reklama

Jak správně sklízet rajčata, papriky, okurky a cukety?

Plodová zelenina, rajčata, okurky, papriky nebo cukety, by se měla sklízet zhruba každý třetí den, aby plody zbytečně nepřezrály. Poradíme vám, jak zeleninu na zahradě správně sklízet, abyste zbytečně nepoškodili ani rostliny, ani plody a mohli se těšit se z bohaté a zdravé úrody.

i (Zdroj: istock.com)
Sklízet plodovou zeleninu je potřeba umět

Jak správně sklízet plodovou zeleninu?

Rajčata se sklízejí bez problémů, plody se oddělují v kolínku zcela bezpečně. Plody hodně zralé a veliké se oddělí bez zeleného kalichu, a tak je pohodlnější na jejich sklizeň použít zahradnické nůžky. Rajčata mají poměrně dlouhou vegetační dobu. A tak se může snadno stát, že první podzimní mrazíky zastihnou ještě poslední, nevyzrálá rajčata. Proto je lepší už teď odstranit vrcholky rostlin, i když ještě kvetou - tak veškerou svou energii dají do dozrávajících plodů. Úroda bude větší.

Náš tip: Úspěšná péče o zahradu zahrnuje mnoho faktorů. Pro čisté a přesné zastřihování stonků je zásadní používat správné zahradní nůžky. Je důležité mít zvlášť umístěné přípravné nástroje a univerzální zahradnické nůžky, aby nedošlo ke vzájemné kontaminaci.
Plody hodně zralé a veliké raději odstřihněte zahradními nůžkami
i (Zdroj: archiv Fiskars)
Plody hodně zralé a veliké raději odstřihněte zahradními nůžkami

Skleníkové okurky hadovky se dají ukroutit, ale snadno se poškodí výhonky. Daleko lepší je použít nožík či nůžky. Rostliny jsou  totiž příliš křehké na to, abychom dokázali plody vždy vylomit bez poškození. Polní okurky nakládačky i salátovky jsou robustnější rostliny, proto se ukroutí či odlomí snadno. Okurky pravidelně sklízejte probírkou, aby nepřezrály. Včasnější sklizeň vede k násadě dalších květů a plodů. 

Skleníkové okurky hadovky se dají ukroutit, ale snadno se poškodí výhonky
i (Zdroj: istock.com)
Skleníkové okurky hadovky se dají ukroutit, ale snadno se poškodí výhonky

Při sklizni plodové zeleniny dbejte na opatrnost

Plody paprik jdou sice docela snadno odlomit proti směru růstu, ale učit se to na čtyřech vysazených rostlinách a dvěma zničit výhony by byla škoda, takže doporučujeme používat zahradní nůžky. Při sklizni pálivých paprik a hlavně chilli papriček rozhodně nezapomeňte na nůžky a rukavice! Kapsaicin by vám na rukou zůstal ještě několik hodin a sáhnout si potom do oka či do nosu – to byste si ještě hodně dlouho pamatovali!

Především chilli papričky je nutné od stonku odstřihnout
i (Zdroj: istock.com)
Především chilli papričky je nutné od stonku odstřihnout

Cukety nemají dlouhé stopky, plody jsou těsně přisedlé k rostlině, a protože jsou stopky dužnaté, snadno se vám je podaří utrhnout. Nesklízejte plody cuket odříznutím nožem, ale ukroucením stopky. Šťávou, která ulpí na noži, se mohou z rostliny na rostlinu přenášet choroby. Nenechte cukety přerůst!  Velké plody tvořící semena brzdí nasazování dalších plůdků, ty zasychají a odumírají. Navíc jsou mladé plody do velikosti 15  až 20 cm nejchutnější, nejjemnější a nejkřehčí.

Cukety odlomíte snadno díky krátkému stonku
i (Zdroj: istock.com)
Cukety odlomíte snadno díky krátkému stonku

Zdroj: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 13. 7. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce