Česnáček lékařský je plevelná bylina, které se na zahradě koukáte co nejrychleji zbavit. Ale než tak učiníte, měli byste vědět, že má podobné účinky, vůni i chuť jako populární česnek medvědí. Dokáže ho skvěle zastoupit a navíc si čerstvého česnáčku můžete mnohem déle užívat.
Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) má listy podobné kopřivě a hluchavce, ale po rozemnutí listů je cítit česnekem medvědím a má také podobné účinky, takže ho dokáže výborně zastoupit a navíc má delší vegetační dobu. Většinou roste ve velkých trsech a kvete bílými kvítky. Sbírají se mladé vrcholky rostliny od dubna, kvetoucí nať až do konce srpna a po uzrání i semena. Nať se používá čerstvá; sice se může usušit, ale sušením ztrácí aroma. Listy se dají zásoby zmrazit.

Proč a jak česnáček lékařský pomáhá
Obsahuje především vitaminy C a A, minerální látky jako železo a vápník, pektin a kyselinu askorbovou. Po rozemnutí se uvolňují čpavé isothiokvanáty, které dávají rostlině štiplavé aroma a palčivou chuť, ale údajně také protinádorové účinky. Bylinka má antiseptické, protizánětlivé a hojivé účinky. Dezinfikuje močové cesty, střeva a dýchací cesty. Osvědčila se jako podpůrný prostředek při onemocnění žlučníku, střev, jater a slinivky břišní i proti nadýmání.
Česnáček lékařský posiluje po dlouhé zimě a vydatně pomáhá při jarních očistných kúrách, zlepšuje také spalování tuků. Žvýkání česnáčku pomáhá proti zánětu ústní dutiny, paradentóze a zmírňuje zápach z úst. Užívá se celá kvetoucí nať či listy v syrovém stavu nebo jako tinktura. V nálevech totiž česnáček není moc dobrý.
Zevně slouží k léčení vyrážek a ekzémů; kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů působí protizánětlivě a dávají se na nehojící se rány, hmyzí štípnutí a různá poranění kůže. Při léčbě kožních onemocnění zároveň česnáček i konzumovat, protože očista střev a správná funkce jater a slinivky má hojení.

Tip:
Hrst čerstvě utržených listů česnáčku lékařského zalijte vodkou, slivovicí nebo jiným čirým destilátem (bylina musí být celá ponořená) a v dobře uzavřené nádobě nechte asi 10 dnů na tmavém místě při pokojové teplotě. Potom opatrně slijte. Místo vína se dá použít bílé víno, do kterého se česnáček naloží na 7 dnů. Tinktura se doporučuje 1 lžička 3× denně zejména na kloktání při bolestech v krku a zánětech dolních cest dýchacích.
Česnáček lékařský v kuchyni
Česnáček voní i chutná po česneku a hořčici zároveň, používá se podobně jako česnek medvědí nebo pažitka - přidává se do salátů, pomazánek, dipů, nádivek, sekané, bramboráků i polévek, kterým dodá originální chuť, ale nesmí se to přehnat s množstvím! Česnáček je skvělý spolu s jarní cibulkou do domácího bylinkového másla, na ochucení olejových a octových zálivek. Nejchutnější a hlavně pro zdraví nejúčinnější jsou čerstvé jarní lístky položené na chleba s tvarohem!
Zdroj informací: Wikipedia; bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 18. 1. 2023, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová