reklama

Léto je již ve své druhé polovině, co nás ještě čeká na zahradě ke konci prázdnin?

V srpnu sklízíme plody své práce. Zahrada se nám odměňuje za všechnu péči, kterou jsme jí dosud věnovali. Sklízíme okurky, které následně zavařujeme a také nás čeká srpnový řez peckovin... třeba meruněk.

i (Zdroj: Shutterstock)
Srpnové práce na zahradě jsou v plném proudu (Zdroj: Shutterstock)

Okrasná zahrada

U okrasných rostlin odstraňujeme nevzhledné odkvetlé květy, u mnoha druhů tím i docílíme prodloužení kvetení. V trvalkových záhonech a na skalce omezíme řezem bujné druhy, které utlačují sousední rostliny. Po odkvětu sestříhneme levanduli, případně odstraníme přestárlé části trsů. Vyštipujeme postranní poupata listopadek u rostlin pěstovaných pro jeden velký květ. Začátkem měsíce vysazujeme hlízy a cibulky na podzim kvetoucích smilků, limonek aj. do suchých vazeb. Sbíráme a sušíme semena květin pro pěstování v příštím roce. Očkujeme růže i jiné okrasné dřeviny a řízkujeme jehličnany. Právě teď je také nejvhodnější období stříhání stálezelených jehličnatých dřevin.

Růže
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Očkujeme růže

Ovocná zahrada

Srpen je dobou, kdy končí letní řez, zejména raných peckovin, ze kterých už jsme vše sklidili. To, že bychom v tuto dobu, kdy se začínají vybarvovat švestky, pološvestky a mnohé další odrůdy slivoní, zrající ve druhé polovině srpna a začátkem září, mohli řezat i tyto stromy s úrodou nikoho nenapadne, ale možné by to bylo…

Z keřů rybízu, angreštu a kanadských borůvek vyřezáváme 4–5leté výhony, keře okopeme a přihnojíme. Pokud máme kontejnerovanou nebo v kelímcích zakořeněnou sadbu jahodníku, můžeme ji vysadit na trvalé stanoviště. Sázíme-li prostokořenné sazenice, necháme je ještě v zemi a vysadíme až koncem měsíce. U jednou plodících malin už můžeme odstranit vyplozené výhony, u ostružin krátké zahušťující nové výhony, pokud už máme ovoce dost, odstřihneme i doplozující výhony. Ovoce sušíme, zavařujeme, zamrazujeme celé, dělené nebo ve dřeních. Nakládáme ovoce do různých nálevů, rozváříme ho bez cukru i s ním, vyrábíme sirupy, šťávy, prostě chystáme se na dobu, kdy už letní ovoce nebude v zahradě čerstvé a budeme mít na něj chuť.

Bobuloviny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dozrává bobulovité ovoce

Zeleninová zahrada

Srpen je snad „nejchutnějším“ měsícem v zeleninové zahradě. Plně dozrálé rajče utržené přímo z keříku je prostě lahodné. Že je trochu zaprášené a špinavé – nevadí. Je vaše, vypěstovali jste jej ze semínka přes malou sazeničku až k dospělé rostlině. Chránili jste jej před chorobami a škůdci, hnojili jste jej, když mělo hlad a zalévali, když sklápělo suchem listy. A ono se vám teď odvděčuje úrodou.

Rajské
i (Zdroj: Shutterstock)
Zpracováváme zeleninu

Stejně vám plní koše papriky, lilky nebo melouny. Část úrody je potřeba konzervovat na dlouhou zimu, zavařit okurky, nadělat kečupy a čalamády, zamrazit fazolky.

Okurky
i (Zdroj: Shutterstock)
Zavařujeme okurky

Vysévejte listové saláty a kozlíček polníček pro podzimní sklizně. Vysazujte předpěstované sazenice pekingského a čínského zelí. Vysejte kopr, vodnici a asijskou listovou zeleninu. „Zalomte“ vrchol růžičkové kapusty, aby začala rychleji tvořit růžičky v paždích listů. Vysejte ředkvičky pro podzimní sklizně. Skliďte cibuli a nechejte ji doschnout na záhonu. Hlídejte plíseň na rajčatech a zasáhněte při prvních příznacích nemoci.

Rubrika vzniká ve spolupráci s časopisem Zahrádkář, více na www.izahradkar.cz.
Roční předplatné objednávejte na predplatne@zahradkari.cz či na tel. 602 557 560.
Banner
i (Zdroj: Zahrádkář)
Časopis Zahrádkář vychází každý měsíc

Podívejte se, jak peckoviny správně prořezávat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce