Plodová zelenina, zvláště pak rajčata, patří k úplně nejvíce pěstovaným typům této třídy rostlin. Velká výhra je, pokud máme zahradu, ideálně se skleníkem. Jenže každý takovou možnost nemá. Rajčata však můžeme pěstovat i třeba na balkoně ve velké nádobě. Jaký substrát pro pěstování plodové zeleniny v nádobách vybrat, jak rostliny sázet, a jak o ně pečovat, to vše a ještě mnohem více se dozvíte na následujících řádcích.
Pěstování v nádobách je mírně složitější. Nádoba musí být vhodné velikosti, protože plodová zelenina jako taková potřebuje více místa a kvalitní substrát, ideálně určený pro pěstování plodové zeleniny. Sadba rajčat musí být silná, zdravá, se sytým zbarvením a silným stonkem. Problematickou může být hlavně dostatečná výživa rostlin, a to hlavně přísun vápníku. Při použití čerstvého substrátu je zde obsažena startovací dávka živin, která se ale u rajčat a paprik rychle vyčerpá. Jakmile rostliny zakoření, vyčerpají živiny ze substrátu.

Vhodné proto je následně používat dvousložková hnojiva, která jsou vhodná pro plodovou zeleninu například KRISTALON Zdravé rajče a paprika či KRISTALON Gold. První složka, kterou zaléváte, obsahuje NPK hnojivo, další složka pak vápník v jeho dostupné formě. Právě jeho nedostatek u rajčat způsobuje zasychání a černání konců plodů, čemuž je zamezit. Pravidelné hnojení začněte aplikovat u vašich nádobových rostlin až zhruba šest týdnů po zasazení, kdy se startovací dávka živin ze substrátu úplně vyčerpá a bude třeba rajčatům pomoci ve zdravém růstu. Samozřejmostí je pravidelná zálivka.


Plodová zelenina, kterou pěstujete ve skleníku nebo balkoně, může trpět na savé škůdce, především pak na svilušky, jejichž napadení poznáte podle postupně žloutnoucích listů, churavění rostlin, a především pak podle drobných bělavých tvorečků, kteří tvoří na rostlině pavučinky. Bez včasného zásahu dochází k zeslabení a následnému úhynu rostlin. Nejvíce na tohoto škůdce trpí skleníkové okurky a také rostliny, kterým se nevěnuje náležitá péče, případně jsou pěstovány v nevhodných podmínkách. Průvan, nízká teplota, přelévání nebo nedostatek živin, to vše jsou faktory, které přímo ohrožují obranyschopnost rostlin. Proto je zapotřebí cíleně o zeleň pečovat, zajistit dostatek živin, přiměřeně vláhy a také dostatečnou teplotu, kdy se rostliny vyvíjejí běžným tempem.

Zvýšení obranyschopnosti právě proti sviluškám můžete dosáhnout použitím bylinkového postřiku proti sviluškám, který kombinuje mletou mydlici a skořici. Tento biopřípravek můžete aplikovat na rostliny kdykoliv během vegetační doby, a to i v době sklizně. Díky svému složení, které má přírodní základ, stačí plody, postříkané tímto přípravkem pouze umýt pod tekoucí vodou a mohou se konzumovat.
Přípravek je ve formě, sáčku, který se ve vodě louhuje po dobu pěti hodin. Pravidelným aplikováním nejen na plodovou zeleninu, ale i na vinnou révu, jádroviny, peckoviny a další rostliny, udržíte zahradu bez tohoto obtížného škůdce. Sáček z výluhu se jednoduše vymačká a je možné jej uložit do kompostu, kde se rozloží.

Publikováno: 7. 5. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček