reklama

Sedm třešňových týdnů: Proč jsou třešně zdravé, jak je česat a kdy stříhat stromy?

Užijte si sedm třešňových týdnů! První třešně dozrávají už koncem května, ale jejich hlavním časem je červen a začátek července. Nejdříve se červenají šťavnaté srdcovky s měkkou dužinou a tenkou slupkou nebo polosrdcovky se slupkou středně tuhou. Následují je sytě červené až černé chrupky s tuhou dužinou a pevnou slupkou. Víte, proč jsou třešní tak zdravé? Jak česat třešně a kdy stříhat stromy, aby příští rok zase přinesly bohatou úrodu? To všechno vám prozradíme.

Třešňové týdny

Třešně jsou dobré, ale taky zdravé ovoce. Když je čas třešní, s klidným svědomím je můžeme konzumovat na kila, především těch čerstvě utržených! Ale nemusíme se zříkat ani nejrůznějších třešňových dobrot. Šťavnaté třešně obsahují mj. vitaminy B, C, E a kyselinu listovou, z minerálů draslík, fosfor, jód, hořčík, vápník, zinek a železo. Pozitivní účinky jsou opravdu široké. Pomáhají s trávením, vylučováním a detoxikací, obsahují látky, které na sobě vážou ve střevech tuky, které se tak nemohou ukládat v podobě nežádoucích tukových polštářů. Zároveň dokážou čistit játra, ledviny i krev a zmínit musíme i antioxidační účinky. Třešně díky vysokému obsahu vápníku pozitivně působí kosti, vaziva a zuby. Prokázané jsou jejich protizánětlivé účinky, včetně artritidy, pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem.

Třešně: jak je česat a očistit

Třešně sklízíme ráno nebo navečer, a pokud to jde, vybereme si den, kdy příliš nesvítí slunce. To proto, aby očesané plody zbytečně neosychaly a nescvrkávaly se. Snažíme se je trhat vždy i se stopkou, aby nám „nevytekly“. Plody i nepatrně zasažené hnilobou vyhodíme a ty nakousané od červů můžeme nechat na stromě špačkům.

Sedm třešňových týdnů: třešně trháme vždy se stopkami
Sedm třešňových týdnů: třešně trháme vždy se stopkami (Zdroj: istock.com)

Třešně myjeme i se stopkami. Abychom z nich vyplavili případné červy, dáme třešně do vhodné nádoby, zalijeme je octovou vodou (na 1 litr vody maximálně 10 ml octa) a necháme asi 2 hodiny stát. Pokud v třešních nevítaní vetřelci jsou, vyplavou. Plody pak opláchneme tekoucí vodou a můžeme se do nich bez obav pustit – na chuti nic nepoznáme. Všechny plody, které vyplavou na povrch hladiny, vyhodíme. Zárukou čerstvosti je zelená stopka – pokud by byla vysušená nebo hnědá, třešeň je už delší dobu utržená.

Sedm třešňových týdnů: třešně necháme dvě hodiny v octové vodě
Sedm třešňových týdnů: třešně necháme dvě hodiny v octové vodě (Zdroj: istock.com)

Třesně: jak teď udělat dobře stromům 

A co teď se stromy? Na rozdíl od jádrovin třešně nesnášejí příliš hluboký řez a přísné tvarování. Tvarujeme je proto v nejnutnější míře, jen prosvětlujeme korunu. Nejvhodnější čas je hned po sklizni plodů nebo i při sklizni. Odstraňujeme konkurenční výhony, zkracujeme kosterní větve do jedné roviny, vystříháváme překřížené větve a v době vegetace letorosty zahušťující korunu. Přírůstky zkracujeme, jen jsou-li delší než 60 cm. Pokud postupujeme opatrně, můžeme prořezávat větve plné plodů, a ty pak očesat pohodlně na zemi, čímž spojíme příjemné s užitečným.

Sedm třešňových týdnů: stříhat stromy můžeme i v čase sklizně
Sedm třešňových týdnů: stříhat stromy můžeme i v čase sklizně (Zdroj: istock.com)

Prima tip: třešňová kúra posiluje klouby

Třikrát za den po dobu tří dnů snězte půl kilogramu třešní – jí se jenom dužina zralých třešní. Koho třešně nadýmají, může si je krátce povařit.

Publikováno: 22. 6. 2018, Autor: Redakce