Když vám kupované brambory příliš „nevoní“, vypěstujte si je sami. Věřte, že to fantastický zážitek, když své vlastní poprvé ochutnáte. A pravděpodobně už nikdy nebude chtít jiné.
Co budete potřebovat
- kvalitní sadbu velmi raných brambor
- rašelinu
- staré obaly od vajec
- lísku nebo mělkou bedýnku
Jak budete postupovat
1.krok
Na dno lísky rozložte slabou vrstvu vlhké rašeliny a na ni naskládejte brambory vedle sebe tak, aby část hlízy s očky byla nahoře. Postavte do světlé místnosti (světlo je důležité pro zajištění silných klíčků) s teplotou 12 - 16 °C. Než vyraší, trvá to zhruba pět týdnů. Občas je mírně zavlažte. Asi týden před výsadbou snižte teplotu na 6-8 °C, aby se hlízy připravily na teplotu půdy.

Prima vychytávka: Na předklíčení využijte staré obaly od vajec. Brambory do nich svisle s očky nahoru „posaďte“ - další postup je stejný.
2.krok
Začátkem dubna vysazujte hlízy se silnými klíčky dlouhými 1 až 2 cm. Na hlíze nechte jen dva až tři silné klíčky, ostatní vylomte. Naklíčené hlízy sázejte přibližně 10 cm hluboko, 40 cm od sebe do řádků vzdálených nejméně 45 cm. Zahrňte je zeminou promíchanou s kompostem.

3.krok
První vlastní brambory můžete sklízet a ochutnat už v červnu.
Na kterou z velmi raných odrůd vsadíte?
- Rosara má červenou slupku, ale dužnina je klasická tmavě žlutá. Je odolná vůči virovým nemocem i strupovitosti.

- Skvěle chutnající Astoria má střední hlízy se žlutou slupkou. Je to ideální odrůda pro předklíčení.

- Léty prověřená Impala nabízí hlízy velké, oválné se žlutou dužninou. Po uvaření netmavnou. Má vysokou odolnost k mechanickému poškození a strupovitosti.
Prima tip
Chcete-li si udržet linii, bramborám se rozhodně nevyhýbejte! Vždyť 100 gramů vařených brambor obsahuje 70 kcal, zatímco 100 gramů rýže okolo 140 kcal a stejné množství těstovin až 160 kcal.
Publikováno: 26. 4. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová