Jícha, nebo chcete-li rostlinný výluh či zákvas, obsahuje především pro rostliny cenný dusík, ale i další účinné látky. Kopřivová jícha je nejpoužívanější a nejznámější tekuté hnojivo, použít se dá také například přeslička, kostival, heřmánek, bršlice kozí noha, máta, pampeliška, ale i listy rajčat, kapusty nebo červené řepy. Zkusíte si tohle super hnojivo vyrobit?

Co budete potřebovat:
- čerstvě natrhané kopřivy
- pracovní rukavice
- nůžky
- 10l kbelík
- víko na zakrytí kbelíku
- staré síto
- konev
- starý hrnek
Jak budete postupovat:
1. krok
Do látkové tašky nebo do košíku natrhejte náruč čerstvých kopřiv. Nezapomeňte si na ruce navléknout pracovní rukavice, kopřivy hodně pálí.

2. krok
Do dvou třetin objemu velkého kbelíku nůžkami nastříhejte kopřivy.

3. krok
Kopřivy zalijte studenou vodou, aby byly všechny celé ponořené.

4. krok
Aby mohla směs kvasit, nádobu s obsahem zakryjte víkem a můžete zatížit kamenem. Nádobu s kopřivami kvůli zápachu raději umístěte na odlehlé místo zahrady.

5. krok
Během kvašení, které trvá 3 až 4 týdny, směs několikrát pečlivě promíchejte.

6. krok
Když jsou kopřivy rozložené, nálev přeceďte.

7. krok
Optimální poměr pro měsíční hnojení bývá díl hnojiva na devět dílů vody, u mladých sazenic řeďte dvojnásobně. Hnojit rostliny jíchou je vhodné za deště či po něm, nikoli za horkého slunného počasí.

8. krok
Kopřivový výluh prospívá zelenině i okrasným rostlinám. Obsahuje velké množství dusíku a vhodný je především v období růstu.

Tip:
- Mátová jícha je skvělá na podporu růstu rostlin, především okurek a rajčat. Na 10 l vody potřebujete 5–6 svazků máty.
- Pro zeleninu, zvláště lilkovitou, je velmi užitečný výluh z listů kostivalu. Obsahuje i dostatek draslíku, je účinný a při "výrobě" ani příliš nezapáchá.
Kvalitní výživné hnojivo poskytne v podstatě jakýkoli plevel, jen nesmí v žádném případě obsahovat zralá semena, protože byste si s výluhem zaseli zpět do záhonů.
Zdroj informací: autorka článku
Publikováno: před týdnem, Autor: Kateřina Poslušná, Profil autora: Kateřina Poslušná