Dopřejte svým rostlinám na zahradě domácí výživu a ochranu z běžných bylin, které rostou na každé louce. Rostlinná hnojiva mají mnoho předností, dokážou i nahradit kupované ekologické přípravky, ale nejdůležitější je, že nezatěžují životní prostředí a nesplachují se do spodních vrstev půdy. Nezkusíte rostlinám udělat třeba kostivalovou jíchu?
V přírodní zahradě se uplatňují především rostlinné zákvasy, odvary a maceráty. Tyhle hnojivé, léčivé a ochranné přípravky mají velké přednosti, ale i malé mínus – na jejich přípravu potřebujete čas a při kvašení vzniká zápach, který mnohým nemusí být právě příjemný. Výchozí surovinou jsou běžné byliny, které si v přírodě snadno nasbíráte. Výběrem vhodných rostlin můžete ovlivnit i složení hnojiva - některé posilují růst, jiné podporují imunitu před chorobami, další umí bojovat se škůdci.
Přírodní zahrada: recepty na domácí hnojiva z bylin
Nejčastěji se používá zákvas neboli jícha. Na 10 litrů vody potřebujete 1 kg čerstvých nebo asi 200 g sušených bylin. Nasekané kousky dejte do nekovové (plastová, dřevěná, kameninová) a zalijte vodou, ideálně dešťovou. Nechte několik dnů kvasit - kvašení poznáte podle uvolňovaných bublinek a zápachu. Proces kvašení urychlíte promícháváním. Za teplého počasí se dá jícha použít zhruba za 2 týdny, za chladnějšího asi za měsíc. Kvašení je dokončeno ve chvíli, kdy se bublinky už neuvolňují, tekutina je tmavá a zapáchá. Jícha je hodně koncentrovaná, proto se musí ředit. Optimální poměr pro hnojení jednou měsíčně je 1 díl zákvasu a 10 dílů vody. Rostlinám prospěje i pravidelné týdenní přihnojování v poměru 1 : 40-50. Hnojení se nedoporučuje za teplého a slunečného počasí, ani těsně před deštěm. Ideální je to za deště nebo po dešti. Za suchého počasí aplikujte domácí přírodní přípravky brzy ráno nebo před setměním a ještě přidejte dostatek vody.

Odvar se na rozdíl od jíchy nenechává kvasit. Byliny (zhruba 250 g) zalijte vroucí vodou (asi 1 l) a zakryjte pokličkou. Nechte 20 – 90 minut vyluhovat, pak odceďte a nechte vychladnout. Používá se zředěný, většinou v poměru 1 : 4-6. Na macerát vybrané byliny zalijte studenou (lépe pramenitou nebo dešťovou) vodou, zakryjte a nechte stát 12 – 24 hodin, dávejte pozor – nesmí začít kvasit! Následně sceďte.
Kopřiva posiluje zeleninu i květiny
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) viditelně svědčí zelenině i okrasným rostlinám, obsahuje vysoký podíl dusíku, proto je kopřivová jícha vhodná zejména v období růstu rostlin, které ozdravuje a posiluje. Neředěný macerát jako postřik ničí mšice na růžích i jiných rostlinách.

Heřmánek podporuje růst rostlin
Květy heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) chrání pěstované rostliny před houbovými chorobami a plísněmi a podporují jejich zdravý růst. Heřmánkový macerát má protizánětlivé a antibakterální účinky. Aplikujte v poměru 1 : 5 .

Kostival = hnojivo pro rajčata
Listy a květy kostivalu lékařského (Symphytum officinalis) obsahují kromě dusíku í také draslík, proto je to skvělé tekuté hnojivo zejména pro rajčata, ale také celer a košťáloviny. Na rozdíl od jiných hnojiv je možné kostivalovou jíchu v poměru 1 : 20 aplikovat i na listy.

Pampeliška nejvíc prospívá ovoci
Listy i květy pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) skvěle prospívají ovoci a plodové zelenině. Nezředěnou jíchou zalévejte zejména ovocné stromy a dřeviny, abyste podpořili kvalitu plodů. Macerát je vhodný na plodovou zeleninu, můžete ho smíchat s kopřivovým v poměru 1 : 1.

Přeslička chrání před padlím
Přeslička rolní (Equisetum arvense) se díky vysokému obsahu křemíku používá hlavně jako postřik, který posiluje rostlinná pletiva. Na ochranu rostlin před padlím, rzí a strupovitostí zkuste aplikovat odvar ředěný vodou v poměru 1 : 5; při akutním ohrožení tři dny po sobě.

Vratič zatočí i s mandelinkou bramborovou
Celá rostlina i květy vratiče obecného (Tanacetum vulgare) obsahuje pyrethrum, láttku, která používá jako přírodní odpuzovač hmyzu. Odvar zředěný vodou v poměru 1:3 působí proti roztočům na jahodách, vlnovníku rybízovému, ostružinovému, malinovníku šedému, pilatce běloskvrnné, mšicím, padlí, mandelince bramborové a proti rzím.

Publikováno: 22. 5. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce