reklama

Nestihli jste česnek medvědí? Nevadí, česnáček ho nahradí!

Česnáček lékařský je plevelná bylina, které se na zahradě koukáte co nejrychleji zbavit. Ale než tak učiníte, měli byste vědět, že má podobné účinky, vůni i chuť jako populární česnek medvědí. Dokáže ho skvěle zastoupit a navíc si čerstvého česnáčku můžete mnohem déle užívat. Nestihli jste si natrhat česnek medvědí? Nevadí, česnáček ho skvěle nahradí!

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) má listy podobné kopřivě a hluchavce, ale po rozemnutí listů je cítit česnekem medvědím a má také podobné účinky, takže ho dokáže výborně zastoupit a navíc má delší vegetační dobu. Většinou roste ve velkých trsech a kvete bílými kvítky. Sbírají se mladé vrcholky rostliny od dubna, kvetoucí nať až do konce srpna a po uzrání i semena. Nať se používá čerstvá; sice se může usušit, ale sušením ztrácí aroma. Listy se dají zásoby zmrazit.

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) voní i chutná po česneku a hořčici zároveň
Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) voní i chutná po česneku a hořčici zároveň (Zdroj: istock.com)

Proč a jak česnáček lékařský pomáhá

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) obsahuje především vitaminy C a  A, minerální látky jako železo  a vápník, pektin a kyselinu askorbovou. Po rozemnutí se uvolňují čpavé isothiokvanáty, které dávají rostlině štiplavé aroma a palčivou chuť, ale údajně také protinádorové účinky. Bylinka má antiseptické, protizánětlivé a hojivé účinky. Dezinfikuje močové cesty, střeva a dýchací cesty. Osvědčila se jako podpůrný prostředek při onemocnění žlučníku, střev, jater a slinivky břišní i proti nadýmání. Česnáček lékařský posiluje  po dlouhé zimě a vydatně pomáhá při jarních očistných kúrách, zlepšuje také spalování tuků. Žvýkání česnáčku pomáhá proti zánětu ústní dutiny, paradentóze a zmírňuje zápach z úst. Užívá se celá kvetoucí nať či listy v syrovém stavu nebo jako tinktura. V nálevech totiž česnáček není moc dobrý. Zevně slouží k léčení vyrážek a ekzémů; kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů působí protizánětlivě a dávají se na nehojící se rány, hmyzí štípnutí a různá poranění kůže. Při léčbě kožních onemocnění zároveň česnáček i konzumovat, protože očista střev a správná funkce jater a slinivky má hojení.

Kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů česnáčku působí protizánětlivě
Kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů česnáčku působí protizánětlivě (Zdroj: istock.com)

Prima tip: česnáčková tinktura

Hrst čerstvě utržených listů česnáčku lékařského zalijte vodkou, slivovicí nebo jiným čirým destilátem (bylina musí být celá ponořená) a v dobře uzavřené nádobě nechte asi 10 dnů na tmavém místě při pokojové teplotě. Potom opatrně slijte. Místo vína se dá použít bílé víno, do kterého se česnáček naloží na 7 dnů. Tinktura se doporučuje  - 1 lžička 3 x denně - zejména na kloktání při bolestech v krku a zánětech dolních cest dýchacích. 

Česnáček lékařský v kuchyni

Česnáček voní i chutná po česneku a hořčici zároveň, používá se podobně jako česnek medvědí nebo pažitka - přidává se do salátů, pomazánek, dipů, nádivek, sekané, bramboráků i polévek, kterým dodá originální chuť, ale nesmí se to přehnat s množstvím! Česnáček je skvělý spolu s jarní cibulkou do domácího bylinkového másla, na ochucení olejových a octových zálivek. Nejchutnější a hlavně pro zdraví nejúčinnější jsou čerstvé jarní lístky položené na chleba s tvarohem!

Publikováno: 24. 4. 2018, Autor: Lenka Valjentová