Když sluníčko zlikviduje poslední zbytky zimy a pořádně osuší půdu, dejte se do ředkviček. Tuto jemně štiplavou oblíbenou jarní zeleninu můžete sklízet už po zhruba čtyřech týdnech od výsevu. Chcete-li mít ředkvičky každý den čerstvé, objevte tajemství postupné sklizně: každý týden vysejte jeden řádek semínek a po celou jarní sezonu budete mít každý den čerstvé ředkvičky. Prozradíme také, jako odrůdy jsou vhodné pro jarní pěstování ředkviček.
Ředkvička (Raphanus sativus) se považuje za plodinu krátkého dne, což znamená, že kvalitní a chutné bulvičky vytváří na jaře a na podzim, zatímco v létě jde do květu a vytváří semena. Ředkvičky jsou chutnou jarní kořenovou zeleninou, plnou vitaminů (betakaroten, B1, B2 a C) a minerálů (především draslíku) a vlákniny.
Za svou charakteristickou štiplavou chuť vděčí hořčičným silicím. Ale chuť není všechno – tyto éterické oleje uklidňují překyselený žaludek, řeší problémy s pálením žáhy. Ředkvičky patří mezi ochránce srdce a skvěle podporují imunitu. Mají málo kalorií (40 kJ na 50 g), díky vláknině dokážou udržet dlouho pocit sytosti a éterické oleje brzdí chuť k jídlu - jsou tak ideální součást redukčního jídelníčku.
Jak pro postupnou sklizeň vysévat semínka ředkviček
1. krok: semínka ředkviček vysévejte v 7 až 10denních intervalech
Pro postupnou sklizeň vysévejte semínka vybrané odrůdy ředkviček v 7 až 10 denních intervalech do konce dubna až první třetiny května. Na jeden metr řádku potřebujete přibližně100 semen. Semínka sejte ve špetkách do řádků vzdálených 12 až 20 cm, do hloubky 1 až 2 cm; pro sklizeň kvalitnějších a vyrovnanějších ředkviček se doporučuje nižší výsev. Vzrostlé rostlinky jednotíme vzhledem k očekávané konečné velikosti bulvičky na vzdálenost 3-8 cm.
2. krok: výsevy je vhodné chránit netkanou textilií
Dubnové venkovní výsevy je vhodné chránit netkanou textilií, která se osvědčuje i jako mechanická ochrana proti škůdcům (dřepčíci, květilky).
3. krok: ředkvičky sklízejte včas
Pro pěstování je nutná vyrovnaná závlaha, zejména pro pozdnější jarní výsevy. Stejnoměrná vlhkost je dobrá pro bohatou a kvalitní úrodu. Ředkvičky sklízejte včas, jak dorůstají. Přerostlé vyšeptávají, měknou, nebo naopak dřevnatí a jejich chuť není dobrá.
Tip:
Při konzumaci ředkviček byste neměli zapomínat ani na jejich listy. Mnoho látek, které najdete v bulvičkách, listy obsahují ještě ve výrazně větším množství. Používají se čerstvé, podobně jako pažitka či petrželka do salátů, pomazánek, na ozdobení hotových jídel i jako součást zeleninových šťáv.
Odrůdy ředkviček vhodných pro jarní postupnou sklizeň
Raná až poloraná tetraploidní ředkvička Kvarta pro rané a podzimní polní pěstování má velké kulovité, tmavě červené bulvičky s bílou až matně bílou dužninou. List je mohutnější, tmavozelený. Vyniká odolností k praskání, vybíhání do květu a houbovatění dužniny.
Červenobílá odrůda Duo je v horních dvou třetinách šarlatově červená, ve spodní třetině bílá; je výnosnější i ranější než její známější červenobílá sestřenice Slavia. Kulovitá až ploše kulovitá bulvička s převážně náhlým přechodem do středně silného hlavního kořínku. Odolná vůči vyšeptávání bulviček. Jedna z nejranějších odrůd, vegetační doba je 31 až 35 dní.
Vinara F1 je hybridní ředkvička s velkými bulvičkami určená především pro polní pěstování. Je to skutečná maxi ředkvička. Bulvičky dorůstají velikosti 5 až 7 cm, mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení a vynikající vnitřní strukturu. Doporučuje se pěstovat ve sponu 7-8 ×7-8 cm. Dobře prokypřené a dle možnosti i vyvýšené záhony jsou výhodou.
Primara F1 je velmi raná hybridní ředkvička se středně velkými až většími bulvičkami. Vzhledem k odolnosti k vybíhání je vhodná i pro podzimní pěstování. Bulvičky jsou 4 až 5 cm velké, mají velmi intenzivní tmavě červené zabarvení a vynikající vnitřní strukturu.
A kdo zatouží po zcela bílé ředkvičce, může zkusit příjemně pálivý Rampouch, který je ideální pro postupné výsevy. Kvalitní poloraná odrůda bílé ředkvičky je vhodná především pro drobné pěstitele. Bulvička je dlouhá, vřetenovitě válcovitá, přechod do kořínku je pozvolný.
Vyčnívá asi čtvrtinou délky nad povrch půdy. Povrch bulvičky je bílý, hladký, v nadzemní části nazelenalý. Dužnina je ledově bílá, křehká, nasládlá, příjemně pálivá.
Zdroj informací: abecedazahrady.dama.cz; prozeny.cz
Publikováno: 6. 4. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce