reklama

Znáte lufu? A víte, že si ji můžete na zahradě vypěstovat?

Nadšení pěstitelé zeleniny, kteří rádi objevují stále něco nového, ocení pozoruhodnou rostlinu s názvem lufa. Tato teplomilná válcovitá rostlina vypadá trochu jako okurka nebo cuketa a z jejích zralých plodů se získává čistě přírodní žínka, kterou pro její zdravotní a zkrášlující účinky zbožňovala už Kleopatra. A víte, že lufu si můžeme doma velice snadno vypěstovat sami a přírodní masážní žínku, která zbaví při koupeli pokožku odumřelé kůže, si z ní sami vyrobit. Láďa Hruška odhalí, jak na to!

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bohaté zkušenosti s pěstováním a zpracováním lufy má paní Marcela Gurová z Dobříčan u Žatce: „Je to jednoletá tykvovitá rostlina podobná lilku či cuketě,“ vysvětluje pěstitelka a pokračuje: „A její mladé plody se podobně jako zmiňované cukety uplatní v kuchyni.“ Obsahují řadu vitaminů a bílkovin, jsou snadno stravitelné, a tedy ideální pro lidi s bezlepkovou dietou, diabetem i ty, kteří chtějí zredukovat svou hmotnost.

Bohaté zkušenosti s pěstováním a zpracováním lufy má paní Marcela Gurová z Dobříčan u Žatce
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Bohaté zkušenosti s pěstováním a zpracováním lufy má paní Marcela Gurová z Dobříčan u Žatce

Ke konzumaci jsou plody vhodné, dokud jsou tvrdé a slupka má tmavou barvu. Dužina si nejvyšší křehkost udržuje prvních čtrnáct dnů růstu plodu. Jakmile ale začne slupka měknout, zbarvuje se dožluta či dohněda a plody se stávají lehčí, začíná se uvnitř více vyvíjet síťovina, která je právě tím, co tvoří po úpravě masážní žínku. „Když vyschne, používá se jako žínka,“ potvrzuje paní Gurová a dodává, že ji lze využít i v kuchyni na mytí nádobí.

K jídlu jsou plody vhodné, jen dokud jsou tvrdé
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
K jídlu jsou plody vhodné, jen dokud jsou tvrdé

Lufa na první pohled vypadá jako okurka, ale okurka to není, když se oloupe, je vevnitř taková síťovina, která po vysušení ztvrdne. Je skvělá na masáže a také velice účinná při celulitidě. Pomáhá totiž k prokrvení tkání a tím ke zlepšení krevního oběhu. Plody určené pro výrobu žínek se sbírají, až když výhony začínají usychat, což bývá na konci října, začátkem listopadu. Zralý plod je lehký. Slupka na zralých plodech je tenká a sama se začíná z plodu olupovat.

Slupka na zralých plodech je tenká a sama se začíná z plodu olupovat
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Slupka na zralých plodech je tenká a sama se začíná z plodu olupovat

„Sklizenému plodu ustřihneme oba dva kraje, do vzniklého otvoru strčíme prst a po celé délce ho rozpářeme,“ popisuje pěstitelka a pokračuje: „Poté plodu takříkajíc svlékneme slupku a vyklepeme semena.“ Plod je třípouzdrý a obsahuje velké množství semen, která necháme proschnout, pak je schováme a na jaře je znovu zasadíme. „Získanou síťovinu promneme pod vodou a necháme na sluníčku uschnout a trochu vybělit,“ uzavírá Marcela Gurová.

Semena necháme proschnout, uložíme a na jaře je zasadíme
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Semena necháme proschnout, uložíme a na jaře je zasadíme

Své uplatnění nachází však lufa i v dalších oblastech, například v aranžérství, kde se používá celý nebo i jen na plátky nařezaný vláknitý skelet plodu. Síťovina se využívá také jako těsnicí a filtrační materiál, přidává se pro odlehčení do pěstebních substrátů podobně jako kokosové vlákno.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Publikováno: 22. 11. 2023, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška