reklama

Víte, jak poznáte, že jsou jablka správně zralá, jak je sklízet a uskladnit?

Jabloň (Malus domestica) je ideální strom na každou zahradu. Na jaře je obsypaná krásnými květy, na podzim barevnými plody. Daří se jí u nás všude, v nížinách i na horách. Musíte uznat, že bez šťavnatých a voňavých jablíček by bylo babí léto bez chuti. Víte, jak se pozná, že jsou jablka správně zralá, jak je sklízet a uskladnit?

Jablka můžete sklízet od července až do listopadu, protože existuje mnoho odrůd a každá má svůj termín sklizně. Abyste je mohli otrhat, plody musí dosáhnout sklizňové zralosti, teprve pak je můžete sklízet. Začnete-li dříve, riskujete jejich scvrkávání, hnědnutí slupky, skvrnitost a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň se nedoporučuje – ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné k hnilobě.

Jak poznáte, že jsou jablka zralá 

Jak poznáte sklizňovou zralost jablek? Pokud pěstujete jablka se zelenou slupkou, skliďte je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta, ta s červenou slupkou, jakmile se vybarví do hnědočervena až zářivě červené barvy. Další znaky, podle nichž zralost určíte, jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větévky. 

Jak poznáte, kdy jsou jablka zralá: snadno oddělíte stopku od plodné větévky
i (Zdroj: istock.com)
Jak poznáte, kdy jsou jablka zralá: snadno oddělíte stopku od plodné větévky

Jak jablka sklízet

Do trhání zralých jablek se pusťte při suchém počasí, nejlépe odpoledne. Každý plod při česání rukou nadzdvihněte, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abyste plody nemačkali ani je nezranili nehty. Poté je opatrně vložte do košíku. Pokud máte k dispozici česáček, berte do něj vždy jen jeden plod. Kdybyste jich do něj totiž nechali spadnout více, budou se na nich dělat otlaky a úroda nevydrží tak dlouho. Když máte již plody sesbírané, třiďte je podle toho, na co se je chystáte využít. Z košíku je berte po jednom a přebírejte je hned na místě.

Jak jablka sklízet: důležité je, abyste plody nemačkali, ani je nezranili nehty
i (Zdroj: istock.com)
Jak jablka sklízet: důležité je, abyste plody nemačkali, ani je nezranili nehty

Jak jablka uskladnit

Letní jablka není vhodné skladovat, a to ani přechodně, hned je snězte. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, ovšem jen pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem je sklep. Měl by být chráněný proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Dobře ale poslouží například i prázdná chladná garáž nebo nevyužitá chodba. Nejdéle si uskladněná jablka zachovají kvalitu při teplotách mezi 2 a 8˚C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %. Ve sklepě společně s jablky neskladujte brambory, řepu, cibuli, celer a další druhy zeleniny, které mají výrazné pachy a ovoce by jimi mohlo načichnout. K uskladnění vám nejlépe poslouží ploché lísky, na které si ovoce můžete rozložit jedno vedle druhého. Opatrně je přepravte na skladovací místo, aby se plody nepoškodily. Ty na konzum zpracujte co nejdříve, rychle podléhají hnilobě.

Skladujte jen stoprocentně zdravá a kvalitní jablka
i (Zdroj: istock.com)
Skladujte jen stoprocentně zdravá a kvalitní jablka

Jaké odrůdy jablek pěstovat

Melodie je kříženec odrůdy Šampion a botanického druhu M.floribunda. Plody jsou středně velké, navinulé až nakyslé chuti. Sklízí se v polovině září, konzumní zralosti dosahuje od listopadu, skladovatelnost do února. Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí a proti padlí. Je určena pro pěstování ve středních i vyšších pěstitelských oblastech.

Odrůda Melodie
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Odrůda Melodie

Šampion je kříženec odrůd Golden Delicius a Coxova reneta. Plody jsou kulovitého tvaru, sladce navinulé chuti, středně šťavnaté, aromatické. Sklízí se začátkem října, konzumní zralosti dosahuje v listopadu, skladovatelnost do března. Odrůda odolná středně proti napadení strupovitostí. Je určena do teplé a střední pěstitelské polohy.

Odrůda Šampion
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Odrůda Šampion

Jonagored je barevná mutace odrůdy Jonagold. Plody jsou kuželovitého tvaru, dužina krémové barvy, nasládlé chuti, šťavnatá a aromatická. Sklizňová zralost začátkem října, konzumní v listopadu se skladovatelností do března. Je to odrůda s atraktivními plody, ale strom se nesnadno tvaruje.

Zimní odrůda Jonagored
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Zimní odrůda Jonagored

Rubinola je zimní odrůda, kříženec odrůd Clivia a Rubín. Plody jsou středně velké, ploše kulovitého tvaru, základní barva slupky žlutá, krycí červená, dužina krémové barvy a nasládlé chuti. Sklízí se od začátku října, konzumní zralost v listopadu, skladovatelnost je do února. Je vhodná do teplých a chráněných středních poloh.

Zimní odrůda Rubinola
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Zimní odrůda Rubinola

Goldstar je pozdně zimní odrůda, kříženec odrůd Rubín a Vanda. Plody jsou velké, bez žebrování. Sklízí se začátkem října, konzumní zralost nastupuje v lednu a skladovatelnost až do dubna. Je určena pro všechny pěstitelské oblasti.

Pozdně zimní odrůda Goldstar
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Pozdně zimní odrůda Goldstar

Topaz je česká rezistentní odrůda. Za hranicemi se více pěstuje její barevná mutace Red Topaz. Odrůda není příliš náročná na polohu a lze ji s úspěchem pěstovat i ve středních polohách. Vyniká jedinečnou chutí.

Česká odrůda Topaz
i (Zdroj: OVOCNÁŘSKÁ UNIE ČR)
Česká odrůda Topaz

Jablečný prima tip na Vánoce 

Pokud se vám letos urodily obzvláště krásně vybarvené plody, můžete jimi ozdobit vánoční stůl. Po vzoru našich babiček je teď zabalte každé zvlášť do hedvábného papíru a uchovejte v chladu. Na Vánoce budou jako čerstvě utržené ze stromu. 

Publikováno: 11. 9. 2018, Autor: Marta Pawlicová , Profil autora: Marta Pawlicová