reklama

Jak si oblíbenou štiplavou lahůdku vypěstovat ze semínek?

Cibuli zimní sečku (Allium fistulosum L.) není asi třeba více představovat. Její kouzlo objevili i zahrádkáři, zvláště ti z nás, kdo mají rádi mladé cibulky přes celý rok. Koncem léta nať klasické cibule ztrácí kvalitu a na podzim již ani není – a to je právě čas cibule sečky (v receptech bývá uváděna jako jarní cibulka). Navíc nemá tendenci k tvorbě rozšířených spodních částí cibulí, zůstává stále štíhlá tak, jak má správná cibulka na zeleno vypadat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pěstování cibule sazečky je snadné

Cibuli sazečku můžete pěstovat celý rok

1. krok

Semínka vyséváme přímo na záhon. Hloubka setí je asi 2 cm, vzdálenost v řádku 2–3 cm a řádky by od sebe měly být 20–30 cm. Postupnými výsevy v 10denních intervalech si zajistíme čerstvou cibulovou nať po celou dobu vegetace. Ze semínek si můžeme i předpěstovat sazenice a vysazovat.    

Semínka vyséváme přímo na záhon
i (Zdroj: istock.com)
Semínka vyséváme přímo na záhon

 2. krok

Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu, aby rostliny začaly rychle růst. Do podzimu by měla narůst cibulka přibližně o šíři tužky. Záhon pravidelně odplevelujeme. Cibule vyžaduje slunné a vzdušné stanoviště, ale ne přímé sluneční světlo. Půda by měla být lehká, propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Cibule potřebuje pravidelnou závlahu, stačí jí ovšem menší dávky vody.

Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu
i (Zdroj: SEMO)
Po výsevu je nutné zabezpečit vláhu

Odrůdy pro pěstování cibule sazečky

Kaj je poloraná odrůda s mohutnou natí určená na celoroční pěstování. Vybělená část stonku je velmi dlouhá, 10 až 12 cm. Tmavé olistění a ostrý kontrast s vyběleným stonkem je velmi atraktivní. Pokud ji pěstujeme ze sadby a mladou sazenici zasadíme hlouběji podobně jako pór, je vybělená část ještě delší.

Cibule zimní sečka KAJ
i (Zdroj: SEMO)
Cibule zimní sečka KAJ

Už zavedená odrůda Gerda je raná odrůda s vegetační dobou přibližně 70 dní od výsevu se středně zeleným listem. Vybělená část stonku je dlouhá 8 až 10 cm. Velmi dobře snáší nízké, ale na druhé straně i vysoké teploty. Je proto ideální odrůdou pro celoroční pěstování. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule.

Cibule zimní sečka GERDA
i (Zdroj: SEMO)
Cibule zimní sečka GERDA

Prima tip: sečka je plná vitaminu C 

Oproti cibuli kuchyňské má sečka v nati až dvakrát vyšší obsah vitaminu C. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, používá se do polévek, omáček, k rožněným masům, do vaječných pomazánek, salátů, na pizzu. Uplatňuje se zejména v kuchyních asijských zemí, kde je velmi rozšířená. I proto se anglicky nazývá „Japanese bunching onion“ – japonská svazková cibulka.

Zdroj: SEMO, www.nzip.cz

Publikováno: 14. 9. 2018, Autor: Jan Prášil, Profil autora: Jan Prášil