reklama

Jak na podzimní řez ovocných stromů? Pozor na tři nejčastější chyby!

Před zazimováním zahrady je vhodné přistoupit ještě k posledním úpravám stromů. Konkrétně bychom měli svou pozornost zaměřit na ovocné stromy, které vyžadují řez v podobě prořezání či zastřižení. Vše je potřeba provést s citem, aby přezimovaly bez újmy a nabraly sílu na další sezónu. Jak a čím se dělá správný podzimní řez a jakých chyb se vyvarovat?

Které ovocné stromy na podzim prořezat

Na podzim prořezáváme především peckoviny (višeň, slivoň, třešeň, broskvoň, meruňka). Ty natahují zpět do kořenů potřebnou mízu, a pokud se správně neošetří, nezastřihnou, mohly by během zimy uhynout. Zaměřtíme se především na větvemi obtěžkané stromy, kterým se nedostává dostatek světla. Bez zásahu by nemusely mít na jaře dost síly na vyrašení nových pupenů. Stejně tak je potřeba zbavit stromy suchých, odumřelých nebo nemocných větví, které je zbytečně oslabují.

Chyba: Podzimní prořezávání jiných ovocných stromů než peckovin. Každý strom má svou ideální roční dobu, kdy je vhodné jej upravovat. Jádroviny (jabloň, hrušeň) se prořezávají hlavně na jaře, peckoviny na podzim.

Na podzimní se prořezávání peckoviny - třešeň, višeň, slivoň, meruňka, broskvoň
Na podzimní se prořezávání peckoviny - třešeň, višeň, slivoň, meruňka, broskvoň (Zdroj: pixabay.com)

Jak na správný podzimní řez

Podzimní řez je třeba vždy provést šetrně a v menším rozsahu, než je tomu u jarního prořezávání stromů. U ovocných stromů zastřiháváme v místě větvení nebo nad pupenem. Řez se provádí pod úhlem 30 až 45 stupňů. U mladých stromků provádíme pouze takzvaný výchovný řez, aby stromek rostl správně a byl zajištěn správný poměr mezi kořenovou a nadzemní částí. U vzrostlých plodících stromů provádíme pouze udržovací řezy, kdy se odstraní pouze suché nebo nevyhovující větve. U starých zanedbaných stromů můžeme prořezávat o něco více, tak aby se stromům navrátila jejich vitalita a měly dostatek sil na jaře opět obrazit. U řezů větších než 3 cm je potřeba místo ošetřit speciálním přípravkem.

Chyba: Příliš radikální řez může stromy oslabit tak, že nepřežijí mráz.

Podzimní řez je třeba vždy provést šetrně a v menším rozsahu
Podzimní řez je třeba vždy provést šetrně a v menším rozsahu (Zdroj: archiv Hecht)

Čím ovocné stromy prořezávat

Prořezáváme zejména pilkami a prostříháváme nůžkami. „Jednoruční nůžky jsou vhodné pro mladé výhony, obouruční nůžky nebo zahradní pilka pak pro silnější výhony. Použít lze také univerzální nebo teleskopické zahradní nůžky. Ostří může být jednostranné, které se hodí na suché a tvrdé dřevo, nebo oboustranné, které se hodí pro mladé, zelené výhony a lze jím odstřihnout větev přímo u kmene,“ doporučuje Petr Tichý, specialista společnosti Hecht.

Chyba: Na podzimní prořezávání stromů rozhodně nepoužíváme motorové pily ani jiné stroje, které by způsobily příliš hluboké řezy v nesprávném úhlu.

Publikováno: 26. 9. 2018, Autor: Redakce