reklama

Zasazením brambor práce nekončí. Je potřeba o ně pečovat a pečovat a pečovat… až do sklizně

Péče o brambory rozhodně nekončí jejich zasazením. Pokud se chcete těšit z bohaté a kvalitní úrody je nutné o ně pečovat pravidelně až do doby sklizně. Každý týden je potřeba mezi ně tzv. vstoupit, pořádně o ně pečovat, hlídat je a ošetřovat. Jednoduše se s nimi pravidelně mazlete a odmění se vám pak bohatou a kvalitní úrodou. Nejvíce jim škodí plevel, na ten se zaměřte ještě před vzejitím mladých rostlin. Při správné péči pak získáte skvělý zdroj vitamínů a minerálů, navíc přirozeně bez lepku.

Zasazením brambor péče o ně nekončí (Zdroj: Depositphotos)

Zasazením brambor práce s nimi nekončí. S bramborami se musí neustále pracovat. Podle osvědčených zkušeností našich předků je potřeba do brambor od jejich zasazení každý týden aspoň jednou vstoupit, protože potřebují pravidelně přihrnovat, rozhrnovat a řádkovat. Důkladnou pozornost věnujte odplevelení půdy, na místě kde odrůdy brambor pěstujete.

Ošetření půdy proti plevelu

Plevel bramborám vůbec nesvědčí, proto tuto část ošetření nezanedbávejte a situaci řešte pravidelně. Vstupujte na půdu a plevel co nejdříve odstraňte, aby se nerozšiřoval. Pokud je půda hodně zaplevelená, je na místě, použít přímo postřik na to určený. Doporučuje se postřik aplikovat ještě před vzejitím rostlin, nebo maximálně do 10 cm výšky mladé rostliny. Některé druhy jsou ale náchylné na poškození takovýmto postřikem, proto raději aplikujte vhodný postřik jen do doby, než rostliny brambor vyjdou na povrch.

Pěstování brambor
Sázení brambor pomocí sázecího stroje (Zdroj: Prima DOMA)

Pokud chceme brambory proti plevelům ošetřovat chemicky, používejte k tomu výlučně selektivní herbicidy. Tyto herbicidy likvidují širokolisté plevele, ale zároveň neuškodí bramborám. Má to samozřejmě i svá omezení. Jak jsme už napsali, postřik se může dělat maximálně do prvního vzejití rostlin – do 10 cm, ale raději ještě před tím. Zároveň je nutné použít postřikovač. Aplikace herbicidu konví raději nezkoušejte, nemusí to mít kýžený efekt a mohlo by to bramborám spíše uškodit.

Postřikovač s herbicidním krytem

Mysleme na to, že vše, co postřikem zasáhneme, by mohlo být nenávratně poškozené. Postřikovač pro aplikaci herbicidu proto v ideálním případě opatřete ještě herbicidním krytem. Kryt zabraňuje úletu kapaliny volně do prostoru a usměrňuje jeho aplikaci čistě na požadované místo.

Dalším omezením herbicidu do brambor je nutnost aplikace na vlhkou půdu. Pokud je půda dostatečně vlhká, herbicid bude mít maximální účinnost. Při hodně proschlé půdě může být naopak účinnost značně snížená. Déšť po aplikaci vůbec nevadí. Ideální stav je, když pár hodin po aplikaci zaprší, to bude mít vaše práce maximální pozitivní výsledek.

Postřik řádku brambor
Postřik usměrněný herbicidním krytem (Zdroj: Prima DOMA)

Proorávka naslepo

Dalším hodně zásadním omezením při aplikaci herbicidu na brambory je, že se nesmí po aplikaci nějakou dobu s půdou hýbat. Je tedy nutné jakýkoliv zásah do půdy provést ještě před tím. Uděláme proto nejdříve tzv. proorávku na slepo, co je proorávka brambor ještě předtím, než vzejdou. Můžete to provést ručně, nebo speciálním zahradnickým náčiním s pomocnou radlicí. U dobře zvoleného pomocníka si můžete zvolit hloubku i šířku záběru radlice. Po práci pak už můžete aplikovat postřik a nechat půdu odpočinout. Poslední zásah udělejte, až se začne porost zapojovat, to udělejte poslední prohrnutí a proorávku. A pak už se můžete těšit na skvělou úrodu.

Přihrnování
Řádky naslepo prooráme (Zdroj: Prima DOMA)

A proč vlastně pěstovat brambory?

Brambory jsou bohatým zdrojem sacharidů, zejména škrobu, a velkého množství minerálů a vitamínů. Najdeme v nich dostatečný zdroj hořčíku, železa, mědi, zinku, manganu, fosforu, jódu, draslíku a vápníku. Obsahují také nezanedbatelné množství vitamínů C, B1, B2 a další. Jsou proto skvělou základní potravinou a velkým pomocníkem jak při redukční, tak ozdravné dietě.

Brambory
Kvalitní brambory jsou zdrojem zdravého jídelníčku (Zdroj: Depositphotos)

Brambory nejsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu, ale je možné je upravovat na mnoho způsobů. Využijeme je vařené, pečené, smažené, jako mouku pro bezlepkovou dietu, bramborový škrob pro zahuštění omáček a polévek, nebo jako kypřidlo do různých sladkých koláčů a buchet. Velkou výhodou je, že jsou přirozené bezlepkové a proto vhodné i při silné nesnášenlivosti lepku.

Co naše brambory ohrožuje?

{"type":"onnetworktvvideo","code":"134459"}

Publikováno: 4. 6. 2021, Autor: Silva Pokorná