reklama

Výživa půdy po celý rok zajistí bohatou sklizeň

Vhodně načasovaná a správně aplikovaná výživa půdy je předpokladem pro její vynikající kondici a bohatou sklizeň. Půdě bychom se měli věnovat už od časného jara až do podzimu, aby se na ní nezačaly projevovat známky únavy. Několik praktických tipů přinášíme na následujících řádcích.

Výživa půdy je nutná celoročně z důvodu lepšího výnosu a zvýšení obranyschopnosti rostlin (Zdroj: Depositphotos)

Jarní výživa půdy je vztažena především pro období výsadby, kdy potřebujete dodat startovací dávku živin. Vhodný pro toto období je prosítovaný kompost, u náročných druhů lze použít i sušený kravský hnůj, který je v prodejnách zahradnických potřeb k dispozici v podobě lisovaných pelet, které se jednoduše zapraví do půdy. A to pomocí hrábí, ručního nebo motorového kypřiče. Podobně aplikujte i kompost, rozházením po pěstebních plochách a jejich mírným zapravením do země zvýšíte zásobu živin, díky čemuž budou jak rostliny, tak půda ve vynikající kondici. Kompost i granulovaný hnůj má jednu zásadní výhodu, obsahuje složky, díky kterým je zadržována vláha v půdě.

Kravský hnůj
Kravský hnůj je oblíbené hnojivo se zaručeným výsledkem, používá se především na podzim (Zdroj: Depositphotos)

Pro dobrou kondici půdy si každoročně v předjaří vytvořte schématický osevní a sázecí plán, který Vám velmi dobře pomůže s aplikací těch správných hnojiv nebo přírodní výživy. Například pod česnek a cibuli nepatří hnůj a v rámci sázení nikdy nerozhazujte po ploše velké dávky hnojiv, přehnojením snadno spálíte rostlinám kořeny nebo způsobíte zborcení jejich obranyschopnosti, což se projevuje především silným napadením škůdci. Nízký výnos při sklizni má naopak na svědomí unavená půda, kterou získáte opakováním pěstování jedné skupiny plodin nebo rostlin na stejném místě.

Během vegetace v jarním a letním období přihnojujte dle potřeby. Silně náročné plodiny, jako okurky, rajčata nebo papriky, můžete přihnojit pomocí k tomu určených průmyslových hnojiv, případně vsaďte opět na mírné zapravování prosítovaného kompostu kolem rostlina pravidelnou zálivku, která následně vyplaví živiny směrem k rostlině a plně postačí k zisku bohaté úrody. Na bázi kompostů fungují především zahrady, kde majitelé důsledně dbají na využívání přírodních zdrojů s přirozeným rozkladem.

Mnozí chovatelé drůbeže znají nepříliš přitažlivou, avšak velmi vydatnou dávku živin v podobě zkvašeného drůbežího trusu. Ten musíte ale velice důkladně naředit. Obrovská dávka živin v něm totiž nejednomu pěstiteli způsobila až spálení kořenového systému a následný úhyn rostlin, což zde není nic neobvyklého.

Rajčata
Dobrá kondice půdy se odrazí ve vysokém výnosu pěstovaných plodin (Zdroj: Depositphotos)

Po zahájení kvetení jahodníku je osvědčeným receptem rozpuštění několika granulí klasického hnojiva NPK v konvi s vodou a následná zálivka, což zvýší nejen násadu květů, ale podpoří i velmi bohatou sklizeň. Případně použijte jiné hnojivo, které je pro jahody vhodné.

S příchodem srpna dochází k postupnému uvolňování ploch po pěstovaných plodinách a květinách v zahradě. Záhony i políčko ale nikdy nenechávejte ležet ladem. Dobrou volbou je zelené hnojení. Například luskoobilní směs, peluška, svazenka nebo hořčice, to jsou vhodné výsevy, které do období zrytí nebo orby na podzim ještě zajistí dostatek zelené hmoty. Ta se dva až tři týdny před zrytím nadrobno poseká sekačkou nebo mulčovačem a mělce zapraví do půdy.

Zelené hnojení
Zelené hnojení je výborné, avšak pozor na riziko nádorovitosti brukvovitých (Zdroj: Depositphotos)

V podzimu je zapotřebí v rámci rytí nebo orby zapracovat do půdy velké množství materiálu. To zásadním způsobem ovlivní úrodu v příštím roce. Použijte nasekanou trávu, listí, chlévský hnůj aplikujte pouze na plochách, kde se příští rok nebude pěstovat česnek nebo cibule. Všechny tyto živiny správně patří na bok brázdy, kterou při činnosti tvoříte. Tím je zajištěno, že se živiny uvolní po celé výšce ornice. Velice důkladným mechanickým odstraněním plevele zabráníte jeho rozmnožení a zamoření pěstebních ploch.

Publikováno: 4. 5. 2021, Autor: Radoslav Ptáček