Pěstování papriky roční (Capsicum annuum) není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale pokud dodržíte základní pravidla, můžete se těšit z krásných a zdravých plodů.
Co budete potřebovat
- kvalitní sazenice
- sázecí kolík
- motyčku
- netkanou textilii nebo mulč (slámu)
- vhodnou oporu
- hnojivo pro plodovou zeleninu
Jak budete postupovat
1. krok
Papriku na připravený záhon dejte v druhé polovině května; neměli byste je vysazovat dřív, než definitivně skončí riziko přízemních mrazíků. Nejčastěji používaný spon při pěstování paprik je 50×50 cm. Vyžadují slunné stanoviště, ale přímé sluneční světlo jim zase až tak úplně nesvědčí.
2. krok
Po zasazení je dobré ochránit záhon netkanou textilií nebo mulčem, které zamezí průvanu a vytvoří částečně skleníkový efekt – udrží teplo a vlhkost. Pozdějšímu možnému rozlámání rostlin s násadou velkých plodů zabráníte, když k nim dáte pevné opory.
3. krok
Velmi důležitá je pravidelná závlaha a dostatečný přísun živin od začátku tvorby plodů. Pro zálivku používejte odstátou, nikdy ne studenou vodu. Papriky zalévejte raději do větší hloubky a méně často, ráno nebo večer, nikdy za přímého slunce! Rostliny napadají mšice a svilušky, pokud jsou v příliš suchém prostředí.
4. krok
Kvetoucími rostlinami alespoň jednou za dva dny zatřeste, abyste zajistili co nejlepší opylení a tím velké plody. Odkvetlé lístky setřeste, aby na rostlinách neplesnivěly. Malé plody mířící do porostu vykloňte nejlépe odpoledne ven z větví, aby narostly souměrné, nezdeformované.
5. krok
Papriky jsou velice citlivé na výživu, proto je hnojte speciálním tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu jednou týdně. Největší množství živin vyžadují při vývinu plodů. Při dozrávání plodů zálivku omezte, vylomte střední malé větvičky, aby nočním chladem zapocené plody rychle oschly, nepraskaly a nehnily.
Z tradičních odrůd si určitě vyberete
Slovana F1 má plody vynikající pevností, jsou obdařeny silnou stěnou. Jsou mimořádně přizpůsobivé různým podmínkám prostředí, lze je s úspěchem pěstovat na rozmanitých stanovištích. Mají podobu širokých tupých jehlanců. Rostliny dorůstají značné výšky v příznivých podmínkách.
Odrůdu Amy si zahrádkáři právem oblíbili. Její smetanově bílé, šťavnaté plody s masivní stěnou si získaly skvělou pověst. Odrůda vyniká vysokým výnosem a perfektním zdravotním stavem. V horších klimatických podmínkách vykazuje tato polní paprika výborné výsledky i při pěstování ve fóliovnících. Superamny F1 je hybridní sourozenec Amy. Plod je typem podobný Amy, pouze je větší s ještě silnější stěnou.
Hamík je lahůdková baby paprika s menšími, sytě oranžovými plody lahodné chuti. Plody, které jsou téměř bez semen, se konzumují i sterilizují celé, zásadně v botanické zralosti.
Rafaela je typ kapie s tmavě červenými jehlancovitým i plody. Velmi lahodná, sbírá se v botanické zralosti.
Kvadry F1 je polní paprika středního až vyššího vzrůstu, dobře snáší přepravu i skladování. Je vhodná i pro pěstování ve fóliovnících.
A co takhle zkusit netradiční odrůdy?
Jablina F1 je poloraná sladká jablíčková paprika v technické zralosti s krémově bílými, ploše kulovitými plody se silnou stěnou. Stěna plodu je velmi šťavnatá, příjemně sladké chuti s výraznou paprikovou chutí a vůní. Pro svou výbornou chuť má velkou šanci stát se velmi oblíbenou paprikou, a to nejen u dětí. Je určená především pro sklizeň v této zralosti. V botanické zralosti se pak vybarvuje do žluté barvy.
Pálinda F1- hybridní odrůda má krémově bílé, ploše kulovité, menší plody o průměru 5 až 7 cm, se stěnou silnou kolem 5 mm. Plody mírně pálí, pálivost je na úrovni 2000 až 3000 SHU. Tato mírně pálivá jablíčková paprika je určená pro přímý konzum, případně k plnění a sterilaci. Plody se konzervují vcelku, spolu s jádřincem a semeny. Plody se sbírají v technologické zralosti, nenechávají se dozrávat do červena.
Habanero je velice zajímavá odrůda, kromě s citronově žlutými plody (lemon) existuje s červenými (red) a oranžovými (orange) Lemon má pálivost 500.000 SHU.
Trinidad moruga scorpion yellow má svraštělé, turbanovité plody s typickou výraznou špičkou o rozměrech 40 až 50×20 až 30 mm. Plod je zelený, vybarvuje do sytě citronově žluté barvy. Trinidad moruga scorpion red má menší plody tvaru lucerničky 40 až 50×20až 30 mm. Plod je světle zelený, vybarvuje do sytě červené lesklé barvy.
Obě odrůdy Trinidad jsou s pálivostí 1.200.000 SHU, tedy velmi extrémně pálivé, jejich unikátní chuť pocítíte až po 10 či 15 minutách. S těmito paprikami je třeba zacházet opravdu velmi opatrně. Nedávejte je dětem.
Tip:
Pálivost papriky způsobují capsaicinoidy a měří ji Scovilleova stupnice (též Scovilleho). Počet Scovilleových jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu - čistý 100% kapsaicin dosahuje 16 milionů SHU.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: 5. 6. 2017, Autor: Marta Pawlicová, Profil autora: Marta Pawlicová