Koriandr setý se u nás cítí jako doma, i když pochází ze Středomoří. Miluje slunce, propustnou výživnou půdu a rád se napije. Na záhon ho vysejte na jaře, do květináče na okenní parapet můžete prakticky kdykoliv. Svěží zelené lístky se sklízejí průběžně, takže je můžete mít stále po ruce. Poradíme vám, jak pěstovat a používat koření, které voní po borovici, šalvěji a citronu.
Co pro pěstování koriandru na záhonu potřebujete
- kvalitní osivo
- misku a vodu nebo bylinkový nálev
- motyčku, hrábě
- provázek na vyznačení řádků
- vyzrálý kompost nebo substrát
Jak při pěstování koriandru na záhonu postupovat
1. krok: urychlete klíčení semínek máčením
Klíčení semínek koriandru (Coriandrum sativa) můžete urychlit máčením ve vodě nebo ještě lépe v heřmánkovém nálevu (chrání je proti plísním a houbovým chorobám) nebo posilujícím nálevu z přesličky rolní. Semínka zalijte vlažným bylinkovým nálevem nebo vodou a nechte zhruba 3 dny máčet. Pak slijte a osivo důkladně osušte.
2. krok: semínka koriandru vysejte
Záhon posypejte vyzrálým kompostem nebo substrátem a zapravte do půdy. Semínka koriandru zasejte do hloubky 1-3 cm, do řádků vzdálených 20-30 cm. Aby správně vyklíčila, potřebují poměrně hodně zalévat. Měla by vyklíčit za 2 až 3 týdny. Po vzejití můžete koriandr ještě vyjednotit podobně jako mrkev; vytrhané lístky samozřejmě můžete použít jako koření. Jakmile rostlinky vyrostou, už nepotřebují tolik vody.
3. krok: nestříhejte najednou více než třetinu listů
Protože koriandr roste rychle, měli byste zasadit novou várku semínek každé 2 až 3 týdny, abyste zajistili, že budete mít čerstvou bylinku během sezony stále po ruce. Sklízejte odstřižením jednotlivých listů a stonků blízko země, když jsou stonky 10 až 15 cm vysoké. Nestříhejte najednou více než třetinu listů, protože to může oslabit rostlinu.
Co pro pěstování koriandru na parapetu potřebujete
- vhodnou nádobu
- keramzit
- speciální substrát pro bylinky
- kvalitní osivo
Jak při pěstování koriandru na parapetu postupovat
1. krok: připravte si vhodnou nádobu a zeminu
Připravte si nádobu, klidně samozavlažovací, alespoň 45 cm širokou a 25 cm hlubokou nebo o průměru nejméně 30 cm. Dno vyplňte keramzitem a na něj nasypejte substrát. Semínka rozsypejte rovnoměrně po hlíně a zakryjte je zhruba půlcentimetrovou vrstvou substrátu. Vysévejte semínka hustě, rostlinky nemusíte protrhávat. Udržujte půdu vlhkou pomocí rozprašovače.
2. krok: novou várku vysejte za 2-3 měsíce
Jakmile stonky koriandru dosáhnou 10 cm, začněte se sklizní aromatických lístků. Ustřihněte během jednoho týdne zhruba třetinu lístků, podpoříte tím rostlinku v dalším růstu. Po dvou až třech měsících se růst zastaví a než začnou listy uvadat, můžete si vysít do nového květináče novou várku. Tak budete mít po celý rok na okenním parapetu krásnou bylinku i chutné koření.
Pro mladé listy koriandru listové formy je vhodná odrůda AROMA typu Long Standing s přímým rozvětveným stonkem a střídavými, hluboce členěnými listy. Nenáročná na pěstování. Speciálně vyšlechtěná odrůda pro sklizeň mladých listů, odolná vykvétání, poskytuje i několik sklizní za vegetaci. Do volné půdy vysévejte od dubna.
Koriandr setý jako koření
Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Někdo chuť koriandrových listů zbožňuje, někdo to zase nemusí, kvůli zvláštní, někdy až mýdlové chuti. Říká se jim také „čínská petržel“. Přidávají se do polévek, dušených pokrmů se zeleninou i masem, k rybám, do ovocného chutney.
Jsou dobré také s kokosovým mlékem, okurkou, do zeleninových salátů, s mořskými plody, s luštěninami, v rýži nebo i ve vařených bramborách. Je dobré listy koriandru raději zamrazit s trochou vody než je sušit. Sušené už nemají takovou dobrou chuť, takže se ani v sušeném stavu při vaření nepoužívají. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa. Vždy se přidávají až na závěr tepelné úpravy, aby neztratily chuť a aroma.
Zdroj: autorka článku, SEMO
Publikováno: 21. 8. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová