi (např. Fusarium). Ozimý česnek  vysazujte svisle, hloubka výsadby by měla být taková, aby špička stroužku byla pod povrchem asi dvojnásobek výšky stroužku, tedy 6 až 8 cm. Důležité je, aby půda byla nakypřená ještě minimálně 4 cm pod stroužky. Tím se zamezí „vytahování“ stroužků mrazem. Po výsadbě pozemek uválejte.

Výsadba ozimého česneku
Výsadba ozimého česneku (Zdroj: istock.com)

Hustota výsadby česneku

Nedávno byl uskutečněn test hustoty výsadby na odrůdách Karel IV. a Štěpán, tedy na jednom paličáku a jednom nepaličáku. Největší výnos poskytla vzdálenost 4 cm, ovšem malých cibulí s vysokým podílem deformací. Největší česneky, ale s nejmenším výnosem byly naopak u vzdálenosti 14 cm.

Hustota výsadby česneku - odrůda Karel IV.
Hustota výsadby česneku - odrůda Karel IV. (Zdroj: archiv Semo)

Závěr ať si udělá každý sám podle toho, co od česneku očekává. Rozumným kompromisem je 12 cm, kdy výnos již neklesá, a velikost cibulí je velmi pěkná. Kdo chce však honit velikostní rekordy, měl by vysazovat do větších vzdáleností.

Hustota výsadby česneku - odrůda Štěpán
Hustota výsadby česneku - odrůda Štěpán (Zdroj: archiv Semo)

Ozimé odrůdy česneku

Polopozdní ozimý širokolistý paličák (sklizeň okolo 20. července) Karel IV.  poskytuje mohutné cibule, které mají 5-7 stroužků s výraznou česnekovou chutí. Testy prokázaly, že obsahují výrazně větší množství silic (především Aliin a Isoaliin) než jiné odrůdy. Vnější suknice jsou světlé, s výrazným fialovým žilkováním. Je dlouhodobě skladovatelný a snadno se loupe. Karel IV. si pěstitele získal svým stabilně vysokým výnosem v mokrých i suchých letech a velmi dobrým zdravotním stavem. Ihned zjara zahajuje velmi razantní růst, proto se hodí i na rané svazkování. S touto vlastností souvisí fakt, který může nové pěstitele této odrůdy zaskočit: jarní žloutnutí listů. Pomůže přihnojení dusíkem, především jeho listová aplikace. Žloutnutí je ale u tohoto česneku pouze kosmetickou vadou.

Polopozdní paličák Karel IV
Polopozdní paličák Karel IV (Zdroj: archiv Semo)

Poloraná odrůda ozimého širokolistého nepaličáku Štěpán se sklizní okolo 10. července. Cibule jsou středně velké až velké s 8 až 12 stroužky a s hmotností 80 až 100 gramů. Barva vnějších suknic je bílá s jemným hnědým žilkováním. Chuť je výrazná, česneková, ale jemná. Odrůda vyniká výborným zdravotním stavem a velmi dobrou skladovatelností.

Poloraný nepaličák Štěpán
Poloraný nepaličák Štěpán (Zdroj: archiv Semo)

Václav je pozdní ozimý širokolistý paličák se sklizní okolo 25. července. Má středně velkou cibuli (70 až 90 gramů) s krémovou slupkou protkanou hnědým žilkováním. Stroužky jsou střední až větší, 8-10 kusů. Vyniká ostrou chutí, ze všech česneků nejvýraznější! Díky pozdnímu vzcházení vykazuje vysokou odolnost k vymrzání, má velmi dobrý zdravotní stav, včetně odolnosti k Fusariu. Odrůda je dlouhodobě skladovatelná. Dá se případně pěstovat i z jarních výsadeb

Pozdní paličák Václav
Pozdní paličák Václav (Zdroj: archiv Semo)

Prima tip: česnek proti bacilům a virům

Prolisujte 5-8 stroužků česneku, dejte do uzavíratelné sklenice a zalijte 200 ml kvalitního olivového oleje. Nechte v ledničce 2-3 dny rozležet. Občas protřepejte. Užívejte třikrát denně 1 lžičku smíchanou s 1 lžičkou citronové šťávy asi 25 minut před jídlem.

Publikováno: 31. 10. 2018, Autor: Jan Prášil, Profil autora: Jan Prášil