reklama

Ořešák černý má chutná jádra v dekorativní skořápce

Ořešák černý, zvaný také ořešák americký, vyniká krásně zbarveným, výrazně hnědým dřevem a zajímavými plody, které ukrývají pod velmi tvrdou skořápkou chutná jádra, chuťově podobná ořechu vlašskému.

i (Zdroj: Pixabay)
Ořešák černý má chutné plody v zajímavé skořápce (Zdroj: Pixabay)

Právě ořešák černý, byl zvolen stromem roku 2017 a vystřídal tak na trůnu třešeň ptačí. Takové dřevině je pak v daném roce dopřána větší pozornost.

Jeho plody jsou velmi chutné
i (Zdroj: Pixabay)
Jeho plody jsou velmi chutné

Ořešák černý (Juglans nigra)

Vysazování tohoto stromu má v Evropě více než třistaletou tradici, ale původně ořešák černý pochází z východní části Severní Ameriky (anglicky Black Walnut). Tento opadavý listnatý strom s široce rozkladitou korunou dorůstá do výšky 30–50 m a patří do čeledi juglandaceae.

Kůra je v mládí šedohnědá a poměrně hladká, později se vytváří podélně rozpukaná borka, která se zbarvuje téměř do černa. Má úzce podlouhlé, lichozpeřené, asi 30-60 cm dlouhé listy. Jednotlivé lístky, dlouhé asi 6-12 cm, jsou jemně pilovité, na líci lysé a na rubu chlupaté. Květy jsou velmi podobné našemu ořešáku vlašskému.

Dekorativní skořápka se využívá k dalšímu tvoření
i (Zdroj: Pixabay)
Dekorativní skořápka se využívá k dalšímu tvoření

Nedobytné skořápky

Plody jsou ořechy v zelené slupce. Dužnatá slupka je aromatická a při jejím kontaktu s pokožkou dochází ke vzniku žlutých či hnědých skvrn, způsobených chemikálií zvanou juglon, která je typická pro většinu ořešáků. Tmavě hnědě zbarvené skořápky, nepravidelně a hluboce brázděné, v sobě ukrývají chutné, ale malé jádro.

Právě pro velmi pevnou, ale o to zajímavější skořápku, se ořechy využívají spíše ve šperkařství, než že by se pěstovaly pro potravinářské účely. Skořápka se rozřezává pilou a vznikají tak jedinečné tvary a struktury, které se velmi hodí na výrobu ozdob, talismanů a šperků.

Ze skořápek se tvoří také šperky
i (Zdroj: www.fler.cz/tree)
Ze skořápek se tvoří také šperky

Někteří výtvarníci přírodní skořápky ořechů doplňují i dalšími materiály. U těchto prstenů jsou přirozené vnitřní otvory oříšku vyplněné ledovým smaltem přesně v tom tvaru, jak je stvořila příroda.

Dřevo pro umělecké truhláře

Ořešák černý vyniká nádherným, jemným a velmi ceněným dřevem. Oproti ořešáku vlašskému je dřevo lehčí a intenzivněji hnědě zbarvené.

Dřevo se využívá na luxusní výrobky, jako je tento ručně vyráběný, plochý dřevěný motýlek z kombinace ořechového dřeva a tmavě modré látky. Povrch motýlku je lakován a broušen, což znamená, že je krásný na pohled a hebký na dotek. 

Můžete se setkat i s ručně zpracovaným nádobím, jako je tento set dřevěných misek, který je vyrobený z jednoho kusu dřeva. Je určený k dennímu užití, na teplé i studené potraviny, nebo na dekoraci interiéru.

Má krásné černé dřevo
i (Zdroj: www.fler.cz/mona-lisa-0)
Má krásné černé dřevo

Jak pečovat o ořešák černý

Korunu tohoto mohutného stromu můžete upravovat řezem. Nikdy však ne v zimě či na jaře, neboť by strom ztratil velké množství mízy. Doporučuje se naopak řez letní.

Víte, že:

  • Ohromný exemplář zasazený po roce 1820 najdete na nádvoří zámku Opočno.
  • Na Moravě byl poprvé vysazen v roku 1803.
  • V současnosti nejmohutnější exemplář tohoto druhu v Česku roste v zámeckém parku v Kvasicích.
  • V posledních letech se běžně vysazuje v parcích jako ozdobná dřevina.
  • V našich podmínkách je odolný vůči mrazu.

Zdroj informací: lesycr.cz, U. Hecker: Stromy a keře, www.natura-opava.org

Publikováno: 12. 9. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce