Jaro patří květinám. A pokud se chystáte na sázení a přesazování, podívejte se také po loňských hlízách begónií, co nevidět budou chtít do hlíny. Určitě znáte správný postup, jak begónie sázet, ale neuškodí, když si to připomeneme. Begónie patří mezi jedny z nejkrásnějších květin a byla by škoda se o jejich bohaté a barevné květy připravit.
Probouzení hlíz begónií
Begónie patří mezi oblíbené balkonové i zahradní květiny, které nadchnou svou křehkostí i krásou různobarevných květů.

Dříve, než begónie budou moci jít do záhonu nebo do květináčů, musíme je nechat narašit. A zároveň s tím je prohlédneme, zda jsou hlízy v dobré kondici. Velké hlízy také můžeme rozpůlit, čímž se jednak přesvědčíme, že jsou ještě použitelné a za další máme dvě hlízy místo jedné, což nám zaručí větší množství rostlin. Bude potřeba místo řezu ošetřit.

To provádíme pomocí rozdrceného dřevěného uhlí, které jemně nasypeme na ránu nebo použijeme štětec a místo řezu potřeme prachem z dřevěného uhlí. Dřevěné uhlí působí jako dezinfekce a zabraňuje vniknutí houbových chorob a vzniku hnilobných procesů.
Na samotné narašení hlíz si připravíme truhlík, keramzit a substrát.

Do truhlíku nasypeme nejprve vrstvu keramzitu jako drenáž a na ní pak vrstvu substrátu.

Hlízy do truhlíku zasadíme tak, že je do dvou třetin "zavrtáme" do substrátu, ale ne pod povrch. Měly by částečně být ze substrátu vidět.

Hlízy ukládáme do substrátu tímto způsobem proto, aby se příliš nerozmáčely při zalévání. Každá hlíza begónií má na svém povrchu malý důlek, ve kterém rozhodně nepotřebujeme držet vodu. Hlíza by pak začala rychle zahnívat.
Pokud zaléváme klasicky konvičkou, snažíme se vodu směřovat okolo hlíz, nikdy ne na ně.

Máme-li k dispozici nádobku s rozprašovačem, můžeme rosit i přes hlízy, neboť takto jim voda neublíží.

V druhé polovině května pak truhlík s narašenými begóniemi můžeme vynést ven, ale dáme ho na méně osluněné stanoviště, aby se begónie přímým sluncem nespálily. A pak se již budeme těšit z krásných a plných květů.



Publikováno: 25. 3. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová