reklama

Jak pěstovat a hnojit aromatický libeček: Využívám služeb sousedovic králíků

Tenhle nádherný exemplář libečku máme na zahradě už zhruba 15 let. Podotýkám, že tenhle jeden opravdu bohatě stačí pro pokrytí chuťových, čichových a terapeutických potřeb celé naší velké rodiny.

Hned za plotem má soused hnojiště, kam vyváží hnůj z králíkárny. A když zaprší, má náš libeček hody. Díky tomu každoročně dorůstá do obřích rozměrů – v posledních letech mívá na výšku hodně přes 2 metry!!!

S pěstováním jsem začal kvůli manželce, protože tehdy měla potíže se zažíváním a přišla s tím, že by jí mohl pomoct právě tenhle voňavý krasavec. A tak jsem si u souseda vyprosil nejdřív listy na vyzkoušení a potom i sazeničku. Nálev se připravuje z jedné lžičky sušených lístků a šálku vroucí vody, nechá se asi 10 minut odstát, scedí a pije dvakrát denně 10–14 dnů. Potom následuje měsíční pauza. Pomohl, takže na něj nedáme dopustit a u plotu si ho hýčkáme. Mladé lístky jsou naprosto nezastupitelné v bramboračce, ve vývaru, při vaření brambor a rýže nebo v sekané. Ale dávejte si pozor, aby vám neujela ruka, používejte libeček jen s mírou.

Publikováno: 15. 6. 2017, Autor: Petr Vrbický , Profil autora: Petr Vrbický