Oblíbená jarní cibulovina vás spolehlivě oslní příjemně barevnými květy. Neohromí vás jen bohatý květ, ale i výrazná vůně. I tahle kráska může někdy chřadnout. Většinou, když v péči o ní něco zanedbáte nebo naopak přeženete. Jak na to, aby byla pořád v pohodě a fit.
1. Žluté listy
Příčin může být hned několik, ale tou nejčastější bývá průvan. Na druhém místě je nesprávná, rozumějte nadměrná, zálivka a na třetím pak nedostatek rozptýleného světla.
2. Poupata se neotevírají
Nejčastěji za tím problémem stojí smáčení poupat vodou, pokud rostlinku neopatrně zaléváte. Neotevřená poupata vždy odumírají.

3. Nestejnoměrné kvetení
To mohou způsobovat nestejně velké, nebo nestejně životaschopné cibule v jedné nádobě. Pokud příčinou není rozdílnost cibulí, pravděpodobně jste zapomněli občas mísu s hyacinty pootočit ke světlu.
4. Květy zahnívají
Za to ve většině případů může nadbytek vody. Dochází k němu, když na dně mísy nejsou otvory a přebytečná voda nemůže odtékat. Substrát se snadno přemokří zvláště při nízké teplotě vzduchu (ideální teplota je 15 – 20 ° C). Přebytečnou vodu z mísy proto opatrně odstraňte.
Tip:
Po odkvětu a po odumření listů je dobré cibule vyjmout ze substrátu a skladovat při pokojové teplotě v suché rašelině až do podzimu, kdy je můžete zasadit do volné půdy.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 16. 3. 2023, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová