Jahody vynikají lahodnou chutí a nezaměnitelnou vůní. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí. Proto by na žádné zahrádce nikdy neměl chybět alespoň jeden malý jahodový záhonek. Když končí sklizeň jahod, rozhodně to neznamená, že tím končí i práce kolem jahodníku.
Jak na to
1. krok
Jahody dozrávají postupně, a tak se také postupně sklízejí. Před utržením se raději přesvědčte, jestli je jahoda zralá opravdu celá. Občas bývá vršek krásně červený, zatímco spodní část ještě zralá není.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 1](https://img.primadoma.cz/w_10/5d/a2/column/5da220d1abee301275f92ebeb1e5e603_3800467-1-_krok_jahodnik_abz_str_grandian_selectieveld30juli2004_034.jpg)
2. krok
Optimální čas na sklizeň je ráno, když oschne rosa, a potom zase až k večeru. Jahody trhejte opatrně, uštípněte plod i s kališními lístky a s krátkou stopkou, klidně můžete použít zahradnické nůžky. Čím méně bude jahoda otlačená a poškozená, tím déle vydrží svěží. Sklizené plody nedávejte do velké vrstvy a nepřesypávejte je z jedné nádoby do druhé.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 2](https://img.primadoma.cz/w_10/63/4d/column/634d9b93c04a2b68dd9499aeb72c32c6_3800470-2-_krok_istock-467769922.jpg)
3. krok
Narazíte-li při sklizni na poškozené nebo nahnilé, plesnivé či jinak napadené plody, musíte je bezpodmínečně odstranit a zlikvidovat. Nedávejte je do kompostu, ale hoďte je rovnou do popelnice. Mezi jahodové keříky nasázíme česnek. Ostré silice rostlinek česneku omezí výskyt půdních háďátek i výskyt houbových onemocnění.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 3](https://img.primadoma.cz/w_10/7c/d2/column/7cd25708af2bfcfc17e4a541407b2186_3800473-3-_krok_istock-637372840.jpg)
4. krok
Po sklizni nejprve záhon mělce nakypřete, odplevelte, přihnojte a prosypejte kompostní zeminou. Důležitá je i pravidelná zálivka. K trsům přihrňte zeminu – tím umožníte růst nových kořínků.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 4](https://img.primadoma.cz/w_10/3e/7d/column/3e7d1fe455c3bd8f362b4fa45cdde084_3800476-4-_krok_istock-601111786.jpg)
5. krok
Dva až tři týdny po sklizni odstraňte najednou nebo nadvakrát všechny šlahouny. Pozor, neodstraňujte je nikdy dřív, protože rostlina by se snažila nahrazovat je novými a zbytečně by se vysilovala.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 5](https://img.primadoma.cz/w_10/5d/95/column/5d95d5cef5d774c8620157e77fd67365_3800479-5-_krok-_krok_istock-524881826.jpg)
Prima tip: Když jahody nestíháte jíst, udělejte si džem
Vyzrálé omyté jahody (1 kg) nakrájejte na kousky. Balíček Gelfixu Extra 2:1 smíchejte se 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci.
![archiv Dr.Oetker](https://img.primadoma.cz/w_10/15/1a/column/151aac6759a6560be6e281a8a97ef9d2_3800485-1postupy_jahody_2.jpg)
Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Pak vmíchejte zbytek z 550 g cukru a za stálého míchání povařte minimálně 5 minut.
![Sezona nejoblíbenějšího ovoce vrcholí 8](https://img.primadoma.cz/w_10/39/43/column/39437e0c0a3f46b7d57cec715a948a83_3800488-1postupy_jahody_3.jpg)
Ze zavařeniny odeberte případnou pěnu. Ihned plňte až po okraj do připravených sklenic. Uzavřete, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Publikováno: 14. 6. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce