Získali jste semínka nebo rovnou sazenice rajčat jako dárek, netušíte, o jakou se jedná odrůdu, ale celá rodina se do jejich báječné chutě zamilovala? Než pracně a většinou i marně zjišťovat odrůdu, připravte si raději z rajčat vlastní osivo pro několik příštích let.
Co budete potřebovat na přípravu semen z rajčat
- kvalitní plody rajčat
- skleničku
- nožík
- skleničku se šroubovacím víčkem
- sítko
- skleničku s vodou
- misku
Jak budete postupovat při přípravě semen z rajčat
1. krok: vyberte plody
Nejprve si pečlivě vyberte zdravé a důkladně vyzrálé plody. Nejlepší jsou ty první, které v hroznu rajčat uzrají. Musí být plně vybarvené a snadno oddělitelné od stopky.
2. krok: nechte je přezrát
Rajčata nechte na misce ještě několik dní dozrát či spíše přezrát, aby změkla a šťáva se z nich dala snadno vymačkat.
3. krok: vymáčkněte semena
Pokud máte mini rajčátka, pak stačí nožem napíchnout špičku a šťávu se semeny vystříknout do skleničky. Velké plody musíte rozříznout na polovinu a lžičkou vydlabat semínka, ovšem bez okolní dužiny. Slupku a dužinu, z malých i velkých rajčat, vyhoďte anebo klidně snězte.
4. krok: kvašení
Šťávu se semeny přelijte do skleničky se šroubovacím víčkem a nechte asi 3 dny kvasit. Občas obsah skleničky promíchejte.
5. krok: propláchnutí
Po třech dnech (ne déle, semena by mohla začít klíčit!) obsah skleničky vyklopte na jemné sítko a propláchněte proudem vody. Semena musí zůstat bez slizových obalů.
6. krok: kontrola
Propláchnutá semena ještě nasypte do skleničky s čistou vodou a promíchejte. Kvalitní semena okamžitě sednou na dno, nevyvinutá budou plavat na hladině. Ty samozřejmě odstraňte. Nakonec semena, opět přes sítko sceďte a nechte uschnout na talířku nebo misce. Uschlá semínka promněte v prstech, aby se od sebe oddělila a uskladněte je v papírovém sáčku na suchém a tmavém místě. Semena si udrží klíčivost asi 8 let.
Publikováno: 27. 8. 2018, Autor: Simona Sedláčková , Profil autora: Simona Sedláčková