reklama

Bonsaje – krása skrytá v miniatuře

Pocházejí z Číny a Japonska a jsou dalším z dokladů, že tyto dvě vzdálené a exotické země mají od pradávna vztah k přírodě. První bonsaje, tedy stromy v misce, jak zní český překlad, se objevily před více než 2 500 lety a souvisely se šířením buddhismu. Nicméně archeologové objevili některé artefakty, které naznačují, že miniaturní stromky se mohly na Dálném východě pěstovat už mnohem dříve.

Bonsaje jsou svým způsobem malá umělecká díla (Zdroj: Depositphotos)

Podobně jako známé japonské zahrady v sobě pěstování bonsají spojuje prvky pěstitelství i umění. Už dávno není tento obor výsadou čínských a japonských zahradníků, bonsaje si našly své příznivce po celém světě, a pokud se vám líbí, můžete si nějakou zkusit také vypěstovat.

Jaký stromek vybrat?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – prakticky jakýkoliv, který se vám líbí. Tradiční asijské bonsaje bývají často z jehličnanů, ale není to pravidlo. Velmi krásně vypadají i habry, javory nebo lípy, z kvetoucích keřů třeba azalky, fuchsie nebo šeříky. A když si vyberete okrasné jablůňky nebo třešně, může být vaše pěstitelské úsilí korunováno sladkými plody. Bonsaj vznikne také z některých pokojových květin, vhodný je třeba fíkus. Pěstovat je můžete doma i venku. Pokud s jejich pěstováním začínáte, zvolte jako venkovní spíše listnaté stromy. Miniaturní borovice vypadají sice velmi pěkně, ale péče o ně je v našich venkovních podmínkách poměrně náročná.

Bonsaj jako krajina
V Číně vytvářejí z bonsají kompozice, které napodobují krajinu (Zdroj: Depositphotos )

Jak ji sehnat?

Hodně záleží na tom, jak k pěstování bonsají přistoupíte. Někdo chce rovnou malý stromek jako dekoraci svého domova nebo terasy, někdo se chce opravdu věnovat pěstování a tvarování. Ve specializovaných obchodech a na výstavách bonsají lze sehnat kvalitní a pěkné vzrostlé bonsaje. Zároveň tam získáte i užitečné pěstitelské rady a tipy, kam se obrátit o radu a pomoc. Na internetu najdete kontakty na pěstitelské kluby, na jejichž stránkách jsou informace o akcích, prodejnách apod. Pokud patříte do druhé skupiny, můžete si koupit malý netvarovaný stromek nebo si najít v přírodě vhodnou rostlinku.

Miniaturní borovice
Miniaturní borovice – to je typická bonsaj (Zdroj: Depositphotos )

Bez misky to nepůjde

Bonsaj by nebyla bonsají, kdybyste ji nezasadili do typické misky. Ta může být mělká i hluboká, nejlépe keramická nebo kamenná, ale použít můžete i plastovou. Rozhodující je spíše velikost stromku a také váš osobní vkus. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv nádobu, měla by mít dostatečně velké odtokové otvory. Bonsaje se zalévají jednou denně a je nutné, aby se voda nehromadila v nádobě, jinak uhnijí kořeny.

Bonsaj s jablkem
Malé bonsaje mohou mít normálně velké plody (Zdroj: Depositphotos )

Kořínky jsou důležité

Ať už si najdete vlastní bonsaj někde v přírodě nebo si ji koupíte, nejspíš ji budete muset přesadit do vhodného substrátu, který koupíte ve specializovaných prodejnách. Tento substrát je dostatečně vzdušný, aby stromky vytvořily co nejvíce kořínků a aby se v nádobě zbytečně nehromadila voda. Než rostlinku přesadíte, zbavte se původního substrátu nebo zeminy na kořenech, ty pak opláchněte vlažnou odstátou nebo dešťovou vodou. Měli byste také odstranit tlusté kořeny, ale nikoliv najednou, udělejte to v průběhu několika přesazování. Prořízka kořenů se dělá ostrým čistým nožem, a pokud "způsobíte“ bonsaji větší ránu, ošetřete ji štěpařským voskem.

