reklama

Cibule kuchyňská: Jak a kdy ji sklízet, abychom nic neuspěchali

Cibuli na uskladnění sklízíme od poloviny července až do září. Vše závisí na způsobu jejího pěstování i na poloze naší zahrady. Nejdříve sklízíme cibuli ozimou, nejpozději cibuli vypěstovanou z přímého výsevu.

Jak poznáme zralou cibuli

Správnou dobu sklizně cibule poznáme podle zaschlé nati, která začne polehávat a ohýbat se. Nať nesvazujeme ani neohýbáme násilně, necháme ji zaschnout přirozeně. Taková cibule pěkně naroste, vyzraje a tím i déle vydrží. Příliš brzy sklizená cibule se špatně suší i skladuje.

Cibule na poli
i (Zdroj: istockphoto.com)
Cibule na poli

Cibuli, pěstovanou již z podzimního výsevu, tzv. ozimou, sklízíme jako první, obvykle už od jara, jako mladou cibulku i s natí. Později, asi od července, ji můžeme i skladovat. Jako druhou sklízíme cibuli pěstovanou ze sazečky, většinou v červenci. Cibule takto pěstovaná se hůře skladuje, je proto vhodná k přímé spotřebě. Cibuli z přímého jarního výsevu sklízíme naposled, obvykle od konce července až do září.

Zasychající cibule
i (Zdroj: istockphoto.com)
Zasychající cibule

Jak cibuli sušit a skladovat

Nať sklizené cibule nikdy násilně neodlamujeme. Cibuli můžeme nechat několik dní osychat vytrženou na záhoně nebo ji vyskládáme na přepravky, ovšem pouze v jedné vrstvě.  Po 3-4 týdnech ukroutíme suchou nať a cibuli očistíme od prvních, většinou špinavých, slupek. Pak cibuli uchováme na suchém, vzdušném a chladnějším místě, nejlépe v síťových pytlích. Druhým způsobem skladování cibule je svazování do copů nebo svazků. V tom případě ponecháme na cibuli nať a spleteme ji.

Cibule, zavěšená ve svazcích
i (Zdroj: istockphoto.com)
Cibule, zavěšená ve svazcích

Publikováno: 23. 7. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce