Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) je blízkou příbuznou česneku i cibule. Lidově se jí říká různě, třeba šnytlík, šnytlink, šnytlich, šnytloch, šnytlok, šnitlink, šnitlík, šnydlink, šnytlik, vošlejch či ošlejch. Její růst venku na zahradě na podzim končí, takže chcete-li mít čerstvou pažitku nabitou vitaminy i nadále, připravte ji k rychlení. Poradíme vám, jaké odrůdy jsou k zimnímu rychlení vhodné i jak a kdy na to. A představíme vám také méně známou česnekovou pažitku.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/45/41/column/4541f55c5e77f15ba454a226a1ded5b7_depositphotos_389067404_l.jpg)
Proč vlastně pažitku pěstovat?
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) má mnohostranné využití jako koření i jako léčivka. Neocenitelná je nať ve studené kuchyni; přidává se nasekaná do pomazánek a salátů, tvoří podstatnou složku bylinkových másel. V zásadě ji můžete použít všude, kam se hodí cibule. Jako dekoraci lze použít nejen zelenou nať, ale i fialový květ.
Kromě toho se pažitka osvědčila i jako skvělá léčivá bylina – podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. A jako bonus nabízí ve 100 g „zelené hmoty“ až 2,8 g vlákniny, což je zhruba 7 % denní doporučené dávky!
![Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum): nejen nať, ale květy se uplatní v kuchyni](https://img.primadoma.cz/w_10/99/9c/column/999c60cc734c4aa8469e4a16fb58edbf_3910514-pazitka_2.jpg)
Jak a kdy připravit pažitku k rychlení
Zhruba od začátku října si můžete začít připravovat pažitku k rychlení. Trsy určené k rychlení opatrně vyjměte z půdy, rozdělte na menší části a oklepejte přebytečnou zeminu. Při dělení trsů dbejte na to, aby se jednotlivé cibulky nepoškodily. Poškozené cibulky odstraňte. Trsy zasaďte do květináče, doplňte zeminou tak, aby rostlina byla pevně ukotvena. Nať v tomto období již neodřezávejte. Potom se trsy nechají postupně v chladu zaschnout a promrznout. Teplotě pod bodem mrazu byste měli rostliny vystavit nejméně na 2 až 3 dny. Běžně se květináče s pažitkou zakládají do studeného skleníku nebo do jiné chladnější místnosti. Rostlinám dopřejte minimálně měsíc klidu a teprve pak začněte s přirychlováním.
![Trsy k rychlení opatrně vyjměte z půdy, rozdělte na menší části a oklepejte přebytečnou zeminu](https://img.primadoma.cz/w_10/b7/13/column/b71339eaa2366e3dfaf445d26fd8f953_3910493-istock-475459964_1.jpg)
Koncem prosince můžete pažitku, která prošla obdobím klidu a optimálně i mrazem, začít přirychlovat. Pro rychlejší nastartování růstu květináč s pažitkou vložte do vodní lázně o teplotě max. 30 °C. Rychlené rostliny potřebují dostatek světla a tepla, nesvědčí jim však prudké slunce na jižním parapetu. Ideální je stanoviště s dostatečným množstvím rozptýleného světla o teplotě v rozmezí 15 až 22 °C. Nať pažitky můžete začít sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 10 cm, tedy přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení. Trsy rostoucí pažitky pravidelně zalévejte – častou chybou bývá nadměrná zálivka. Pažitka lépe snese vyschnutí než dlouhodobé přemokření. Máte-li trsů více, můžete rychlit pažitku postupně, nevyužité květináče nechte v chladu na postupné přirychlování.
![Nať můžete začít sklízet přibližně za 3 až 4 týdny od počátku rychlení](https://img.primadoma.cz/w_10/4c/54/column/4c5477a45324189699daa8d68efa9f56_3910502-3_krok_3chives-2026050_krok.jpg)
Pažitka: odrůdy vhodné na přirychlování
Erecta je raná, vysoce výnosná odrůda, která je ideální pro pěstování v květináči. Listy jsou silnější, pevné, tmavozelené, příjemné aromatické chuti.
![Pažitka pobřežní, odrůda Erekta](https://img.primadoma.cz/w_10/52/43/column/5243cb432c692826748fa81ad37ab3a3_3910511-erecta_002.jpg)
Praga je raná odrůda velmi vhodná k rychlení. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Při rychlení můžete sklízet už za 22 až 30 dnů od výsadby. Při polním pěstování dává 5 až 7 sklizní.
![Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), odrůda Praga](https://img.primadoma.cz/w_10/7f/0d/column/7f0d989b4aae5d041dd4620db2cb96d0_3910505-praga_004.jpg)
Bohemia je raná odrůda pro rychlení i polní pěstování. Je ranější a výnosnější než Praga. Má širší, středně zelené, středně dlouhé listy. Vegetační doba do první sklizně na záhoně je 110, při rychlení zhruba 55 dní. Velmi dobře snáší mrazy.
![Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum), odrůda Bohemia](https://img.primadoma.cz/w_10/31/b4/column/31b44e8a7ee27dabd3133856fea40bd6_3910508-bohemia01_mor.jpg)
Pažitka čínská neboli česneková pažitka
Pažitka čínská (Allium tuberosum) je známá také jako česneková pažitka. Roste planě v jihovýchodní Asii od Japonska po Nepál, kde se pěstuje pro nať a křehkou lodyhu jemně česnekové, aromatické chuti.
![Pažitka čínská (Allium tuberosum)](https://img.primadoma.cz/w_10/a5/c1/column/a5c115ca363c62bfb626452aebfb3c2b_3910496-cinska_untitled_collage_9.jpg)
Podzemní cibulky lze použít v jako náhradu za česnekové stroužky. Její listy jsou ploché, podobné trávě a rostou až do výšky 60 cm. Kvetou vzpřímenými růžovofialovými květy celé léto. Listy i květy čínské pažitky se využívají ve studené kuchyni.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 6. 11. 2023, Autor: Marta Pawlicová, Profil autora: Marta Pawlicová