Bonsaj, muž
Vzrostlé bonsaje mají někdy kmínky bizarních tvarů (Zdroj: Depositphotos )

Jemné tvarování

Aby bonsaj vypadala tak, jak má, musíte ji průběžně tvarovat a ona získala vzhled starého pokrouceného stromu. Nejčastější způsob tvarování je stříhání a drátování. Kupte si různě silné drátky na bonsaje, které jsou měkké a nezraňují rostlinu. Drátujte odspodu, od nejsilnějších větví ke slabším, a opatrně je važte do požadovaného tvaru. Teprve zadrátovanou rostlinu začněte prostřihovat. Postupujte opět odspodu a dbejte na to, aby se větve nepřekrývaly. Cílem vašeho snažení by měl být vysněný tvar, ale do určité míry budete limitováni přirozeným tvarem rostliny.

Stříhání bonsaje
Bez průběžného tvarování by bonsaj nezískala svůj tvar (Zdroj: Depositphotos )

Různé styly

Tvarování stromků je svého druhu umění a za dlouhá staletí se ustálily určité styly:

  • Kaskádový – kmen se ohýbá pod úroveň země
  • Polokaskádový – kmen se ohýbá k zemi ve vodorovné pozici
  • Vzpřímený – stromek má rovný kmen a hledí k nebi
  • Volně vzpřímený – stromek opět směřuje k nebi, ale kmen je mírně pokroucený
  • Šikmý – kmen je zešikmený a vypadá trochu, jako když strom vzdoruje bouři nebo větru

Pro pokojové bonsaje se nejvíce používají styl vzpřímený a volně vzpřímený, především kvůli prostorovému omezení. Kaskádové bonsaje musíte zajistit, aby se kvůli ohnutému kmeni nepřevrhly.

Bonsaj v zahradě
Na Dálném východě najdete celé bonsajové zahrady (Zdroj: Depositphotos )

Zimní útlum

Kvůli tvaru misek a propustnému substrátu je nutné bonsaje během vegetační doby zalévat minimálně každý den. Používejte vždy odstátou nebo dešťovou vodou. Od jara do podzimu potřebují jednou týden hnojit. Můžete koupit speciální hnojivo, ale postačí klasické tekuté. V zimě se bonsaje zalévají velmi málo nebo vůbec, záleží na druhu. Jednou měsíčně byste je měli mírně přihnojit. Venkovní bonsaje je nutné v zimě umístit do chladna, ideální je teplota kolem 10 °C. Opadavé druhy nepotřebují v zimních měsících světlo. Ven můžete rostlinky stěhovat opět v průběhu května, když už se denní i noční teploty pohybují kolem 15 °C.

Tipy pro vás:

  • Bonsaje vyžadují trpělivost. Tvarování trvá několik měsíců, někdy i víc než rok.
  • Zvláště začátečníci by se měli vyhnout bonsajím exotických druhů. V našich podmínkách jsou velmi náročné na pěstování.
  • Budete-li si kupovat "hotovou“ bonsaj, pečlivě ji prohlédněte, aby nebyla napadena škůdci. Jakmile uvidíte listy se skvrnami nebo odumřelými kořeny, jděte nakupovat jinam.
  • Bonsaje nehnojte během květu, po přesazení a zástřihu kořenů, a když rostlina vypadá nemocně.
  • Zvláště v zahraniční literatuře se můžete setkat s výrazem "minsai“. Jedná se vlastně o miniaturu miniatury, tedy "minibonsaj“.

Bonsaj vypěstujete i z obyčejného rozmarýnu

Publikováno: 24. 6. 2021, Autor: Romana Slaninová