Těžko byste v našich krajích hledali zahrádku, na které neroste příjemně štiplavá cibule. Daří se jí totiž téměř všude. Je nejvyšší čas začít se jí věnovat - královna kuchyně totiž potřebuje ven na záhon.
Co budete potřebovat:
- kvalitní sazečku, spíše drobnější, ta nevybíhá do květu
- semena cibule
- sázecí kolíček
- plastové značkovače řádků
Jak budete postupovat:
1. krok
Záhon zbavte plevelu, uhrabejte a vyrovnejte. Dbejte na to, aby na záhoně nezůstal žádný plevel, hlavně kořínky pýru nebo svlačce, jejich aktivita je silnější než síla cibule a může ji úplně zničit.

2. krok
Do záhonu si udělejte sázecím kolíčkem řádky ve vzdálenosti 25 až 30 cm, vzdálenost mezi jednotlivými cibulemi by měla být asi 10 cm. Máte-li kyprou půdu, nemusíte dělat důlky pro cibulky, stačí zatlačit do země a to tak, aby konce cibulek vyčnívaly nad povrch. Každý řádek si pečlivě označte, ulehčí vám to první okopávku, kdy cibulky ještě slabě raší a netvoří se řádky.

Budete-li cibuli vysévat, semena dávejte do řádků vzdálených od sebe 25 až 30 cm. Hustě vzešlé rostliny vyjednoťte na 8 až 10 cm, aby si zbytečně vzájemně nekonkurovaly.
3. krok
Cibule má specifické nároky na pěstování. Kromě slunné polohy potřebuje především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva byste měli používat opatrně. Nezapomínejte na závlahy v době sucha, na pravidelné odplevelování a okopávání. Žádná chemie vám neodstraní plevel tak dobře jako motyka.

Na kterou odrůdu cibule vsadíte?
Pro výsadbu ze sazečky:
Štutgartská je oblíbená odrůda poněkud ostřejší chuti. Výborná na skladování. Osvědčená poloraná Všetana má vegetační dobu 90 až 110 dní, můžete ji pěstovat i ze semena, vegetační doba je pak o 20 dní delší.

Červená poloraná Karmen má pikantní chuť a hodí se především do salátů.
Pro výsev semen:
Elista je cibule netradičního, dlouze oválného tvaru, která se snadno krájí. Vhodná je především do salátů

Albienka, výnosná pozdní odrůda bílé cibule, při krájení zůstává kompaktní a nerozpadává se, proto je ideální pro studenou kuchyni.

Globo je pozdní odrůda salátové cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Vzhledem k dlouhé době vegetace ji vysejte co nejdříve. Při pozdějším výsevu jsou cibule menší.

Tip:
Naší nejkvalitnější cibulí, která je od roku 2008 držitelem Chráněného označení původu je Všestarská cibule. Její originalita spočívá v tom, že obsahuje o čtvrtinu více železa než průměrná cibule, a dokonce dvojnásobek niacinu (vitaminu B3). Ale tyto pozitivní vlastnosti se vážou na přírodní podmínky. Takže nebydlíte-li ve Všestarech a okolí, všestarskou cibuli si nevypěstujete. To vůbec nevadí, protože ta z vaší zahrádky pěstovaná s láskou bude stejně kvalitní a chutná.
Zdroj informací: Semo; autorka článku
Publikováno: 18. 3. 2023, Autor: Marta Pawlicová, Profil autora: Marta Pawlicová