Těžko byste v našich krajích hledali zahrádku, na které neroste příjemně štiplavá cibule. Daří se jí totiž téměř všude. Je nejvyšší čas začít se jí věnovat - královna kuchyně totiž potřebuje ven na záhon.
Co budete potřebovat:
- kvalitní sazečku, spíše drobnější, ta nevybíhá do květu
- semena cibule
- sázecí kolíček
- plastové značkovače řádků
Jak budete postupovat:
1. krok
Záhon zbavte plevelu, uhrabejte a vyrovnejte. Dbejte na to, aby na záhoně nezůstal žádný plevel, hlavně kořínky pýru nebo svlačce, jejich aktivita je silnější než síla cibule a může ji úplně zničit.

2. krok
Do záhonu si udělejte sázecím kolíčkem řádky ve vzdálenosti 25 až 30 cm, vzdálenost mezi jednotlivými cibulemi by měla být asi 10 cm. Máte-li kyprou půdu, nemusíte dělat důlky pro cibulky, stačí zatlačit do země a to tak, aby konce cibulek vyčnívaly nad povrch. Každý řádek si pečlivě označte, ulehčí vám to první okopávku, kdy cibulky ještě slabě raší a netvoří se řádky.

Budete-li cibuli vysévat, semena dávejte do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm. Hustě vzešlé rostliny vyjednoťte na 8 až 10 cm, aby si zbytečně vzájemně nekonkurovaly.
3. krok
Cibule má specifické nároky na pěstování. Kromě slunné polohy potřebuje především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva byste měli používat opatrně. Nezapomínejte na závlahy v době sucha, na pravidelné odplevelování a okopávání. Žádná chemie vám neodstraní plevel tak dobře, jako motyka.

Na kterou odrůdu cibule vsadíte?
Pro výsadbu ze sazečky
Štutgartská je oblíbená odrůda poněkud ostřejší chuti. Výborná na skladování.
Osvědčená poloraná Všetana má vegetační dobu 90 až 110 dní, můžete ji pěstovat i ze semena, vegetační doba je pak o 20 dní delší.

Červená poloraná Karmen má pikantní chuť a hodí se především do salátů.
Pro výsev semen:
Elista je cibule netradičního, dlouze oválného tvaru, která se snadno krájí. Vhodná je především do salátů

Albienka, výnosná pozdní odrůda bílé cibule, při krájení zůstává kompaktní a nerozpadává se, proto je ideální pro studenou kuchyni.

Globo je pozdní odrůda salátové cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Vzhledem k dlouhé době vegetace ji vysejte co nejdříve. Při pozdějším výsevu jsou cibule menší.

Prima tip
Naší nejkvalitnější cibulí, která je od roku 2008 držitelem Chráněného označení původu je Všestarská cibule. Její originalita spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitaminu B3). Ale tyto pozitivní vlastnosti se vážou na přírodní podmínky. Takže nebydlíte-li ve Všestarech a okolí, všestarskou cibuli si nevypěstujete. To vůbec nevadí, protoža ta z vaší zahrádky pěstovaná s láskou bude stejně kvalitní a chutná.
Publikováno: 5. 6. 2017, Autor: Marta Pawlicová , Profil autora: Marta Pawlicová