Melouny patří mezi zeleninu, jež vyžaduje opravdu hodně tepla a spoustu vláhy. Tyto typicky subtropické plody ale můžeme celkem úspěšně pěstovat i u nás. Nevěříte?
Pěstitelům, obzvlášť ve výše položených oblastech, hodně pomáhají vyšší teploty, které u nás poslední roky panují, a také dostatek srážkové vody. Avšak ne každý rok je na přirozenou vláhu tak bohatý jako ten letošní, proto většinou nezbývá, než melouny často a hodně zalévat. Protože, jak vám potvrdí každý pěstitel těchto obřích plodů, kdo nezalévá, nesklízí.
Který druh vybrat
Pro pěstování v naší české kotlině a moravské rovině vybíráme z doporučených odrůd, ale pěstovat se dají velké kulaté či oválné plody, se zelenou i krásně žíhanou kůrou. Dužnina zralých plodů mívá nejčastěji sytě červenou či růžovou barvu, chutné jsou ale i melouny žluté nebo dokonce oranžové. Vyzrálý meloun má větší množství tvrdých černých semen, vyšlechtěné jsou i moderní odrůdy bezsemenné (triploidní). U nás plody dorůstají zpravidla do hmotnosti kolem 5 kg, při obzvlášť kvalitní péči a dobrých podmínkách se ale můžeme dočkat i extrémní úrody až 18 kg.
Milují slunce, vodu a živiny
Abychom melounům co nejvíce přiblížili jejich přirozené prostředí, tedy sluncem prozářené Středozemí, vybíráme před větrem chráněné stanoviště, kam celý den svítí slunce. Na výsadbu se připravujeme již na podzim, kdy záhon hluboce zryjeme a do půdy zapracujeme kvalitní kompost, dobře proleželý hnůj nebo granulovaný hnůj. Na jaře záhon uhrabeme a pokryjeme černou netkanou textilií, do níž vystříháme otvory a zhruba s metrovými rozestupy zasadíme melounové sazenice. Důležité je používat sazenice roubované, protože takové mají mnohem delší vegetační dobu. Podnož je silná a odolná a vitální roub plodí kvalitní melouny podle teploty od května až do zámrazu. Pěstování melounů na netkané textilii má několik výhod: Zamezí prorůstání plevele, snižuje odpařování vody a hlavně, černá barva akumuluje teplo a zahřívá dozrávající plody.
Zalévat, zalévat a zase zalévat
Nesmíme zapomenout rostliny pravidelně a hojně zalévat. Nevhodná je ale zálivka denní, plody by mohly popraskat. Lépe je doplňovat vláhu do týdne asi po 10 l na rostlinu. Protože melouny jsou kromě vláhy náročné i na živiny, někteří pěstitelé je vysazují přímo do kompostu. Doporučuje se také občas zálivku obohatit hnojivem.
Kdy je meloun zralý
Když si meloun kupujeme nebo ho pěstujeme, řešíme, kdy je skutečně zralý. Jaká je opravdu spolehlivá metoda? Můžeme se orientovat pohledem i zvukem: Pokud má meloun na spodní straně, která leží na zemi, takzvané líčko, prohlédneme je, a jestliže je pěkně žluté, dá se předpokládat, že meloun už je zralý a chutný. Takto můžeme kontrolovat plody na poli i v obchodě. Další metoda je pro pěstitele, zkontrolujeme stopku, respektive první vrtulku nad ní, a pokud začne zasychat, je nejlepší čas na sklizeň. A nejznámější způsob je poklepem. Krásně rezonující jasný až dunivý zvuk nás upozorní na zralý plod.
Zpracování melounů
Pokud se vám náhodou podaří sklidit nebo koupit nedozrálý meloun, nejde jej nechat "dojít“, ale můžeme ho zpracovat. Z nezralých melounů se dají připravit kvašáky. Nakládají se stejně jako ty okurkové a chutnají dokonce ještě lépe. Kvasit se nechávají i se slupkou, která se ale nejí, jen vykousneme lahodnou dužninu. Postup je snadný: Svaříme slanou vodu, nalijeme na nakrájené melouny, přidáme okurky, kopr, vinný list a necháme týden kvasit.
Z nezralého melounu vyrobíme také čalamádu. Meloun oloupeme a dužninu nakrájíme na kostky, přidáme pikantní feferonku a zalijeme okurkovým nálevem. Směs sterilizujeme asi 25 minut při 80 ºC
Z tužšího, ale zralejšího melounu připravíme osvěžující koktejl. Odřízneme vršek plodu a tyčovým mixérem rovnou ve slupce rozmixujeme dužninu na kaši. Můžeme přidat trochu máty nebo meduňky. Pijeme brčkem rovnou ze slupkové misky. Koktejl pro dospělé se dá také vylepšit vodkou nebo bílým rumem.
Správné pěstování zajistí velkou sklizeň
Publikováno: 25. 7. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová