V srpnu sklízíme plody své práce. Zahrada se nám odměňuje za všechnu péči, kterou jsme jí dosud věnovali. Sklízíme okurky, které následně zavařujeme a také nás čeká srpnový řez peckovin... třeba meruněk.
Okrasná zahrada
U okrasných rostlin odstraňujeme nevzhledné odkvetlé květy, u mnoha druhů tím i docílíme prodloužení kvetení. V trvalkových záhonech a na skalce omezíme řezem bujné druhy, které utlačují sousední rostliny. Po odkvětu sestříhneme levanduli, případně odstraníme přestárlé části trsů. Vyštipujeme postranní poupata listopadek u rostlin pěstovaných pro jeden velký květ. Začátkem měsíce vysazujeme hlízy a cibulky na podzim kvetoucích smilků, limonek aj. do suchých vazeb. Sbíráme a sušíme semena květin pro pěstování v příštím roce. Očkujeme růže i jiné okrasné dřeviny a řízkujeme jehličnany. Právě teď je také nejvhodnější období stříhání stálezelených jehličnatých dřevin.

Ovocná zahrada
Srpen je dobou, kdy končí letní řez, zejména raných peckovin, ze kterých už jsme vše sklidili. To, že bychom v tuto dobu, kdy se začínají vybarvovat švestky, pološvestky a mnohé další odrůdy slivoní, zrající ve druhé polovině srpna a začátkem září, mohli řezat i tyto stromy s úrodou nikoho nenapadne, ale možné by to bylo…
Z keřů rybízu, angreštu a kanadských borůvek vyřezáváme 4–5leté výhony, keře okopeme a přihnojíme. Pokud máme kontejnerovanou nebo v kelímcích zakořeněnou sadbu jahodníku, můžeme ji vysadit na trvalé stanoviště. Sázíme-li prostokořenné sazenice, necháme je ještě v zemi a vysadíme až koncem měsíce. U jednou plodících malin už můžeme odstranit vyplozené výhony, u ostružin krátké zahušťující nové výhony, pokud už máme ovoce dost, odstřihneme i doplozující výhony. Ovoce sušíme, zavařujeme, zamrazujeme celé, dělené nebo ve dřeních. Nakládáme ovoce do různých nálevů, rozváříme ho bez cukru i s ním, vyrábíme sirupy, šťávy, prostě chystáme se na dobu, kdy už letní ovoce nebude v zahradě čerstvé a budeme mít na něj chuť.

Zeleninová zahrada
Srpen je snad „nejchutnějším“ měsícem v zeleninové zahradě. Plně dozrálé rajče utržené přímo z keříku je prostě lahodné. Že je trochu zaprášené a špinavé – nevadí. Je vaše, vypěstovali jste jej ze semínka přes malou sazeničku až k dospělé rostlině. Chránili jste jej před chorobami a škůdci, hnojili jste jej, když mělo hlad a zalévali, když sklápělo suchem listy. A ono se vám teď odvděčuje úrodou.

Stejně vám plní koše papriky, lilky nebo melouny. Část úrody je potřeba konzervovat na dlouhou zimu, zavařit okurky, nadělat kečupy a čalamády, zamrazit fazolky.

Vysévejte listové saláty a kozlíček polníček pro podzimní sklizně. Vysazujte předpěstované sazenice pekingského a čínského zelí. Vysejte kopr, vodnici a asijskou listovou zeleninu. „Zalomte“ vrchol růžičkové kapusty, aby začala rychleji tvořit růžičky v paždích listů. Vysejte ředkvičky pro podzimní sklizně. Skliďte cibuli a nechejte ji doschnout na záhonu. Hlídejte plíseň na rajčatech a zasáhněte při prvních příznacích nemoci.
Roční předplatné objednávejte na predplatne@zahradkari.cz či na tel. 602 557 560.

Podívejte se, jak peckoviny správně prořezávat:
Publikováno: 16. 8. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce