Sucho je opravdu hrůzostrašné, ale to neplatí pro rostliny v nádobách. „Takto nám opět vykvetl sapan Gilliesův, o němž se píše, že... sapan je strom, na kterém vykvétají kolibříci – posuďte sami, své pojmenování si určitě zaslouží," napsal pan Vladimír Viktorýn z Kyjova. Poslal fotky sapanu i návod na jeho pěstování.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/f6/fe/column/f6fe1aed74bf4459c2836e25f8c72e62_4336259-sap_dscf5985.jpg)
Sapan Gilliseův (Caesalpinia Gilliesii) na snímku je asi 8 let starý a vypěstoval jsem ho ze semínka. Použil jsem běžnou zeminu s příměsí písku a s drenáží. Dnes je v nádobě 30 litrů a příští rok bych ho přesadil do 45l, tak abych ještě podpořil jeho růst. Jinak nemá nijak velké nároky na kvalitu zeminy a ani na hnojení. Samotnou rostlinku je možné tvarovat pro zajímavější vzhled a také zaštipovat pro košatění.
První květ se objevil po čtyřech letech a samotné květy jsou jakoby ve hroznech a postupně rozkvétají tak, že každý den vykvete několik květů a kvetou právě jeden den. Další den nakvétají nové. Doba nakvétání „hroznu“ je 5–6 týdnů. Květy jsou velmi atraktivní a voní jemnou příjemnou vůní.
![Sapan je tropická rostlina, nazývána také jako rajský pták či trpasličí akácie](https://img.primadoma.cz/w_10/b6/b5/column/b6b5b97fefa26c4941634df751453b52_depositphotos_719632154_l.jpg)
Protože je to teplomilná rostlina, tak ji bohužel musím pěstovat v nádobě a zimu přezimuje ve skleníku, kde mi teplota nejde do mínusových teplot, nebo jen krátkodobě. Asi by vydržela i krátkodobý mrazík, ale zatím nemám odvahu. Sapan potřebuje hodně sluníčka a také rozumnou zálivku. Já ho mám na terase, kde svítí celý den a pak bohatě kvete. Mám ještě jeden vzrostlý sapan, ale měl jsem ho vloni jen na západním slunci a kvetl málo a navíc jsem provedl radikálnější řez, který vede ke košatění, ale pak kvete méně. Nejčastěji se pěstuje jako keř, ale na řeckém ostrově Thassos jsem viděl krásný, úplně stejný sapan, jako třímetrový stromek. Držím palce při pěstování!
Zdroj informací: Vladimír Viktorýn
Publikováno: 30. 6. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce