reklama

Česnek se hlásí! Kdo chce v červenci sklízet, musí v listopadu sázet

Česnek se pěstuje pro svou výraznou vůni, vynikající chuť a léčivé účinky. Česnek kuchyňský (Allium sativum) je jeden z nejuniverzálnějších přírodních léků, příznivě působí proti chorobám z nachlazení, pomáhá při detoxikaci organizmu, posiluje imunitu a prodlužuje život. A dovedete si představit (nejen) českou kuchyni bez česneku? Asi ne! Prozradíme vám, kdy, jak a jaké odrůdy česneku sázet.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Česnek kuchyňský vysazujte na slunné místo (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Česnek kuchyňský  (Allium sativum) vysazujte výhradně na slunné, suché a vzdušné stanoviště, s propustnou půdou s dostatkem živin. Před výsadbou pohnojte záhon cereritem. Palice rozeberte až těsně před výsadbou. Vysazujte zásadně jen nepoškozené a chorobami nenapadené stroužky. Sadbu ošetřete mořením bezprostředně před výsadbou. Za základ se považuje přípravek Sulka proti vlnovníku česnekovému (Aceria Tulise). Česnek mořte 6–12hodin v 4% roztoku Sulky (dodržujte informace uvedené na balení přípravku.) Mořicí roztok nepoužívejte opakovaně.

Proti háďátku zhoubnému (Ditylenchus dipsaci) téměř neúčinkuje, ale originální sadba je testovaná na jeho přítomnost a háďátko nesmí mít. V poslední době se osvědčilo moření přípravkem Gliorex, který obsahuje spory hub (konidie hub rodů Clonostachys a Trichoderma) přirozeně se vyskytujících v půdě, které mají schopnost pro rostlinu rozkládat organické zbytky a tím zvyšovat příjem živin z půdy.

Přípravek lze aplikovat na povrch půdy s následným zapravením do hloubky 5–10 cm před výsadbou, nejlépe společně s anorganickými hnojivy nebo mořením sadby. Doporučuje se ještě po výsadbě ošetřit povrch záhonu zálivkou a opakovat ještě i na jaře po rozmrznutí půdy.

Příprava česneku na moření
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Příprava česneku na moření

Nejlepší čas na výsadbu česneku

Termín by měl být co nejpozdnější, aby stroužky ještě zakořenily, ale již nevyrostly. Teplota půdy by měla trvale klesnout pod 8°C. Omezíte tím i napadání stroužků plísněmi (např. Fusarium). Ozimý česnek  vysazujte svisle, hloubka výsadby by měla být taková, aby špička stroužku byla pod povrchem asi dvojnásobek výšky stroužku, tedy 6 až 8 cm. Důležité je, aby půda byla nakypřená ještě minimálně 4 cm pod stroužky. Tím se zamezí „vytahování“ stroužků mrazem. Po výsadbě pozemek uválejte.

Výsadba ozimého česneku
i (Zdroj: istock.com)
Výsadba ozimého česneku

Hustota výsadby česneku

Nedávno byl uskutečněn test hustoty výsadby na odrůdách Karel IV. a Štěpán, tedy na jednom paličáku a jednom nepaličáku. Největší výnos poskytla vzdálenost 4 cm, ovšem malých cibulí s vysokým podílem deformací. Největší česneky, ale s nejmenším výnosem byly naopak u vzdálenosti 14 cm.

Hustota výsadby česneku – odrůda Karel IV.
i (Zdroj: SEMO a.s.)
Hustota výsadby česneku – odrůda Karel IV.

Závěr ať si udělá každý sám podle toho, co od česneku očekává. Rozumným kompromisem je 12 cm, kdy výnos již neklesá, a velikost cibulí je velmi pěkná. Kdo chce však honit velikostní rekordy, měl by vysazovat do větších vzdáleností.

Hustota výsadby česneku – odrůda Štěpán
i (Zdroj: SEMO a.s.)
Hustota výsadby česneku – odrůda Štěpán

Ozimé odrůdy česneku

Polopozdní ozimý širokolistý paličák (sklizeň okolo 20. července) Karel IV.  poskytuje mohutné cibule, které mají 5–7 stroužků s výraznou česnekovou chutí. Testy prokázaly, že obsahují výrazně větší množství silic (především Aliin a Isoaliin) než jiné odrůdy. Vnější suknice jsou světlé, s výrazným fialovým žilkováním. Je dlouhodobě skladovatelný a snadno se loupe. Karel IV. si pěstitele získal svým stabilně vysokým výnosem v mokrých i suchých letech a velmi dobrým zdravotním stavem. Ihned zjara zahajuje velmi razantní růst, proto se hodí i na rané svazkování. S touto vlastností souvisí fakt, který může nové pěstitele této odrůdy zaskočit: jarní žloutnutí listů. Pomůže přihnojení dusíkem, především jeho listová aplikace. Žloutnutí je ale u tohoto česneku pouze kosmetickou vadou.

Polopozdní paličák Karel IV.
i (Zdroj: SEMO a.s.)
Polopozdní paličák Karel IV.

Poloraná odrůda ozimého širokolistého nepaličáku Štěpán se sklizní okolo 10. července. Cibule jsou středně velké až velké s 8 až 12 stroužky a s hmotností 80 až 100 gramů. Barva vnějších suknic je bílá s jemným hnědým žilkováním. Chuť je výrazná, česneková, ale jemná. Odrůda vyniká výborným zdravotním stavem a velmi dobrou skladovatelností.

Poloraný nepaličák Štěpán
i (Zdroj: SEMO a.s.)
Poloraný nepaličák Štěpán

Václav je pozdní ozimý širokolistý paličák se sklizní okolo 25. července. Má středně velkou cibuli (70 až 90 gramů) s krémovou slupkou protkanou hnědým žilkováním. Stroužky jsou střední až větší, 8–10 kusů. Vyniká ostrou chutí, ze všech česneků nejvýraznější! Díky pozdnímu vzcházení vykazuje vysokou odolnost k vymrzání, má velmi dobrý zdravotní stav, včetně odolnosti k Fusariu. Odrůda je dlouhodobě skladovatelná. Dá se případně pěstovat i z jarních výsadeb. 

Pozdní paličák Václav
i (Zdroj: SEMO a.s.)
Pozdní paličák Václav

Tip:

Česnek proti bacilům a virům

Prolisujte 5–8 stroužků česneku, dejte do uzavíratelné sklenice a zalijte 200 ml kvalitního olivového oleje. Nechte v ledničce 201503 dny rozležet. Občas protřepejte. Užívejte třikrát denně 1 lžičku smíchanou s 1 lžičkou citronové šťávy asi 25 minut před jídlem.

Zdroj informací: autor článku

Publikováno: 8. 11. 2023, Autor: Jan Prášil, Profil autora: Jan Prášil