reklama

Připravte si oblíbené odrůdy brambor na rašení

Brambory se u nás pěstují opravdu ve velkém. A nejen u soukromých zemědělců, ale i na zahrádkách. Mít vlastní domácí brambory je dnes hotový poklad. A protože není brambora jako brambora, podíváme se blíže na některé odrůdy a vyzkoušíme si narašení brambor a přípravu na sázení.

i (Zdroj: Depositphotos)
Připravte si oblíbené odrůdy brambor na rašení (Zdroj: Depositphotos)

Je čas na brambory

Vypěstovat si na zahradě vlastní brambory je asi snem mnoha drobných pěstitelů a je pravda, že žádné brambory z obchodu nejsou tak dobré, jako ty domácí. A přitom pokud máte jen kousek vhodné půdy můžete se do pěstování brambor pustit. 

Klíčení
i (Zdroj: Prima DOMA)
Správně naklíčené brambory jsou uložené na světle

Abyste se lépe vyznali v odrůdách a pěstování, povíme si alespoň základní poznatky. 

  • Vždy sázejte sadbu, nepoužívejte brambory konzumní.
  • Do země patří pouze brambory naklíčené, které mají klíčky velké minimálně 2-3 cm.
  • Nakličování brambor se provádí na světle, kdy máme brambory uložené např. v dřevěných lískách v jedné vrstvě. Ve větších vrstvách nemusí klíčky vůbec vyrašit nebo se při manipulaci s nimi mohou klíčky odlomit.
  • Teplota prostoru, kde brambory nakličujeme by měla být 12-15 °C.
Odrůdy brambor
i (Zdroj: Prima DOMA)
Brambory bychom měli vybírat podle odrůdy, barvy slupky i varného typu
  • Pokud necháme brambory klíčit ve tmě, klíčky budou světlé a naprosto nevyhovující.
  • Už ze začátku musíme vědět, zda chceme brambory velmi rané (zvolte tedy odrůdu Korina nebo Anuschka) nebo rané pro skladování (odrůda Anuschka) či pozdní. Také si všímáme barvy slupky, zda preferujme červenoslupkaté (např. odrůda Belanosa) nebo žluté.
  • Vyberte si též varný typ brambor :
Červené brambory
i (Zdroj: Prima DOMA)
Vyberte si brambory červené nebo žluté

- typ A jsou brambory salátové, pevné a lojovité (odrůda Anuschka nebo Belana). Zde je možné např. u odrůdy Antonie vybrat krásné brambory rohlíčkovité. 

- typ B jsou brambory přílohové a univerzální (odrůda Belanosa)

- typ C jsou brambory, vhodné na kaše či kbramborová těsta. Jsou moučnaté a rozpadavé při varu.

Rohlíčky
i (Zdroj: Prima DOMA)
Ideální salátové brambory jsou rohlíčkové brambory s varným typem A

Naklíčené brambory nám zajistí sklizeň dokonce o 3 týdny rychlejší než nenaklíčené, proto doporučujeme vždy brambory před sadbou nechat dobře naklíčit. A samozřejmě vybrat tu pro vás ideální odrůdu, se kterou budete spokojeni a bude vám nejvíce chutnat.

Klíčky
i (Zdroj: Prima DOMA)
Na první pohled je patrný rozdíl v bramborových klíčcích

 

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 27. 3. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová